Boekenpraat: Onbeschaamd (Francine Rivers)

Het verhaal

Op de stadsmuren van Jericho (Kanaän) woont Rachab. Ze verdient haar geld als prostituee en doet dit op slinkse wijze. Ze verdient haar geld met haar werk, maar ook bij de koning verdient ze geld. Tijdens haar werk op de stadsmuur hoort ze namelijk van spionnen of handelslieden allerlei nieuws dat voor de koning interessant is en dat ze dan aan hem doorgeeft.

Op deze manier zorgt Rachab ervoor dat ze haar familie kan onderhouden. Ze verafschuwt haar levenswijze, maar weet geen andere manier om in haar levensonderhoud te voorzien. Dan nadert het volk Israël. Na veertig jaar omzwerven in de woestijn komen zij over de Jordaan het land Kanaän binnen. Rachab weet dat de Israëlieten de sterke stad Jericho zonder problemen zullen innemen. Hun God is namelijk veel sterker dan de stadsmuren van Jericho.

In dat vertrouwen verbergt Rachab twee Israëlische verspieders en beschermt hen tegen haar koning. Daarna vraagt Rachab om bewaring voor zichzelf en haar familie. Ze krijgt de belofte dat ze de aanval op Jericho zal overleven, maar haar geduld wordt op de proef gesteld. God vraagt vertrouwen.

Mijn mening

Bijbelse roman
Onbeschaamd is een Bijbelse roman. Het verhaal van Rachab vinden we in het Bijbelboek Jozua. Francine Rivers vertelt het verhaal op boeiende wijze na in deze roman. Daarbij heeft ze zich gehouden aan de feiten, maar ook wat extra personages verzonnen om het verhaal meer te laten ‘leven’. Op deze manier krijg je een prachtig inkijkje in het leven op de stadsmuur en in de angst van de inwoners van Jericho toen de Israëlieten om hun stad trokken om die te veroveren. Het boek brengt het Bijbelse verhaal heel dichtbij.

Dappere, vertrouwende vrouw
In eerste instantie zou ik bij Rachab niet denken aan een dappere, op God vertrouwende vrouw. Dit boek laat echter prachtig zien hoe zij haar eigen leven waagde om de Israëlieten te redden. Bovendien drong tijdens het lezen van dit boek Rachabs grote vertrouwen op God tot me door. De Israëlieten hebben zeven dagen om de stad Jericho getrokken. Ondertussen zat Rachab met haar familie in haar huis. Ze wist niet wat er zou gebeuren, maar vertrouwde erop dat ze de aanval zou overleven. Ze wachtte en vertrouwde op God. Later werd Rachab een deel van Zijn volk. Zij maakt deel uit van de stamboom van de Heere Jezus.

Conclusie
Onbeschaamd van Francine Rivers vertelt het Bijbelse verhaal van Rachab, een prostituee op de stadsmuren van Jericho. Het boek brengt de Bijbel op begrijpelijke en prachtige wijze heel dichtbij en laat de dapperheid en het vertrouwen van Rachab zien én het boek onderstreept de bijzondere weg die God met Zijn volk is gegaan.

Meer informatie over Onbeschaamd

Dit boek ook lezen?
De bundel ‘Een spoor van genade’ bevat dit boek.

Boekgegevens
Titel: Onbeschaamd
Auteur:
Francine Rivers
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Bijbelse roman
Pagina’s:
171

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Onbeschaamd (Francine Rivers)

 1. Ik heb heel lang een soort van weerstand gevoeld voor dit soort romans…
  Maar nu ga ik ze wel lezen, het helpt om de dingen die in die tijd speelden beter te plaatsen.
  Dus deze komt ook op mijn lijstje.

  Like

  1. Die weerstand snap ik wel. Ergens heb ik dat ook, gek genoeg. Maar het geeft inderdaad vooral een mooi tijdsbeeld.

   Like

Reacties zijn gesloten.