Boekenpraat: Taal is zeg maar echt mijn ding (Paulien Cornelisse)

Het verhaal

Paulien Cornelisse heeft in ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ columns en korte verhalen over taal gebundeld. Ze besteedt aandacht aan hoe taal aan verandering onderhevig is en maakt de lezer bewust van zijn of haar eigen taalgebruik. Ergernissen komen aan bod, maar bijvoorbeeld ook woorden die bijna niet meer gebruikt worden en die wel de moeite waard zijn.

In korte hoofdstukken laat Paulien Cornelisse van verschillende taalverschijnselen zien waar ze vandaan komen, hoe ze gebruikt worden (of juist niet) en of ze wel of niet een lang leven beschoren zijn. Vroeger waren dingen bijvoorbeeld ‘mieters’, maar tegenwoordig hoor je dat niemand meer zeggen. Hoe kan dat? En wat zeggen we dan nu? Zeggen we dat over twintig jaar nog?

Mijn mening

Hardop lachen
Paulien Cornelisse heeft een luchtige schrijfstijl, waardoor het voelt alsof je naast haar zit op de bank en je naar haar luistert terwijl ze praat. Op een luchtige toon legt ze uit waar bepaald taalgebruik vandaan komt, waarom zij het mooi vindt of juist niet en hoe sommige woorden uit onze taal verdwenen zijn.

Dat alles is doorspekt met humor. Paulien geeft over de taalverschijnselen informatie én haar eigen mening. Het is die mening die je soms hardop laat lachen, omdat Pauliens gedachten vaak herkenbaar zijn.

Bewustwording van eigen taalgebruik
Tijdens en na het lezen van dit boek was ik me constant bewust van mijn eigen taalgebruik. Ik hoorde mezelf dingen zeggen als ‘zeg maar’ of ‘ik merk dat ik’ of ‘om heel eerlijk te zijn’. Het zijn stuk voor stuk dingen waar Paulien Cornelisse in haar boek aandacht aan besteedt.
Het is een beetje zoals een herinnering van jaren geleden. Mijn opa vertelde dat wij, in onze streek, in plaats van ‘ik ga’ altijd ‘ik gaat’ zeggen. Ha, dat deed ik natuurlijk niet, vond ik. Dat zei ik ook. Nog geen uur later verliet ik het huis. Ik zwaaide nog even naar mijn opa: “Nou, ik gaat. Doeg!” Oeps. En nee, dat deed ik niet expres. Dat doe ik dus blijkbaar toch. Sindsdien valt het me altijd op als ik het doe. Paulien Cornelisse noemt nog veel meer aspecten van taal en reken maar dat ik mezelf al op behoorlijk wat dingen heb ‘betrapt’.

Conclusie
‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ van Paulien Cornelisse is een bundel korte verhalen en columns over taal en taalgebruik. Met humor geeft Paulien haar mening over diverse taalissues. Mocht voor jou, net als voor Paulien, taal zeg maar echt je ding zijn, raad ik dit boek van harte aan. Je kunt het in één keer lezen, maar door de opzet van het boekje is het ook heel goed mogelijk om elke dag of week een hoofdstuk te lezen. De meeste hoofdstukken staan namelijk los van elkaar.

Meer informatie over Taal is zeg maar echt mijn ding

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ bij bol.

Boekgegevens
Titel: Taal is zeg maar echt mijn ding
Auteur:
Paulien Cornelisse
Uitgeverij:
Contact
Genre:
Columns
Pagina’s:
232

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

18 gedachten over “Boekenpraat: Taal is zeg maar echt mijn ding (Paulien Cornelisse)

 1. Ik vind dit boek zoooo leuk! Er is trouwens ook een film gemaakt naar aanleiding van dit boek, met een gelijknamige titel. Volgens mij staat die film op Videoland. Echt top om te kijken (heb ‘m al meerdere malen gezien).

  Like

 2. Meestal sla ik boeken logjes over maar hier trok het onderwerp mijn aandacht. Je kent me, dit soort taalgebruik info kan me altijd boeien mits er wat humor in gebracht kan worden. Volgens mij is dat “ik gaat” gebruikelijk rond het Westland en Rotterdam. Mijn schoonvader ( afkomstig uit het Westland) zei het ook altijd. Mijn eigen vader … zelfde verhaal. Ik zeg het zélf dan weer niet.

  Like

  1. Ja, dit is helemaal des Rietepietz. En ik gaat 🙂 verder gewoon niks zeggen over mijn accent/dialect.

   Like

Reacties zijn gesloten.