Het resultaat van heel veel kleine stapjes

De meeste doelen behaal je door kleine stapjes te zetten. Stapje voor stapje bereik je dan uiteindelijk de mooiste dingen. Afgelopen jaar zette ik ook een heleboel stappen, met een resultaat waarvan ik dacht dat ik het nooit zou halen: ik liep in oktober mijn duizendste (geregistreerde) kilometer van 2020!

Wandel 1000 km per jaar?

Jaren geleden kwam ik op Facebook een groep tegen waarin mensen hun wandelingen deelden. Ik vond dat leuk om te zien, want het motiveerde mij vaak om ook mijn wandelschoenen aan te trekken. Die mensen hadden allemaal hetzelfde doel: ze wilden duizend kilometer wandelen in een jaar. Vol verbazing keek ik naar dat doel. Duizend?! Dat vond ik heel erg veel!

Stapje voor stapje…

Die groep op Facebook liet ik al snel voor wat het was, want het frustreerde me dat die mensen blijkbaar allemaal duizend kilometer in een jaar konden lopen en ik niet. Vervolgens dacht ik eens even nuchter na. Duizend kilometer in een jaar is prima te doen, concludeerde ik toen. Als je het namelijk verdeelt over de weken, blijkt het best mee te vallen. Verdeel je het over de dagen, blijk je met een half uurtje wandelen per dag je doel van duizend kilometer per jaar al te kunnen behalen. Dus al die mensen die ik daar wandelingen zag plaatsen van meer dan twintig kilometer gingen het natuurlijk halen, maar ook als je geen lange wandelingen maakt, is het haalbaar. Gewoon, stapje voor stapje.

Het doel van mijn wandelingen

Toen ik ontdekte dat ik die duizend kilometer ook zou kunnen halen, ging ik het toch ieder jaar weer proberen. In januari lag ik meestal nog op schema. Drie keer per week een uur wandelen en het zou lukken. Maar dan werd het lente en pakte ik vaker de fiets. Geen wandelkilometers dus. Doel niet behaald.

Twee jaar geleden stelde ik mezelf twee totaal andere doelen:
– Elke dag naar buiten.
– Genieten van de buitenlucht.

Zo. Dat zijn geen getalletjes. Lastig meetbaar dan hè? Tja, dat zou je kunnen zeggen. Maar elke dag naar buiten is eenvoudig te meten en dat genieten kan ik voor mezelf ook wel meten. Waarom geen getalletjes meer? Omdat het dan een ‘moeten’ wordt. Ik ‘moet’ wandelen vandaag in plaats van fietsen, want anders haal ik mijn doel niet. Dat wilde ik niet meer. Dat doel had ik nog nooit behaald overigens, maar ik wilde er ook niet meer naar streven.

Elke dag naar buiten in 2020

Voor 2020 bleven de doelen hetzelfde als voor 2019: elke dag naar buiten en genieten van de buitenlucht.
Elke dag naar buiten is tot nu toe prima gelukt. Regen, wind, hittegolf, het maakte me allemaal niet uit. Ik ging naar buiten. Elke dag. Bij storm stap ik echt niet op de fiets. Bij een hittegolf ga ik echt niet wandelen. En dus deed ik waar ik die dag zin in had. Ik fietste of ik liep.

Sinds maart werden mijn dagelijkse wandelingen langer. Dat kwam omdat het monster hypochondrie niet meer riep dat ik alleen maar kleine stukjes kon lopen én door de coronamaatregelen. Nu iedereen thuis aan het werk was, stopte ik met wandelen door de bebouwde kom. Ik zocht de rust van buiten de bebouwde kom op en dat maakte mijn dagelijkse wandeling gelijk langer. In de lente- en de zomermaanden fietste ik vervolgens veel: ruim 2200 km.

En toen? Toen zag ik in oktober ineens gebeuren wat ik had gedacht nooit te kunnen: de duizend kilometer wandelen naderde en later tikte ik dat getal aan. Ik liep dit jaar duizend kilometer! Dat was geen doel, maar is wel gaaf. Vooral omdat ik weet dat het is zoals met veel dingen in het leven: het is een groot resultaat, met dank aan heleboel kleine stapjes.

P.S: Morgen een keer geen Boekenpraat op dinsdag, maar de start van een nieuwe categorie. Kom zeker even kijken, zou ik zeggen.

