Boekenpraat: Zien lezen doet lezen

Als ik even gebrek heb aan concentratie of in een wachtkamer mijn tijd moet vullen, check ik regelmatig mijn Instagram en Facebook. Oké, ik geef toe dat ik daar sowieso net iets te veel tijd op een dag doorbreng, maar daar gaat dit even niet om. Waar dit om gaat, is dat zo’n rondje scrollen me altijd laat verlangen naar een boek.

Lezen met mijn telefoon boven mijn boek

Hoewel ik heel graag lees en dat ook veel doe, kost het me nog elke dag moeite om te beginnen met lezen. Het kost veel concentratie (en nee, die heb ik niet echt) en bovendien kan ik alleen lezen als er geen andere klusjes meer wachten. Lezen lukt me als er rust in mijn hoofd en huis is en anders niet. Terwijl ik er juist bij onrust heel erg naar kan verlangen.

Wat ik wél doe bij onrust? Juist ja, dan ga ik met mijn boek zitten en uiteindelijk beland ik dan toch weer achter Instagram en Facebook. Misschien komt het door de mensen en de bedrijven die ik volg, maar ik zie daar altijd een heleboel foto’s van boeken en lezende mensen.

Leeshonger

Die foto’s van boeken en van lezende mensen geven me altijd een enorme leeshonger. Ik kan er ook niets aan doen, maar ik vind vrijwel alle boeken die ik zie wel iets voor op mijn lange leeslijst. Tijdens zo’n rondje scrollen wordt die leeslijst dus alleen maar langer. Echt inkorten doet die lijst ook niet hè, als je dus door je sociale media zit te scrollen in plaats van een boek zit te lezen.

Datzelfde gebeurt als ik boekenblogs lees. Ik zie dan altijd een overdaad aan mooie boeken en hop, daar gaat mijn leeslijst weer. Weer wat extra boeken erop. En de leeshonger wordt alleen maar weer groter.

Zien lezen doet lezen?

In mijn geval werkt het echt zo dat zien lezen doet lezen. Wat helaas blijft, is het feit dat ik rust nodig heb voor ik kan lezen, maar als die rust er niet is, zie ik wel andere mensen lezen en zie ik foto’s en recensies van prachtige boeken. Dat zorgt er altijd voor dat de motivatie er heel snel weer is, want ik wil ook al dat prachtigs lezen. Ik kan me voorstellen dat het voor niet-lezers heel saai kan zijn om de dingen te zien die ik in mijn ‘nieuwsoverzichten’ zie. Maar ik vind het dus heerlijk. Wat is er rustgevender dan iemand zien die heerlijk in een hoekje zit te lezen? Of wat te denken van de mooiste boekenkasten in allerlei soorten en maten die je soms voorbij ziet komen? Ik ben er gek op! Misschien word ik er ook een beetje hebberig van, dat zou kunnen. Maar hoe dan ook: ik pleit voor een nieuwe vorm van leesmotivatie. Laten we allemaal lekker onze leesplaatjes (blijven) delen. Want ik ben er echt van overtuigd: zien lezen doet lezen! Of werkt dat dan weer alleen zo bij boekenwurmen?;)

16 gedachten over “Boekenpraat: Zien lezen doet lezen

 1. Helaas erg herkenbaar. Officieel heb ik een leesuurtje van 14 tot 15 en ’s avonds van 18.20 tot 19.45 maar de laatste dagen kon ik er helaas ook niet de rust voor vinden. Terwijl het toch zo fijn is als je eenmaal de rust vindt.

  Like

  1. Ja! Ik heb nu weer een nieuw ‘probleem’: als ik begin, kan ik niet meer stoppen. Heb al een paar keer te laat op bed gelegen als ik eenmaal aan het lezen was geslagen;).

   Like

 2. Herkenbaar stukje! Het lukt mij wel wat makkelijker om tussendoor te lezen, maar het fijnst leest het toch wel als alle klusjes gedaan zijn en ik niets anders meer aan m’n hoofd heb 🙂 En tja… die leeslijst blijft maar groeien, daarom ga ik volgend jaar maar 365 boeken lezen, kijken of-tie dan wat korter wordt 😛

  Like

  1. Dat denk ik ook steeds als ik weer wat boeken uit heb, maar over het algemeen blijft mijn ‘wenslijstje’ qua lezen boven de 200 staan…En ik blijf heel benieuwd naar hoe je dat gaat doen met die 365 boeken.

   Like

 3. Ik lees een beetje te weinig momenteel naar mijn zin.
  Gewoon even voor mijn gevoel te druk geweest, dan ga ik liever een filmpje kijken.

  Like

  1. Dat had/heb ik ook, maar nu de laatste dagen lees ik weer heel erg veel en ik vind het heerlijk.

   Like

 4. Vroeger was ik een boekenwurm maar door het bloggen is dat wel veel minder geworden,En vooral de laatste jaren kan ik er de concentratie niet voor vinden, zelf bij het puzzelen is dat nog steeds stukken minder.Het hooft wil gewoon nog niet meespelen. De maand december schrijf ik sowieso af omdat er nog veel andere onrust is. Maar in januari komt er natuurlijk een gouden tijd aan ….zo saai, dan móet lezen gewoon weer lukken.

  Like

  1. Ben benieuwd of het in januari weer gaat lukken. December lijkt me inderdaad niet zo’n beste maand om er weer mee te starten…

   Like

 5. Ik heb laatst mijn wensenlijstje bij de Bieb even opgeschoond. Boeken die er al heel lang op stonden, maar waar ik steeds geen zin in had, die heb ik eraf gegooid. Scheelde wel in het aantal boeken! 😉 Verder denk ik dat ‘zien lezen doet lezen’ en ‘goed voorbeeld doet goed volgen’ echt wel opgaan voor lezen, en nog meer: ‘niet zien lezen zet je niet tot lezen’. Als jij als ouder of leerkracht nooit leest, hoe kun je dan tegen je kinderen/leerlingen zeggen dat ze moeten gaan lezen?

  Like

  1. Misschien kan ik dat lijstje ook eens opschonen, want er staan inderdaad een paar boeken al heel lang op. En goed voorbeeld doet goed volgen gaat zeker op bij lezen!

   Like

 6. Juist zien lezen doet lezen, het ligt ook aan de ouders dat kinderen te weinig lezen. Ik lees heerlijk veel, maar kan me als de tv aanstaat niet meer concentreren,

  Like

  1. Lezen met de tv aan kan ik ook niet. Ik kan trouwens ook niet lezen als er andere mensen praten in dezelfde ruimte of als er muziek aan staat. Voor mij moet het helemaal stil zijn.

   Like

 7. Heel juist… zien lezen doet lezen! Mijn te lezen lijstje wordt ook alsmaar langer en langer door het scrollen op social media 😉

  Geliked door 1 persoon

 8. Herkenbaar! Ik lees ook graag en wil ook meestal boeken die ik andere zie lezen aan mijn leeslijst toevoegen. Maar om te voorkomen dat die lijst té lang wordt en ik minstens 385 moet worden om alles te lezen, schoon ik regelmatig de lijst op. Staat iets er al jaren op of twijfel ik? Dan gaat dat boek eraf. Zo hou ik het nog enigszins binnen de perken.

  Like

Reacties zijn gesloten.