Boekenpraat: Luisterboeken verdwijnen?

“Dat is een beetje uit hè? Dat heb je steeds minder,” hoorde ik de medewerkster van de bibliotheek zeggen. Vol verbazing spitste ik mijn oren. De medewerkster was in gesprek met iemand over luisterboeken. Zijn luisterboeken uit? Ik geloof er helemaal niets van.

Luisterboeken ‘van vroeger’

Als kind had ik nooit van de term luisterboeken gehoord, maar ze bestonden wel. We hadden thuis wat bandjes (ja, bandjes, zo oud ben ik;)) en cd’s met verhalen erop. Dat waren uiteraard luisterboeken. Superleuk, maar we luisterden er weinig naar. Overigens hadden we er ook niet veel. De cd met een verhaaltje over Sinterklaas kenden we dan ook volledig uit ons hoofd. Die werd in die periode zo’n beetje dagelijks gedraaid. Toch heb ik niet het idee dat er ‘vroeger’ heel veel te kiezen viel als het om luisterboeken ging. Een cd-speler stond nu eenmaal niet op iedere (kinder)kamer, dus er was simpelweg niet altijd de mogelijkheid om naar een boek te luisteren.

De opmars van het luisterboek

De laatste jaren zijn luisterboeken naar mijn idee aan een opmars bezig. Ik hoor van mensen die tijdens het sporten bijvoorbeeld een boek luisteren of die in de auto altijd een boek aan hebben staan. Het makkelijke is natuurlijk dat je nu via je telefoon heel eenvoudig naar luisterboeken kunt luisteren. Dat heeft ervoor gezorgd dat luisterboeken veel toegankelijker zijn geworden en vrijwel overal te beluisteren zijn. Bovendien kun je ze online ‘lenen’ en dus hoef je niet te wachten tot de cd bij de bibliotheek beschikbaar is.

Zijn luisterboeken ‘uit’?

De opmerking van de bibliotheekmedewerkster zette me aan het denken. Zijn luisterboeken inderdaad uit? Ze zei het tegen een moeder die via de luisterbieb boeken voor haar kind wilde kunnen luisteren. “Want dat lijkt me leuk voor tijdens lange autoritten.” De medewerkster wist oprecht niet hoe het luisteren van bibliotheekboeken werkte (en ja, ik wist het wel, maar durfde me er niet mee te bemoeien) en gaf dus aan dat het ook helemaal op z’n retour was.

Luisteren is volgens mij juist ‘in’. Tijdens het wandelen, tijdens het sporten, tijdens het rijden, maar ook in combinatie met lezen op papier. Ik ken mensen die een papieren boek en een luisterboek tegelijk lenen. Thuis lezen ze in het papieren boek, maar onderweg gaan ze met behulp van het luisterboek verder in het verhaal. Ideaal voor boekenliefhebbers dus, als je het mij vraagt.

Bovendien worden tegenwoordig nieuwe boeken vrijwel altijd meteen ook ingesproken als luisterboek. Zouden uitgeverijen dat echt nog willen als luisterboeken ‘uit’ zouden zijn? Ik denk het niet. Moraal van dit verhaal? Luister lekker af en toe een boek. Het is heerlijk ontspannend en je neemt allerlei verhalen tot je. Zo zorgen we er ook nog eens met elkaar voor dat luisterboeken niet ‘uit’ raken. Wat wil je nog meer?

21 gedachten over “Boekenpraat: Luisterboeken verdwijnen?

 1. Ik ben zelf niet van de luisterboeken (wel van de podcasts!), maar ik ben het helemaal met je eens dat ze populairder dan ooit lijken nu…

  Like

  1. Ik ook niet hoor, maar als ik om me heen kijk/luister, heb ik het idee dat ik (samen met jou dus;)) één van de weinigen ben.

   Like

 2. Bandjes… Die hadden we vroeger niet, maar wel elpees met ‘sprookjes van de Efteling’; die heb ik als kind wel grijs gedraaid ja. Voorgelezen worden vond ik ook lekker, maar toch ben ik nu niet van de luisterboeken. En wel juist omdat het vaak gecombineerd wordt, met een wandeling, sporten, of autorijden of zulks. Zelf heb ik dat ook wel eens geprobeerd, maar je kunt je maar op één ding tegelijk echt concentreren ( ik dan toch ), dus zo’n combi werkt niet goed. Ik heb altijd de indruk dat ik van een gewoon papieren boek veel meer meekrijg. Dus ik ben niet echt op de hoogte of luisterboeken nog hip zijn, maar kan me voorstellen van wel, als ik zo hoor hoeveel podcasts er overal ineens lijken te zijn ( je kunt ook maar één ding tegelijk luisteren natuurlijk.. )

  Like

  1. Dat mensen in een auto een luisterboek kunnen luisteren, snap ik ook echt niet. Ik heb ooit een poging gedaan om een podcast te luistern in de auto, maar na vijf minuten stond hij weer uit. Ik kon me niet concentreren op de weg én de podcast en vond het gevaarlijk. Persoonlijk vind ik voorlezen ook wel echt iets anders dan een luisterboek hoor. Gaat ook om een stukje sfeer erbij;).

