Boekenpraat: Mijn leesgewoonten

Er gaat een stokje rond in blogland over leesgewoonten. Als lijstjesmeisje was ik natuurlijk direct enthousiast en dus doe ik mee.

Wanneer en hoe lang lees je?
Lezen doe ik bijna altijd ’s avonds. Het komt echt zelden voor dat ik overdag mezelf de rust gun om een boek te lezen. Het hangt een beetje van mijn spanningsboog en allerlei afleidende factoren af hoe lang ik lees. Soms snel nog even voor ik naar bed ga een paar bladzijden, maar mijn streven is toch wel om elke dag een uur te lezen.

Waar lees je?
In mijn ‘leesstoel’ (komt binnenkort nog een blog over) of in bed. Had ik maar een bad, dan zou ik daar uren in gaan zitten lezen.

Koop je vaak boeken?
Veel minder dan ‘vroeger’. Ik koop de laatste tijd zelden nog boeken. Ik lees het meeste van de bibliotheek, maar vul nog wel series aan die ik al heb. Als ik boekenbonnen krijg, vul ik uiteraard ook mijn boekenkast aan. Niet dat daar nog veel plek is voor uitbreiding van mijn collectie, maar ja…

E-reader of papier?
Daar schreef ik al eens een blog over. Het maakt me niet heel veel uit, maar omdat ik graag nieuw verschenen boeken lees, kom ik toch vaak uit bij papieren boeken. De bibliotheek heeft namelijk nieuwe boeken meestal niet beschikbaar voor op de e-reader.

Favoriete kinderboek?
Moeilijke vraag. Als kind had ik het denk ik niet geweten, want dat wisselde jaarlijks;). Nu zou ik zeggen ‘Oorlog zonder vrienden’ van Evert Hartman, hoewel dat meer een jeugd- dan een kinderboek is.

Favoriete genre?
Moet ik kiezen? Ik kies er toch twee. Thrillers en historische romans. Ik ben minder van de ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ verhalen. Af en toe vind ik het wel leuk, maar niet te vaak.

Van welke schrijver lees je elk boek?
Diney Costeloe en Cathy Gohlke. Er zijn trouwens nog veel meer auteurs waar ik alles van lees, maar deze twee komen als eerste bij me op. Als ik zie dat zij iets nieuws hebben geschreven, reserveer ik het boek direct bij de bibliotheek.

Welk boek moet iedereen gelezen hebben?
Pfff… Onmogelijke vraag;).
Weet je wat? Dan geef ik maar gewoon een simpel voor de hand liggend antwoord: de Bijbel.

Welk genre zou je nooit lezen?
Op leesgebied zeg ik nooit nooit, maar science fiction maakt zeer weinig kans.

Fictie of non-fictie?
Absoluut fictie, hoewel ik de laatste jaren wel meer non-fictie ben gaan lezen. Maar 95% van mijn leesvoer bestaat toch wel uit fictie.

Is er een boek dat je leven veranderd heeft?
Mijn leven veranderd? Nee, dat zou ik niet zeggen, maar de boeken van Judith Visser over autisme (Zondagskind en Zondagsleven) hebben me tot tranen toe geroerd. Ik ben niet gek. Ik ben autistisch. Er zijn meer mensen die zo denken en doen als ik. Ik vond het heftige boeken om te lezen, maar tegelijkertijd zou ik iedereen willen toeschreeuwen: “Lees dit, dan snap je me!”

17 gedachten over “Boekenpraat: Mijn leesgewoonten

 1. Echt heel leuk en ik verbaas me over hoeveel ik in dit stukje bij mezelf herken.

  Like

 2. Leuk! Ik lees eigenlijk geen boeken en vind dat best jammer.. ik heb er geen tijd voor omdat ik ook in een rustige omgeving moet zijn om te kunnen lezen.. Ik zeg altijd dat ik wel ga lezen als ik op pensioen ben, haha

  Like

 3. Leuk lijstje! Misschien ga ik hem ook doen op mijn blog.

  Overigens is science fiction tegenwoordig vrij breed, vallen dystopische boeken er ook onder 😉

  Like

 4. Ik lees dagelijks tussen 2 en 3 een ‘intelligent’ of moeilijk boek waar ik hopelijk slimmer en beter van wordt. ’s Avonds om 18 uur lees ik voor de lol. En dat is dan soms trashy romance.

  Like

 5. Wat een leuke lijst – lezen over mensen die lezen is misschien wel één van de leukste dingen om te lezen (of zoiets, je snapt het wel 😀 ) En wat moet het ergens een soort van opluchting zijn wanneer je jezelf zo herkent in een boek, kan me best voorstellend dat dat in zekere zin levensveranderend was. (Ik heb er ook één, achteraf bekeken, maar ik weet niet of ik dat verhaal ooit op de blog durf gooien. Laat ons zeggen dat we dat boek moesten lezen voor onze studies, dat we er ons gek genoeg een beetje naar gingen gedragen, dat ik een tijdje dingen deed die ik anders misschien nooit gedaan zou hebben en waar ik niet bepaald fier op ben, maar het heeft me wel mijn man opgeleverd, en we zijn inmiddels 17 jaar samen, waarvan bijna 10 getrouwd…)

  Like

  1. Ja, ik snap het zeker! Heerlijk inderdaad om te lezen over mensen die lezen. Of om daar foto’s van te zien, want dan krijg ik gelijk zin om een boek te pakken;). Klinkt best heftig wat je zegt over een boek waarin je je herkent, maar heel logisch dat sommige verhalen de blog niet halen.

   Like

 6. Ik héb een bad, daar ga ik wél dagelijks in maar ik lees er nooit;-) De bijbel ken ik wel een beetje maar om het hele boek te lezen gaat me te ver, is toch wel taaie kost.

  Like

 7. Heel leuk om jouw leesgewoonten te lezen! Diney Costeloe ben ik ook fan van, hoewel ik pas twee boeken van haar gelezen heb. De andere staan nog op mijn te-lezen-lijstje.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.