Boekenpraat: Twee moedige vrouwen (Diney Costeloe)

Het verhaal

1937 – Adelaide ontvangt op haar eenentwintigste verjaardag een vreemde brief. Ze kent de afzender niet en het nieuws in de brief zet haar leven op zijn kop. Ze blijkt niet te zijn wie ze altijd dacht te zijn en haar familie blijkt voor een deel niet haar echte familie te zijn.

Adelaide reist vanuit Engeland naar Frankrijk, op zoek naar het antwoord op de vraag wie haar familie is. Daar ontmoet ze in een klooster haar tante. Adelaide en haar tante, moeder-overste Marie-Pierre, kunnen het goed met elkaar vinden, maar kunnen slechts door brieven contact onderhouden, want Adelaide gaat terug naar Engeland.

Als de oorlog uitbreekt, heeft Adelaide de drang om iets te doen voor Engeland. Omdat ze uitmuntend Frans spreekt, sturen ze haar als spion naar Frankrijk. Opnieuw komt Adelaide bij haar tante in het klooster terecht. Ze kan haar tante niet vertellen wat ze precies komt doen, maar al heel snel blijkt dat ook de ‘brave’ moeder-overste het één en ander te verbergen heeft.

Samen strijden deze twee moedige vrouwen tegen onrecht.

Mijn mening

Het geheime leven binnen een geheim leven
Als Adelaide in de oorlog naar Frankrijk gaat, doet ze dat onder een andere naam en bouwt ze daar een anoniem leven op. Waar het misschien lijkt alsof ze bij haar tante in het klooster helemaal zichzelf kan zijn, moet ze ook daar haar geheimen bewaren. Ze heeft niet alleen haar geheime leven, maar zelfs in dat geheime leven zijn er weer geheimen die niet bij haar ‘dekmantel’ passen en waar dus niemand van mag weten.

Ook moeder-overste Marie-Pierre heeft zo haar geheimen, die ze letterlijk en figuurlijk kan verstoppen onder haar habijt. Daar waar zij volgzaam zou moeten zijn, strijdt zij tegen onrecht. De worstelingen van de moeder-overste en haar eerlijkheid worden in dit boek prachtig omschreven.

Twee moedige vrouwen
Diney Costeloe vertelt in dit boek eigenlijk drie verhalen. Eerst vertelt ze het verhaal van Adelaide, vervolgens dat van moeder-overste en in het derde stuk komen de levens van Adelaide en moeder-overste samen. Door deze opbouw ontdek je als lezer stukje bij beetje de moed van deze twee vrouwen en krijg je er alle vertrouwen in dat zij in de oorlog hun steentje bij zullen kunnen dragen.
Het is een prachtig verhaal, van twee vrouwen die strijden tegen onrecht en die de liefde voor hun naasten boven de liefde voor zichzelf stellen.

Conclusie
Diney Costeloe vertelt in Twee moedige vrouwen het ontroerende verhaal van twee dappere vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog strijden tegen onrecht. Dit boek laat zien dat gevaar overal op de loer lag, dat niets was wat het leek en dat de redding van (met name) Joden afhing van de moed van gewone burgers als deze vrouwen. Een mooi boek vol angst, wantrouwen, vertrouwen, moed en hoop, waar ik erg van heb genoten.

Meer informatie over Twee moedige vrouwen

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Twee moedige vrouwen’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Twee moedige vrouwen
Auteur:
Diney Costeloe
Uitgeverij:
De Fontein
Genre:
Roman
Pagina’s:
397

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

3 gedachten over “Boekenpraat: Twee moedige vrouwen (Diney Costeloe)

Reacties zijn gesloten.