(Corona)regeltjes

“Bij milde klachten blijf je thuis,” roepen de ministers Rutte en De Jonge al maanden. Prima, dat leek me een duidelijke regel. Later kwam daar nog bij: “Bij milde klachten laat je je testen.” Ook prima, dacht ik. Totdat ik zelf milde klachten kreeg en het ineens helemaal niet zo duidelijk bleek als ik altijd dacht.

Gek op regeltjes

Regels geven duidelijkheid en daarom vind ik het wel prettig als er (begrijpelijke!) regels zijn. Ik neem ze meestal heel serieus en houd me eraan. Allemaal wat langzamer rijden op de snelweg? Niet leuk, maar ik doe het. Je handen wassen tot ze stuk zijn? Prima. Niet naar familie? Ik deed het. Kortom, geef mij regels en ik ben blij. Ongetwijfeld is dat gerelateerd aan autisme en de behoefte aan duidelijkheid, maar volgens mij zijn regels voor iedereen op z’n tijd wel prettig.

Coronamaatregelen

De coronamaatregelen zijn ook ‘regeltjes’ en dus zou ik er misschien prima mee uit de voeten moeten kunnen, maar ik vind ze vanaf het begin al vaag en tegenstrijdig. Toen het motto van ‘blijf thuis’ veranderde naar ‘vermijd drukte’ vond ik het allemaal weer wat duidelijker. Toch vind ik het nog steeds allemaal behoorlijk ingewikkeld af en toe.

Coronatest bij milde klachten

Sinds een paar maanden kunnen we ons allemaal laten testen. In april zat ik al eens een paar dagen opgesloten vanwege keelpijn, maar toen was testen nog geen optie. Keelpijn over? Einde opsluiting. Dat was best simpel.

Nu ging het anders. De temperatuur zakte naar minder dan twintig graden en toen gebeurde wat altijd gebeurt: mijn neus ging dicht en zodra ik buiten kwam, begon die leeg te lopen. Dat heb ik altijd. Dat gaat duren tot het weer lekker zomerweer is. Niks mis mee, zou ik zeggen. Overdag had ik er geen last van, maar ’s nachts werd ik elke keer wakker met een dichte neus. Probleem één: is dat neusverkoudheid? Ik kreeg er geen duidelijk antwoord op. Ik wist heel zeker dat ik geen corona had, maar ja, je moet je laten testen bij milde klachten, dus maakte ik een afspraak voor een test.

Een coronatest als vrijbrief

Waarom ik de afspraak voor de coronatest maakte? Niet omdat ik dacht dat ik corona had, maar wél omdat ik gewoon naar therapie en andere dingen wilde. Die test zou bewijzen dat ik gewoon mijn ‘de r zit in de maand en mijn neus gaat dicht/lopen’ klachten had. Op naar de teststraat dus.

Klachtenvrij wachten op de uitslag

Die test vond ik prima te doen. Geloof me, zo’n drama is het niet en ik kan het weten, want ik kreeg als bonusprijs een extra stok in m’n neus omdat het de eerste keer niet lukte. “Uw neus zit dicht.” Wat een verrassing; daarom ben ik hier. Na de test reed ik weer naar huis. In de folder stond dat ik niet naar buiten mocht tot ik de uitslag van de test had. Maar in de folder stond nog meer:
– Vage informatie over dat je weer naar buiten mag als je klachtenvrij bent.
– De contacten die je moet doorgeven voor eventueel bron- en contactonderzoek zijn de mensen die je langer dan een kwartier op minder dan anderhalve meter hebt gezien in de dagen dat je klachten had en de twee dagen daarvoor.

Oké, interessant.
1. Ik zou niemand door hoeven geven voor bron- en contactonderzoek. En waarom zou ik niet gewoon naar buiten mogen als ik met niemand contact heb? Blijkbaar is dat namelijk geen probleem als ik maar op afstand blijf én niet langer dan een kwartier in de buurt ben? Binnen wachten op de uitslag voelde volkomen kansloos.
2. Klachtenvrij betekent dus naar buiten mogen? Ik wilde naar een winkel en naar therapie en ik vond dat de uitslag te lang op zich liet wachten. Ik belde de GGD en legde uit dat ik inmiddels klachtenvrij was. Ik vroeg of ik naar buiten mocht. “Nee, u moet wachten op de testuitslag.” Ehm, ja, maar ik ben klachtenvrij?! Ook weer zo vaag.

Doe mij maar een beetje duidelijkheid

Eindelijk kwam de uitslag. Die vertelde wat ik al wist: ik had geen corona. Conclusie blijft voor mij dat ik het allemaal vaag vind. En ik hoop heel hard dat we zo snel mogelijk weer terug kunnen naar echt normaal. Mijn behoefte aan duidelijkheid zal er blij mee zijn.