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik doe wel eens een Luisterboek aan als ik s middags lig te rusten . Maar dan val ik na een poosje diep in slaap . Als ik wakker wordt staat ie nog aan . Dan is het lastig om te terug te vinden tot waar ik het gevolgd heb . En denk ik laat maar …..,,

  Like

  1. Ja, dat is inderdaad lastig. Bij een boek is het die gevouwen pagina omdat je het liet vallen toen je in slaap viel;).

   Like

 4. Voor mijn neefje sprak ik vroeger cassette bandjes in. Als ik weer hele nachten wakker lag deed ik dat en dan met geluiden als bv. een deur die dichtsloeg of zo. Leuk om te doen, hij was gek op de boeken van Paul van Loon.
  Het staat al jaren op mijn lijstje; een luisterboek. Nooit geprobeerd. Ga me er nu even eens in verdiepen hoe en wat en of het iets voor mij is. Het is zo druk in mijn hoofd dat ik bijna niet kan lezen dus misschien lukt het zo. liefs van mij en bedankt voor het idée

  Like

  1. O, wat moet dat heerlijk zijn geweest om te doen, dat inspreken! Als het luisteren niet lukt, kan het soms helpen om er iets heel simpels bij te doen. Iets waar je echt niet bij na hoeft te denken. In mijn geval een simpele kleurplaat bijvoorbeeld. Misschien is dat nog een tip.

   Like

 5. Het klinkt mij in de oren alsof de dame van de bibliotheek zich er een beetje makkelijk af wilde maken om haar eigen onkunde/onvermogen te verbergen… Niet helemaal netjes, zeker niet gezien het feit dat de bieb nota bene zelf een app heeft voor luisterboeken en ebooks.

  Like

  1. Heel eerlijk? Dat gevoel had ik ook. Ze hadden het over de app van de bibliotheek, maar die zou niet meer werken. Ehm, nou, die werkt nog prima hoor. En is recent trouwens vernieuwd, geloof ik, maar ik hoorde dit al in de zomervakantie en ik weet heel zeker dat de oude app toen nog werkte;).

   Like

 6. Volgens mij “loopt nu iedereen” naar potcast te luisteren . Ik zou helemaal gek worden van altijd die oordoppen in.
  Maar ja, ik ben nóg ouder dan jij, nog van vóór er cassettebandjes waren;-)

  Like

  1. Nou, bij mij tijdens het lopen ook liever de geluiden van buiten dan een stem op m’n oren hoor. Ik snap het ook niet. En platen komen weer in toch?;)

   Like

 7. Helemaal met je eens (ik ben trouwens ook nog van de cassettebandjes ;-)) dat luisterboeken nu juist populairder zijn dan ooit en dat de bibliothecaresse duidelijk geen verstand ervan had.
  Ik luister ze zelf trouwens ook graag (hoewel nooit tijdens het sporten of autorijden).

  Like

  1. Dat snap ik ook niet hoor, hoe mensen tijdens het spoten of rijden naar zoiets kunnen luisteren. Zelf kan ik het alleen met een simpele kleurplaat erbij, maar zelfs dat gebeurt hooguit één luisterboek per jaar. Geef mij maar letters;).

   Like

 8. Ik ben ook nog van de tijd van de cassette bandjes en we hadden een LP van Sesamstraat en Bassie en Adriaan.
  Volgens mij wilde die bibliotheek medewerkster zich er inderdaad makkelijk vanaf maken.
  De eerste en laatste keer dat ik naar een luisterboek heb geluisterd, was toen ik plat lag met een lichte hersenschudding. Dat waren luisterboeken van Harry Potter. Het enige wat mij vreselijk irriteerde was hoe diegene de toverspreuken uitsprak.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik heb het 1 keer geprobeerd maar het was niet mijn ding… misschien moet ik het nog eens proberen tijdens het lopen 😉

  Like

  1. Voor mij is het ook niet echt iets, maar om me heen hoor ik er heel veel mensen over, dus blijkbaar gaat het toch nog goed met de luisterboeken.

   Like

Reacties zijn gesloten.