Boekenpraat: Hate list (Jennifer Brown)

Het verhaal

2 mei 2008 – Op Garvin High begint Nick om zich heen te schieten. Zijn vriendin Valerie realiseert zich met een schok wat Nick aan het doen is. Hij schiet niet op willekeurige leerlingen in de aula, maar hij kiest zijn slachtoffers bewust. Valerie weet precies hoe hij die slachtoffers kiest. Alle slachtoffers staan namelijk op haar hate list.

Valerie heeft lange tijd een lijst bijgehouden van mensen en dingen die ze haatte. Ze was op school een buitenbeentje, hoorde er nooit echt bij. Toen kwam Nick en hij begreep haar. Ze hielden van elkaar. Nick wist van de lijst van Valerie. Dat hij daadwerkelijk slachtoffers zou maken, had Valerie echter nooit kunnen denken.

Op 2 mei 2008 gebeurt het toch. Het is een dag die het leven van Valerie en alle betrokkenen voorgoed verandert.

Mijn mening

Haat regeert
Dit boek gaat over haat. Haat die wellicht in eerste instantie onschuldig lijkt, maar die toch kan leiden tot iets vreselijks. Maar is het wel de haat van Valerie en Nick die Garvin High in de greep houdt of is het toch een ander soort haat? Waar de nieuwsberichten suggereren dat de sfeer op school veranderd is na de schietpartij, lijkt haat nog altijd te regeren.
Valerie probeert haar leven weer op te pakken, maar ze voelt de haat. Zij wordt gezien als dader. De grimmige sfeer van haat en wantrouwen heeft Jennifer Brown in dit boek op zo’n manier neergezet dat je het als lezer kunt meevoelen, maar dat je er als lezer niet zelf in wordt meegetrokken. Je krijgt inzicht in de rauwe kanten van het verhaal en tegelijkertijd krijg je inzicht in de trieste gevolgen van dit alles.

Leven met littekens
Na de schietpartij leven veel jongeren in dit boek met letterlijke littekens, maar bij hun diplomering is één ding heel duidelijk: al deze jongeren hebben (ook) figuurlijke littekens en die zullen levenslang blijven. Het laatste stuk van het boek, waarin de haat een oorzaak krijgt en waarin de littekens zichtbaar worden, is op zeer ontroerende, diep invoelende wijze geschreven. Het laat zien hoe geknakt je kunt raken in het leven.

Conclusie
‘Hate list’ is een ontroerende, meeslepende Young Adult over leven met haat en littekens, maar tegelijkertijd een boek over veerkracht en liefde. Je krijgt als lezer de rauwe kanten van het leven te zien, maar wel op een respectvolle manier, zonder gruwelen. Aanrader!

Meer informatie over Hate list

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Hate list’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Hate list
Auteur:
Jennifer Brown
Uitgeverij:
Callenbach
Genre:
Young Adult
Pagina’s:
367

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: Hate list (Jennifer Brown)

    1. Het is echt de moeite waard en je hebt (vind ik) niet het idee dat je iets ‘kinderachtigs’ leest.

      Like

  1. Ik heb dit boek een paar jaar geleden gelezen. Het is echt zo’n boek wat je lang bijblijft. Wist je trouwens dat er van deze auteur nog een boek is verschenen in het Nederlands? Hot Shot, ook YA.

    Like

Reacties zijn gesloten.