Boekenpraat: Perenbomen bloeien wit (Gerbrand Bakker)

Het verhaal

Klaas en Kees kwamen samen. Gerson kwam drie jaar later alleen. De drie broers doen veel met elkaar, maar Klaas en Kees zijn echt altijd samen, zoals ze kwamen. Toch mag Gerson meedoen met hun spelletjes. Het favoriete spelletje van de broers is ‘zwart’. Het is een spel waarbij je met je ogen dicht een bepaalde plaats moet bereiken. Gerson is er goed in, maar vlekkeloos verloopt de weg naar het einddoel nooit.

Dan krijgen de jongens, samen met hun vader en hun hond, een ongeluk met de auto. Voor de dertienjarige Gerson is ‘zwart’ daarna geen spelletje meer, maar de harde realiteit. Na het ongeluk is hij blind en is het geen spelletje meer om ergens te komen zonder te kijken, maar is het pure, bittere noodzaak geworden. Kan Gerson zijn leven aanpassen? En wat vraagt dat van Klaas en Kees, hun vader en hun hond Daan?

Mijn mening

Parel van Nederlandse bodem
Dit boek is al wat ouder en ik had er al veel over gelezen, maar ik las het nu pas zelf. Ik vind het een parel van Nederlandse bodem. Het taalgebruik van Gerbrand Bakker is schitterend. Het is bijna alsof je poëzie leest, zo mooi is het verhaal in elkaar gezet. Er zijn verschillende perspectieven: de tweeling, Gerson én hond Daan komen aan het woord. Waar ik normaalgesproken geen boeken lees waarin dieren ‘spreken’, vond ik het hier niet eens storend. Het is zo subtiel en ontroerend.

Aanpassingsvermogen
Het gezin van de drie jongens heeft al behoorlijk vaak de nodige aanpassingen moeten doen. De tweeling en Gerson zijn daar redelijk in geslaagd. Ze hebben steeds na een tegenslag hun leven weer opgepakt, in aangepaste vorm. Als voor Gerson het leven voorgoed verandert omdat hij niet meer kan zien, vraagt dat niet alleen aanpassingsvermogen van hem, maar ook van zijn broers en de anderen om hem heen. Op een ontroerende manier laat Gerbrand Bakker in dit boek zien hoe liefde in een gezin werkt, maar ook hoe moeilijk het kan zijn om die liefde te geven én te ontvangen.

Conclusie
Een recensie schrijven over ‘Perenbomen bloeien wit’ van Gerbrand Bakker voelt als onmogelijk. Het voelt alsof ik met ieder woord het boek niet genoeg tot zijn recht laat komen. Ik vind het een prachtig, ontroerend, indrukwekkend boek, waarin het gaat over de veerkracht van jonge mensen, over liefde voor en van elkaar. Dat alles zet Gerbrand Bakker op een prachtige, haast poëtische wijze neer. Het boek is officieel een Young Adult en de zinnen zijn kort en eenvoudig, maar ik raad het boek aan iedereen aan.

Meer informatie over Perenbomen bloeien wit

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Perenbomen bloeien wit’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Perenbomen bloeien wit
Auteur:
Gerbrand Bakker
Uitgeverij:
Cossee
Genre:
Young Adult – Roman
Pagina’s:
137

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

7 gedachten over “Boekenpraat: Perenbomen bloeien wit (Gerbrand Bakker)

 1. Dit boek wil ik lezen, ik heb jarenlang slechtziende en blinde leerlingen begeleid op de basisschool dus spreekt dit me zeker aan.

  Like

 2. Ik ga deze in gedachten houden! Het klinkt als een mooi maar ook serieus verhaal. Daar moet ik wel even ruimte voor hebben in mijn hoofd, voor dat serieuze 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoewel serieus, denk ik dat het wel te doen is, dus ik denk niet dat je héél veel ruimte in je hoofd nodig hebt;). Ik las het namelijk ook in het kader van ‘nul concentratie, dus dun boek’ en raasde er zo doorheen.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.