Decemberchallenge: Op afstand dichtbij

De decembermaand komt er weer aan en dit jaar wordt de ‘feestmaand’ toch een andere maand dan we gewend zijn. We houden afstand, mogen slechts beperkt bij elkaar op bezoek en zouden misschien júist nu het liefst bij elkaar zijn. Dat kan niet, maar we kunnen wel proberen op afstand dichtbij te zijn, door elkaar kaarten te sturen. Doe je mee?

Oja, dat kaartje…

Ken je dat? Je wilde je opa en oma een kaartje sturen en bedenkt na een paar weken opeens dat je dat nog stééds niet gedaan hebt. Of die ene vriendin. Ze was jarig en je kon er niet naartoe, dus je zou een kaartje sturen. Oeps, vergeten…

Maar ken je ook dat gevoel van dat kaartje in je eigen brievenbus? Ieder kaartje voelt toch als een klein cadeau? Hoe leuk is het als iemand de moeite neemt om je een kaartje te sturen. Als ik naar mezelf kijk, voelt een kaartje heel persoonlijk. Het voelt alsof de ander even naast me op de bank zit. En het mooie is: als ik het kaartje vervolgens een plek geef in de woonkamer, voelt die ander bij elke blik op het kaartje heel dichtbij.

Decemberchallenge – ook voor de niet-creatievelingen

Vorig jaar zei Journalijn: “Een december zonder challenge is als een Kerst zonder eten.” Goed punt, vond ik. Ze organiseerde toen een decemberchallenge. Elke dag in december iets creatiefs doen en dat delen op Instagram. Dit jaar doen we het anders. Wie wil, kan nog steeds creatief aan de slag, maar dit jaar staat verbinding centraal. Juist in de maand dat we graag bij elkaar zijn, zullen we de afstand voelen. Laten we daar iets aan doen.

Kaartenactie!

Dit jaar richt de decemberchallenge zich op verbinding, zodat we op afstand dichtbij kunnen zijn.
Wat is het idee?
– Je verstuurt in december elke week drie kaartjes. Meer mag natuurlijk ook, maar we realiseren ons dat december een drukke maand is, dus drie lijkt ons al een prima streven. Een keer een kaartje minder? Ook prima natuurlijk! Je kunt zelf kijken of je in één keer drie kaarten verstuurt of dat je ze verspreid over de week verzendt.
– Verstuur de kaarten naar mensen in je eigen omgeving, juist om toch dichtbij te kunnen zijn.
– Creatief? Zelf kaarten maken is leuk om te doen!
– Niet zo creatief? Een gekocht kaartje is ook fijn om te krijgen.
– Deel in december je verstuurde (of gekregen!) kaartje op Instagram met #Decemberchallenge2020 en #DecemberOpAfstandDichtbij. Zo kunnen we elkaar inspireren.

Tip 1: Vind je postzegels duur? Voor een kaartje aan de buurvrouw of iemand bij je in de buurt heb je geen postzegel nodig…
Tip 2: Wil je je kaarten graag zelf maken, maar vind je december toch al zo’n drukke maand? Het is nu 6 november. We zijn niet voor niks zo vroeg. Je kunt natuurlijk nú al beginnen met het maken van je kaarten. Of pak gewoon een kaartje uit je voorraad. Het gaat namelijk om de verbinding.

Op afstand dichtbij

Misschien denk je nu: maar waarom kaarten naar mensen in mijn eigen omgeving? Waarom niet naar eenzame mensen? Er zijn prachtige acties waarin er oproepen worden gedaan om kinderen en volwassenen kaarten te sturen. Ik vind die acties geweldig en doe er graag aan mee. Maar hoe vaak stuur je mensen in je eigen omgeving een kaartje? Het lijkt ons mooi om juist in de decembermaand kaarten te gebruiken om op afstand toch bij elkaar te kunnen zijn. En weet je niet meer naar wie je je kaart moet sturen? Denk juist echt dichtbij. Je eigen ouders, je buren, het verzorgingshuis in de buurt (denk ook aan de mensen die daar werken!), enz. En denk breed. Het hoeven geen kerstkaarten te zijn, maar er zijn vast ook mensen jarig in je omgeving en gewoon ‘zomaar’ een kaartje is ook altijd fijn.

In december zullen Journalijn en ik de kaarten die we versturen op Instagram met jullie delen. Als we dat allemaal doen, kunnen we elkaar inspireren en vergeten we vast niet om (minstens) drie keer per week een kaart te versturen.

