Boekenpraat: Twee broers uit Auschwitz (Malka Adler)

Het verhaal

Zestig jaar lang hebben de broers Dov en Yitzhak gezwegen. Beiden overleefden ze Auschwitz en een aantal andere kampen én de dodenmarsen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ze spraken er nooit over. Niet met familie of vrienden en zelfs tegenover elkaar zijn ze slechts deels open over de periode dat ze in de kampen van elkaar gescheiden waren. Een ander hoeft hun lijden niet te kennen. Ieder heeft zelf genoeg leed gezien en meegemaakt.

Zestig jaar na de oorlog neemt hun oude buurmeisje contact met hen op. De broers willen nog steeds niet praten. Tot het vroegere buurmeisje, de schrijfster van dit boek, voor hen zit. Dan vertellen ze hun verhaal. Een verhaal over levende doden, over overleven in de kampen en een verhaal over oorlog na de oorlog. Want als de oorlog in de wereld voorbij is, woedt die in het hart van de broers onverminderd voort. Levenslang.

Malka Adler sprak met de broers en vertelt in Twee broers uit Auschwitz hun waargebeurde verhaal.

Mijn mening

Rauw en heftig
Malka Adler laat in Twee broers uit Auschwitz de broers Dov en Yitzhak zelf aan het woord. In korte zinnen vertellen zij het indrukwekkende verhaal over hoe zij tijdens de Tweede Wereldoorlog de concentratiekampen en de dodenmarsen overleefden. Het boek is een roman en leest wat dat betreft makkelijk, maar het verhaal is in alle rauwe eerlijkheid opgeschreven. Zo leest het dan ook. Ik was heel diep onder de indruk van dit pure, eerlijke, maar tegelijk mensonterende verhaal. Het geeft een eerlijk beeld van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Levenslang gevecht
Beide broers werden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog naar kampen gebracht. Zij brachten er ‘slechts’ een jaar door. Dat jaar was ruim voldoende om hun hele leven tot een strijd te maken. In dit boek vertellen Dov en Yitzhak ook over de periode na de oorlog. De komst van de Amerikanen bracht vrede in de wereld, maar niet in alle harten. Zelfs in ziekenhuizen werd door de ex-gevangenen nog eten gestolen. Eén van de broers heeft de rest van zijn leven geen ziekenhuis meer betreden. Hij durfde niet. Het is die levenslange strijd die in dit boek ook eerlijk wordt beschreven en die diepe indruk maakt.

Conclusie
Twee broers uit Auschwitz van Malka Adler is een indrukwekkende, heftige, rauwe, eerlijke en huiveringwekkende roman. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van de broers Dov en Yitzhak. Het vertelt over hun leven in en na de oorlog en hoe de oorlog hun verdere leven heeft bepaald. Absoluut een aanrader!

Meer informatie over Twee broers uit Auschwitz

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Twee broers uit Auschwitz’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Twee broers uit Auschwitz
Auteur:
Malka Adler
Uitgeverij:
Mozaïek
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
416

Dank aan uitgeverij Mozaïek voor het recensie-exemplaar dat ik kreeg toegestuurd.

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Twee broers uit Auschwitz (Malka Adler)

Reacties zijn gesloten.