Boekenpraat: De Kooi (Marcel van de Ven)

Het verhaal

De Kooi is de uitvalsbasis van een groep uitermate getrainde leden van de politie. Hun eenheid voert opdrachten uit om zware criminaliteit te bestrijden. Omdat dat in het geheim moet gebeuren, weten zelfs veel politiecollega’s niet van het bestaan van De Kooi en van de missies van de mensen die er werken.

Marcel van de Ven is één van de mensen die in 2003 voor deze eenheid ging werken. Hij was onderdeel van veel grote operaties. Zaken die groot in het nieuws kwamen, kende hij vanwege zijn werk. Terroristen, moordenaars, verkrachters en meer criminelen spoorde Marcel van de Ven met zijn collega’s op. Deze eenheid vormde slechts een kleine schakel in het oplossen van misdrijven. Vaak wisten de agenten niet eens waar ze precies aan werkten. Ze kenden alleen hun deel van de zaak. In de krant lazen ze meestal de afloop.

In ‘De Kooi’ vertelt Marcel van de Ven over de levensgevaarlijke acties die hij samen met zijn collega’s uitvoerde. Het boek geeft een kijkje achter de schermen bij één van de geheimste eenheden van de Nederlandse politie.

Mijn mening

Offers en respect
Marcel van de Ven beschrijft in ‘De Kooi’ hoe hij zocht naar een nieuwe uitdaging en die ook vond. Die nieuwe uitdaging vroeg echter wel offers. De eenheid stond vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week paraat. Voor velen in de eenheid ging dit ten koste van hun privéleven. Ook bij Marcel van de Ven was dat het geval en toch zette hij door. Dit boek gaf me dan ook vooral respect voor wat deze mensen doen. Ze stellen letterlijk hun leven in de waagschaal voor de veiligheid van anderen (van jou en mij!) en brengen daarvoor grote offers. Dit boek geeft daar een klein beetje inzicht in.

Kijkje in ‘De Kooi’
Als gewone burger heb ik vaak geen idee van wat er zich afspeelt achter de muren van politiebureaus, laat staan van wat er zich afspeelt achter de muren van bunkers waar gespecialiseerde eenheden zitten. Dit boek geeft een prachtig kijkje in het werk dat zo’n gespecialiseerde eenheid doet. Beruchte misdrijven komen aan bod, omdat de eenheid een rol heeft gespeeld in het oplossen daarvan.

Opgejaagd
Bij het lezen van dit boek voel je de spanning en de gejaagdheid van Marcel van de Ven tijdens zijn jaren in De Kooi. Het is dat gejaagde gevoel dat hem na een aantal jaar duidelijk maakt dat hij dit werk niet op deze manier nog veel langer kan doen. Het is loodzwaar. Het vraagt voortdurende alertheid en altijd paraat staan. Dat breekt mensen op. Op meesterlijke wijze is het juist die opgejaagdheid en spanning die Van de Ven zijn lezers weet te laten voelen.

Conclusie
‘De Kooi’ is een boeiend boek over het werk van een specialistische eenheid bij de politie. Een boek waarin je een interessant kijkje achter de schermen krijgt en waarin Marcel van de Ven wil overbrengen hoe trots hij is op zijn collega’s. Ik heb het boek diep onder de indruk en heel geboeid gelezen. Het boek leest makkelijk en kun je zien als het eerlijke dagboek van een ‘geheim agent’.

Meer informatie over De Kooi

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De Kooi’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De Kooi
Auteur:
Marcel van de Ven
Uitgeverij:
Ambo Anthos
Genre:
Non-fictie (politie)
Pagina’s:
246

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: De Kooi (Marcel van de Ven)

  1. Mogge! Ik moet heel eerlijk zeggen dat je boek recensies vaak niet lees (en deze week sowieso even offline geweest) maar dat ik dese dan tóch aanklik! 😘 Mijn straatje! Dank voor je voorwerk!

    Like

Reacties zijn gesloten.