Boekenpraat: Nooit meer wachten (Sarah van der Maas)

Het verhaal

Gabriel, een negenjarige jongen uit Noord-Frankrijk, is koning van zijn eigen kleine koninkrijk. Hij woont met zijn hond in een oude, verwoeste basiliek. Het is 1918 en rond het koninkrijk van Gabriel woedt de Eerste Wereldoorlog. Hij waant zich echter veilig in zijn eigen basiliek. Eten en andere waardevolle spullen verzamelt Gabriel in de loopgraven. Hij verzorgt ook de gewonde dieren die hij daar vindt.

Dan vindt Gabriel een gewonde man. Het is een Engelse soldaat en Gabriel weet dat dit de vijand is. De Duitsers zijn op dit moment namelijk de baas rondom Gabriels koninkrijk. Moet hij de Engelsman laten liggen of moet hij hem verzorgen? Gabriel besluit zijn hart te volgen en neemt de Engelse soldaat mee naar de basiliek. Daar verzorgt hij hem zo goed mogelijk, maar Gabriel beseft dat dat levensgevaarlijk is.

Gabriel krijgt vrijwel dagelijks bezoek van een Duitse majoor die zich over over hem heeft ontfermd. Hoe kan Gabriel de Engelse soldaat voor de Duitser verbergen? En wie is eigenlijk de échte vijand? In alle onzekerheid over dit soort vragen weet Gabriel één ding zeker: nooit zal hij zijn eigen koninkrijkje verlaten, want hij wacht al jaren op de dag dat zijn ouders terug zullen komen. En hier, in zijn kleine koninkrijk, zullen ze hem vinden.

Mijn mening

De impact van oorlog
Als de oorlog je eenmaal in zijn klauwen heeft, zijn er maar drie manieren om eruit te komen: als held, als lafaard of als lijk. Deze zin in ‘Nooit meer wachten’ pakte me. Deze zin omschrijft waar deze roman over gaat. ‘Nooit meer wachten’ laat zien wat de impact van oorlog is op je leven. Of je nu een klein jongetje bent of een soldaat: de oorlog zal je leven voor altijd veranderen. Doordat dit verhaal gaat over de jonge Gabriel én over twee soldaten, laat het prachtig zien wat oorlog en de constante angst en dreiging met je doen.

Mooie, maar moeilijke verhaallijn
Dit boek vertelt een prachtig verhaal, over de diepe impact van oorlog op het leven van mensen. Dat maakt het een boeiend, interessant boek. Tegelijkertijd vond ik de verhaallijn moeilijk te volgen. Het boek vertelt het verhaal van Gabriel en van twee soldaten en springt daarbij steeds heen en weer tussen 1918 en de jaren daarvoor. In die perspectieven zijn dan vervolgens weer flashbacks verweven. En hoewel bij ieder hoofdstuk een tijdsaanduiding wordt aangegeven, vond ik het verhaal moeilijk te volgen. Omdat ik het zo indrukwekkend en prachtig vond, las ik verder. Daar ben ik blij om, want ik ben blij dat ik dit mooie verhaal heb gelezen. Ik denk echter dat het verhaal meer kracht zou hebben en beter te volgen zou zijn als er was gekozen voor minder perspectieven of voor het vertellen van het verhaal in chronologische volgorde.

Conclusie
‘Nooit meer wachten’ van Sarah van der Maas speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog en is een roman over de impact die oorlog heeft op mensenlevens. Een indrukwekkend en prachtig verhaal over moed, (on)schuld en teleurstelling, dat door de vele wisselingen in perspectief en tijd helaas soms moeilijk te volgen is.

Meer informatie over Nooit meer wachten

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Nooit meer wachten’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Nooit meer wachten
Auteur:
Sarah van der Maas
Uitgeverij:
Mozaïek
Genre:
Roman (Eerste Wereldoorlog)
Pagina’s:
368

Dank aan uitgeverij Mozaïek voor het toesturen van een leesexemplaar.

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: Nooit meer wachten (Sarah van der Maas)

  1. Zo, die zin uit het boek is echt prachtig! Ik denk dat ik dit boek aan mij voorbij laat gaan. De afgelopen weken lees ik sowieso best weinig (ja, wel veel in mijn studieboeken), maar dan zit ik niet te wachten op een verhaal dat soms moeilijk is.

    Like

Reacties zijn gesloten.