27 gedachten over “Het resultaat van heel veel kleine stapjes

 1. Woehoe, goed gedaan! Ik vermoed dat ik ala hondenbezitter die 1000 km sowieso wel haal, haha. Enne: benieuwd naar je nieuwe categorie!

  Like

 2. Leuk! Een hele prestatie. Ik heb dit jaar nauwelijks gewandeld. Overigens, met die 1000 km was je hier aangekkmen, en nu halverwege op de terugweg! Ben benieuwd naar die categorie! Ja, je ggd problemen vallen een beetje weg, dan moet je toch iets nieuws vinden. Succes!

  Like

  1. Hahaha, dat is het hè, niks meer te klagen over de ggz. Wat moet je dan? Haha, nee hoor. (Trouwens: er loopt een nieuw traject met aanmelding en het belooft al bij aanmelding weer genoeg nieuwe blogs op te leveren.) Het heeft vooral te maken met het feit dat ik wat minder krampachtig met m’n privacy omga. Daardoor komt er ruimte voor de nieuwe categorie.

   Like

 3. Wat een leuke prestatie! Klinkt enorm ver, 1000 km wandelen 😊
  Goed dat je er geen doel van hebt gemaakt, maar het gewoon hebt zien gebeuren.
  Wandel lekker verder, zou ik zeggen …
  Groetjes
  Jantine

  Geliked door 1 persoon

 4. Duizend kilometer…wat veel!
  Maar als ik er over nadenk: ik (wij) wandel/beweeg samen met mijn man en diverse familieleden via de app Strava, waar we diverse buiten momenten registreren en dus delen met elkaar.
  We doen mee aan challenges (ik wandel) en vaak is dat 50 km per maand of “4x een uur wandelen” en ja dan haal ik die duizend dus ook.
  Ik beken: zonder dit zou ik blijven zitten….dus stok achter de deur!

  Like

  1. Als je zou uitrekenen waar je dan heen zou kunnen wandelen, is het wel erg veel, bedenk ik nu;). En je hoeft nog geen drie kilometer per dag om het te halen, dus het valt uiteindelijk best mee. Als je het maar stapje voor stapje doet.

   Like

 5. Elke dag een draadje is een hemdsmouw in een jaar, zeggen ze toch? Nou, iedere dag een stapje is aan het einde van het jaar dus 1000 kilometer! Goed gedaan!

  Geliked door 1 persoon

 6. Lekker bezig! Gefeliciteerd met deze mooie mijlpaal.
  Ik dacht eerst ‘1000 km, hoe dan?!’ Maar bedacht me toen dat ik elke dag met de hond al gauw een kilometer of 5/6 loop, dan ga je ook al hard richting de 2000.

  Like

 7. Omdat ik dagelijks ga wandelen met mijn windhonden, haal ik 1000km op 4 maand. Maar ik merk dat ik soms ook wat obsessief bezig ben met doelen halen. Ik ga proberen om volgend jaar wat minder grote of zelfs geen doelen te stellen.

  Zolang we maar af en toe voldoende bewegen is dat ook goed 🙂

  Like

 8. Het klinkt inderdaad heel veel maar reken het om naar wat je per dag zou moeten lopen en dan is dat nog geen 3 km. Een eitje! Dat loop je met wat geluk al in je huis terwijl je bezig bent met van alles;-)
  Maar echt wandelen is natuurlijk iets anders. Maar ook dat is goed te doen , hoewel ik nooit iets tel of uitreken loop ik die duizend kilometer per jaar zeker wel.

  Like

 9. Gefeliciteerd zeg! Wat leuk dat je de 1000 kilometer hebt gehaald. Eén van de dingen die ik heb geleerd van hardlopen is inderdaad om grote doelen in stukjes te hakken. En dan blijken ze ineens toch haalbaar.

  Geliked door 1 persoon

  1. Strava (app voor het bijhouden van allerlei sporten) houdt dat voor me bij gelukkig. Scheelt mij een hoop rekenwerk;).

   Like

   1. Dan denk ik dat je ‘wandelingen’ registreert. Hij houdt geloof ik alleen van fietsritten en ‘hardlopen’ het totaal aantal kilometers per jaar bij. Ik registreer in ieder geval altijd als ‘hardlooptraining’ en ik dacht me te herinneren dat dat was om het aantal kilometers per jaar te kunnen zien.

    Like

Reacties zijn gesloten.