Opstartproblemen én de oplossing

Bij mijn recente somberheid hoorde dat ik forse opstartproblemen had. Nu ben ik nooit echt een ochtendmens geweest (hoewel ik dat wel steeds meer word), maar dit overtrof alles. Oorzaken genoeg, maar een oplossing bleek minder makkelijk. Toen ik die eindelijk vond, was ik blij dat het opstartprobleem toch vrij simpel op te lossen was.

Herfst- en winterdip

De herfst en de winter zijn sowieso niet mijn seizoenen. Geef mij de lente en de zomer maar. In een hittegolf doe ik het prima. Dan kom ik tot rust en kan ik genieten. In de herfst en de winter vind ik al het grijze, donkere, regenachtige weer helemaal niets. Daar komt bij dat ik een hekel heb aan winterkleding. In de zomer is het simpel: leuk jurkje aan en klaar. Bij winterkleding heb je allerlei laagjes, maillots, enz. Ik vind het gewoon niet lekker zitten. Dat met die kleding was voor mij de voornaamste reden om zo lang mogelijk elke morgen in pyjama te blijven lopen. Dat zit een stuk lekkerder dan al die lagen winterkleding. Nu ging de dip zo ongeveer samen met het begin van de herfst, maar er was meer aan de hand dan alleen het feit dat ik die winterkleding niet wilde.

Mijn lijstje moet eerst af

Op de één of andere manier kan ik niet ontspannen als er nog iets op mijn takenlijst staat voor die dag. Zelfs als ik heel de middag niets te doen heb, maar ik heb ’s avonds nog een afspraak, kan ik niet ontspannen. Ik moet vanavond nog… Dat is de reden dat ik er altijd voor zorg dat ik aan het begin van de dag mijn taken doe. Koken, boodschappen, schoonmaken, was draaien of opvouwen, enz. Op mijn takenlijstje staat ook elke dag een uurtje naar buiten. Dat deed ik meestal als ik alle andere taken had gedaan. Dan liep ik rustiger buiten, want ik hoefde verder niets meer. Daarna kon ik dan ontspannen.

Twee keer naar buiten

Mijn huisarts adviseerde in het telefoongesprek waarin we spraken over mijn somberheid om twee keer per dag naar buiten te gaan in plaats van één keer. Dat vond ik ingewikkeld, want er zijn afspraken over wat wel en niet ‘mag’ op het gebied van bewegen. Toch besloot ik het een kans te geven. ’s Morgens ging ik een uur naar buiten en dan ’s middags nog een half uur.

De ochtendwandeling

Op de één of andere manier kwam het zo uit dat ik een paar keer al heel vroeg had gewandeld, op de vlucht voor nachtmerries. Na mijn telefoongesprek met de huisarts besloot ik dat vroege wandelen vaker te gaan doen. Wat bleek? Ondanks dat ik geen ochtendmens ben, werkt het voor mij heel goed. ’s Morgens eerst een uur wandelen en daarna thuis aan de gang met de andere taken op de lijst.

Meestal ben ik tussen negen uur en half tien klaar met mijn ochtendwandeling en dan ligt er dus nog best een flinke morgen voor me. Een week na het eerste telefoongesprek belde mijn huisarts om te vragen hoe het ging. Ik vertelde hem dat ik nu twee keer per dag buiten was en dat dat werkte. Al pratend ontdekte ik ook waarom.

De ochtendwandeling is onderdeel van mijn nacht

Mijn nachten zijn zwaar. Trauma’s zorgen voor nachtmerries en bovendien gebruikt mijn hoofd de nacht af en toe om eens goed te piekeren. Het overkomt me vrij regelmatig dat ik doodmoe wakker word. Eigenlijk ook logisch dat ik dan dus niet uit bed wil. Ik begon de dag meestal met blogs lezen bij anderen. Daarna was ik dan zó moe dat ik weer naar bed wilde. Nu ik de dag begon met een wandeling hielp me dat juist om wakker te worden. Als ik thuis kwam, was ik opgefrist en wakker en kon ik aan de slag. Of, zoals mijn huisarts zei: “Die wandeling hoort nog gewoon bij je nacht. Die heb je nodig om alle rommel die ’s nachts ontstaat op te ruimen.”

Opeens bedacht ik dat ik tijdens een hittegolf ook altijd heel vroeg naar buiten ga. Dan ga ik namelijk voor de hitte uit al wandelen of fietsen. Is dát dan waarom het tijdens een hittegolf zo goed met me gaat? Ik vond het een interessante gedachte en besloot de ochtendwandeling er voorlopig maar in te houden. Het werkt. Bijkomend voordeel? Het is ’s morgens vroeg nóg mooier buiten dan de rest van de dag en dat levert dan weer mooie polderplaatjes op.

