Boekenpraat: In Wonderland (Lynn Austin)

Het verhaal

1936 – Alice Ripley is dol op lezen. Ze zit het liefst de hele dag met haar neus in een boek. De wonderlijke wereld van en in boeken boeit haar. De vriend van Alice verwijt haar dat ze in een fantasiewereld leeft en geen idee heeft wat er zich in de ‘echte wereld’ allemaal afspeelt. Amerika staat op z’n kop vanwege een economische crisis en Alice blijft maar in haar droomwereld leven.

Alice werkt in de bibliotheek in Illinois en heeft gehoord dat de mensen in Kentucky geen boeken hebben. Ze vindt dat vreselijk en start een inzamelactie voor de mensen in het arme mijnwerkersstadje Acorn in Kentucky. Als haar vriend de relatie verbreekt én Alice haar baan verliest, besluit ze de boeken zelf naar Kentucky te gaan brengen.

Daar komt ze terecht bij bibliothecaris Mack en bij miss Lillie. Hoewel ze beiden onschuldig ogen, blijken ze heel wat geheimen te hebben voor en over hun kleine stadje. Hoewel Alice dat in eerste instantie niet wil, wordt ze meegezogen in het leven in Kentucky, waar stromend water en elektriciteit nog onbekende verschijnselen zijn. Dat vraagt aanpassingsvermogen, maar Alice realiseert zich meer en meer dat ze hier in Kentucky haar boeken niet nodig heeft om in een droomwereld te leven. Ze vindt het echte leven, dat een stuk bruisender is dan thuis in Illinois.

Mijn mening

Boeken, boeken en nog meer boeken
Voor menig boekenwurm zal het wegdromen van Alice in haar boeken herkenbaar zijn. In deze roman spelen boeken een grote rol. In 1936 was het in Amerika nog helemaal niet vanzelfsprekend dat iedereen kon lezen en/of de beschikking had over boeken. Alice zet zich ervoor in om boeken voor iedereen beschikbaar te stellen. Wat ik niet wist, is dat de overheid daar ook aan meewerkte met een bijzonder programma waar je in dit boek meer over kunt lezen. Dat stukje is gebaseerd op de werkelijkheid.

Droomwereld
Alice leeft door haar boeken in een droomwereld. Als ze die wereld ontvlucht en naar Kentucky afreist, ontvouwt zich een spannend, romantisch verhaal. Alice zegt een paar keer dat haar leven in Kentucky ongeloofwaardig zou zijn als het in een boek zou staan. Ik moest daar wel om gniffelen, want dat is precies wat ik bij het lezen van dit boek steeds dacht. Alles is wel héél toevallig en de afloop van het boek is in het tweede hoofdstuk eigenlijk al te voorspellen.

Dat neemt niet weg dat ik dit een heerlijk boek vond om zelf even bij weg te dromen. Eenvoudig, voorspelbaar, positief en met een klein vleugje spanning. Een boek waarin ook op een mooie manier wordt gesproken over geloofsvertrouwen. Mooie toevoeging vond ik de historische feiten die in dit boek zijn verwerkt.

Conclusie
‘In Wonderland’ van Lynn Austin is een roman over een droomleven dat ineens werkelijkheid lijkt te worden. Een positieve, eenvoudige, christelijke roman met een vleugje spanning. Voorspelbaar, maar toch een prachtig verhaal om zelf even heerlijk mee ‘in wonderland’ op de bank te duiken.

Meer informatie over In Wonderland

Dit boek ook lezen?
Koop ‘In Wonderland’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: In Wonderland
Auteur:
Lynn Austin
Uitgeverij:
Voorhoeve
Genre:
(Christelijke) roman
Pagina’s:
461

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

9 gedachten over “Boekenpraat: In Wonderland (Lynn Austin)

  1. Alice in Wonderland heb ik nooit gelezen. Dat het hoofdpersonage de naam Alice had in dit boek, irriteerde me eerlijk gezegd. Ik vond het zo’n stomme link. Noem het dan gewoon Alice in Wonderland;). Of nóg liever: geef het hoofdpersonage alsjeblieft een andere naam. Echt vergelijken kan ik het dus niet, maar er zal vast wat overeenkomst zijn.

   Like

  1. Ja, die lezen fijn! Ik heb ze ooit allemaal achter elkaar gelezen, toen had ik er even ‘genoeg van’, maar ik ben blij dat ik nu eindelijk weer eens iets van haar las;).

   Like

 1. Dit lijkt me een heerlijk boek om even te ontsnappen aan de werkelijkheid. En ik vind het jurkje van het meisje op de cover zo mooi ; )

  Like

Reacties zijn gesloten.