18 gedachten over “(Corona)regeltjes

 1. Ik heb helemaal geen folder gekregen. Bij ons ging het wel vrij snel, ik belde maandagmorgen, 18 min wachttijd, redelijk vond ik als ik de verhalen las, woensdagmiddag de test, liep prima een voor ons een auto achter ons en donderdagmorgen al de uitslag. we wonen in Zeeland dat zal ook meespelen met de snelheid van uitslag waarschijnlijk.

  Like

 2. Gelukkig voor jou. Ik heb precies zoals jij beschrijft, elk jaar bij het begin van de herfst een volle neus. Dan volgt nog wat hoesten, en na een paar weken is het weer ok. Maar ik laat me niet testen, als ik niet werkelijk nog iets ernstigs heb. Vooral vanwege dat thuisblijven, de kosten, etc. Zo veel contacten met derden heb ik niet. Dus we wachten wel af. Gewoon voorzichtig blijven, masken dragen en handen wassen. En voor die neus neem ik vaak een allergiemiddel, omdat ik niet 100% zeker ben of het niet met onze poes en het jaargetijde te maken heeft. Dus leef gewoon zo vrolijk mogelijk verder!

  Like

  1. Dat heb ik dus ook, dat ik weinig contacten heb met derden en al zéker niet zonder afstand. Dus nee, bij de volgende verkoudheid voor mij geen test. Alleen als ik écht ziek ben.

   Like

 3. Ja, echt, mogen die regels duidelijker? Nu ook weer: ‘dringend advies’. Wat de F is dat? In praktijk komt dat neer op ‘iedereen mag het zelf weten, tenzij iemand anders het beter weet’. Hallo, volgens mij is er iemand die de knoop moet doorhakken…

  Like

  1. Ja, dat dus. Met je dringend advies. Net zoiets als allerlei dingen die ‘in principe’ de afspraak zijn. Ja, wat in principe? Zeg gewoon hoe ’t zit joh.

   Like

 4. Fijn dat je negatief getest was. En het is ook lastig: wanneer laat je je wel of niet testen. Hier inmiddels een boel mensen getest. het gros gelukkig ook negatief.

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoop niet dat ik ergens een keer getest moet worden want dat betekent dat het goed gaat 🙂
  Maar fijn, negatieve test!
  Zelf ben ik bang dat HET normaal nog wel even duurt.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik denk dat een dringend advies voor veel mensen gewoon wil zeggen “dat maak ik zelf wel uit”, in de Lidl dragen medewerkes geen mondkapje, in de AH wel in sommige winkels mag je niet naar binnen zonder etc. 2 weken geleden 3 dagen in Duitsland geweest en daar is het (sinds mei al) verplicht in winkels etc. een mondkapje te dragen en iedereen doet dat zonder morren, Maar er wordt ook daadwerkelijk gehandhaafd. Maandag met de trein van ’s Hertogenbosch naar Amsterdam gereisd en meerdere personen droegen geen mondkapje of deden het af in de trein…..maar ook niemand gezien die controleerde.

  Like

  1. Voor mij is het dringende advies inderdaad ook niet hetzelfde als een verplichting. Wat dat betreft denk ik dat er in buurlanden echt veel meer duidelijkheid is.

   Like

 7. Ik heb het eventjes gehad met al de regeltjes en voorzorgsmaatregelen… hier in België is het eerst zo, dan zo, dan weer anders. We kunnen om den duur niet meer volgen wat wel en niet mag. Wij zijn sowieso voorzichtig, zoeken geen drukke plaatsen op en gebruiken altijd ons mondmasker en handgel… meer kunnen we niet doen.

  Like

  1. Dat is het hè, die onduidelijkheid. Ik merk dat dat ervoor zorgt dat ik nu maar gewoon mijn eigen plan ga trekken. Het is toch niet meer te volgen.

   Like

 8. Ik vond het ook een lastig dilemma: verkoudheidsklachten en testen. Ik dacht ook niet dat ik corona had, maar inderdaad volgens de instructies moet je je laten testen bij klachten. Ik heb dat dus ook braaf gedaan. Overigens vond ik de test echt wel heel akelig. Terwijl ik er heel onbevangen in ging…

  Like

  1. Het mis misschien met die test ook een beetje wie je treft. Net als met bloed prikken, dan voel ik de ene keer niks en de andere keer kan ik je zo vertellen tot waar ze die naald in m’n ader duwen;).

   Like

Reacties zijn gesloten.