Doe jij ook mee? Laten we proberen op afstand toch dichtbij te zijn. Een kaartje sturen is een klein gebaar, maar vaak van grote betekenis. Uiteraard mag je deze challenge delen. Hoe meer zielen/kaartjes, hoe meer vreugd!

Foto van Journalijn

24 gedachten over “Decemberchallenge: Op afstand dichtbij

 1. Wat een gewéldig plan! De verjaardagskaarten in mijn familie (broers, zus, ouders, oma, mijn neefjes en nichtjes) lukken meestal wel goed, maar helaas werkt dat omgekeerd niet zo. Ik vind het zo jammer dat mijn kinderen amper post krijgen voor hun verjaardag (eigenlijk alleen van mijn ouders), terwijl er niets leuker is dan een kaartje in de bus. Leuker dan een whatsappje met een filmpje of digitale kaart. Maar zomaar kaartjes zijn minstens even goed natuurlijk. Misschien zelfs nog beter!
  Ik stuur naar mijn ouders geregeld een fotokaart via de app van de post. Dan wordt die voor je afgedrukt en verzonden, echt fijn.

  Like

  1. Ja, kaartjes krijgen is echt leuk. Maakt eigenlijk niet uit of dat zomaar is of voor een feestje;). Ik zag die optie in de app van de post ook. Nooit geprobeerd nog, maar het klinkt goed.

   Like

  2. Wat een leuk idee. Tijdens de eerste lock down heb ik een aantal vrienden en collega’s spontaan een kaartje gestuurd en dat werd heel erg op prijs gesteld.
   Ik heb al jaren geen kerstkaarten meer gestuurd maar dit jaar ga ik er nog eens werk van maken.

   Like

   1. Daar kwam het idee ook een beetje vandaan. Toen stuurde ik ook kaartjes, maar daarna ‘vergat’ ik het toch weer te snel. Tijd voor een uitdagende reminder dus.

    Like

 2. Ik word altijd helemaal niet goed van het woord ‘challenge’, dus hoewel ik het een leuk initiatief vind sla ik even over. Ik ga wel gewoon kaartjes versturen, maar liever niet als een challenge. Het leven is al challenging genoeg van zichzelf ; )

  Like

 3. Ik doe mee, ik ga het nog wel even doorlezen allemaal.
  Mijn valkuil is inderdaad “o ja, dat kaartje…..” en wat was ik blij met het kaartje dat ik in april van mijn zus kreeg…

  Like

  1. Dat heb ik dus ook. Als ik een kaartje krijg, vind ik dat superleuk, maar zelf denk ik er vaak te laat of niet aan. Met deze challenge ga ik het gewoon in mijn week ‘inpassen’. Deed ik eerder ook al eens en dat werkte goed. Ook voor mezelf, want lekker kaartjes maken is zo ontspannend:).

   Like

 4. Echte kaartjes, ze worden amper meer verstuurd, maar zijn zoveel leuker als via de whatsapp of de mail.
  Ik doe niet mee, maar vind het idee wel heel leuk.

  Like

 5. Wat een heerlijk idee, maar de mensen die ik een kaart zou kunnen sturen ga ik op afstand bezoeken. En dan een leuk pakket bij de voordeur achterlaten.

  Like

 6. Kaartjes zijn altijd welkom, en ik stuur ze ook nog regelmatig weg. Ik heb ook geen instagram o.i.d.Heb toevallig vandaag wél de kerstkaarten gekocht, dat kost de kop niet maar ja, die postzegels hé!

  Like

 7. Leuke challenge Naomi! En met de decemberzegels zijn postzegels toch ook weer ietsje goedkoper dan anders. Die zijn overigens al vanaf half november te gebruiken…
  Groetjes
  Jantine

  Like

  1. Dat klopt ja. Maar ik schrik toch elke keer weer van hoeveel je tegenwoordig voor een postzegel neer moet tellen. Ik kan me goed voorstellen dat dat mensen tegen zou houden om veel post te versturen. Begrijpelijk dat de prijs steeds hoger wordt, maar ook heel jammer, vind ik.

   Like

  1. Ja, drie keer per week moet te doen zijn. We hebben eerst nog dagelijks overwogen, maar dan wordt het weer zo ‘zwaar’. Dit blijft leuk, dachten we.

   Like

 8. Wat leuk om lekker veel kaartjes te sturen! Ik word altijd blij van een kaartje sturen of ontvangen, al is mijn laatst verstuurde kaartje nooit aangekomen 😦

  Like

Reacties zijn gesloten.