17 gedachten over “Opstartproblemen én de oplossing

 1. Dankjewel voor deze blog Naomi ! Ik heb ook opstartproblemen . En herken veel ….. . Eigenlijk wil ik eerst mijn huishouden “af “hebben omdat bang ben dat ik anders als ik thuis kom van wandelen alsnog van slag raak als ik die bende zie . Maar als ik mijn huishouden( met veel moeite ) heb gedaan ben ik daarna te moe om nog te gaan wandelen …… een vicieuze circel waar ik nog niet uit ben

  Like

  1. Zo lastig, die cirkel. In mijn geval is het dus zo dat ik vaak ‘wakker’ word van het wandelen. Dus daarna lukt het dan beter om aan de slag te gaan. En ik herken wel dat je er na het huishouden o.i.d. vaak geen zin meer in hebt.

   Like

 2. Geweldig dat zoiets simpels als een ochtendwandeling helpt. En het kost niets! Stel je voor dat dat het geheime ingrediënt is dat maakt dat je in de zomer zo goed functioneert. Soms is het leven echt een ontdekkingsreis hoe jezelf werkt en in elkaar zit ; )

  Like

 3. Jammer dat je nachte zwaar zijn. Ook ik ben geen ochtend mens, maar als ik er eens vroeg uit moet, is het wel mooi buiten. Rustig vooral. Maar gisteren was het koud! Van truien etc. heb ik nooit gehouden, die kriebelen altijd of zijn te zwaar, brrr. Ben ik blij dat hier de huizen super geisoleerd zijn en dat men algemeen veel warmer stookt. Mijn nederlanse gasten in dikke truien klagen altijd, dat het te warm is. Maar ik kan gewoon in een t-shirt met lange mouwen rondlopen, heerlijk. Succes!

  Like

  1. Toch liever koud en zonnig, dan tien graden en grijs, vind ik. En ik moet misschien thuis ook de verwarming wat hoger zetten, scheelt weer wat lagen;).

   Like

 4. Ja dat zonnetje hoort er bij!
  Ik herken veel uit je verhaal….het lijstje dat af moet, de afspraak: voor die tijd kan ik nergens toe komen.
  Wandelen ’s ochtends ga ik eens uitproberen…

  Like

 5. Fijn dat het voor jou werkt! Mag ik trouwens een tip geven voor de winterkleding? Draag in huis wat echt lekker zit (joggingpak oid, huispak oid) en alleen als je naar buiten gaat trek je wat anders aan. En als je alleen boodschappen gaat doen (of iets anders waarbij je jas niet uit hoeft), dan kies je alleen ‘sociaal geaccepteerde’ beenkleding (er zijn bijvoorbeeld spijkerbroeken die eruit zien als een spijkerbroek maar zitten als een jogginbroek!) en draag je onder je jas gewoon wat jij lekker vindt zitten.

  Like

  1. Dat met die kleding heb ik vaak gedaan, maar het werkt niet voor mij. Ik voel me toch meer ‘mens’ met een leuk jurkje dan in huispak oid. Wel ’s avonds na het eten zodra het kan iets aan dat wél lekker zit;).

   Geliked door 1 persoon

 6. Jij woont ook wel in een heel uitnodigende omgeving om vroeg te gaan wandelen.
  Ben ik wel beetje jaloers op.
  Niet op je nachtmerries, die heb ik gelukkig niet.
  Piekeren kan ik ook heel goed. kan ik misschien ook maar beter soms mijn bed uit gaan en wat gaan we doen.
  Wellicht goede tip.

  Like

  1. Het schijnt sowieso niet handig te zijn om als je niet kunt slapen in bed te blijven liggen. En ja, ik woon zó mooi. En het went niet, ook niet na alle jaren dat ik hier mijn rondjes al wandel.

   Like

 7. Piekeren is hier ook heel sterk aanwezig. Ik doe echt mijn best om de dag positief door te komen, maar soms is een slechte dag hebben ook niet slecht. Zolang je er natuurlijk niet in blijft hangen. Mooi hoe jij er over schrijft en fijn te lezen hoe een ochtendwandeling je hierbij kan helpen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik ben vaak heel actief als ik wakker wordt… dan zou ik alles doen… een wasje insteken, dit en dat… maar er zijn ook andere dagen… dat ik opsta en mij direct in de zetel nestel met een boek 🙂

  Like

  1. O, dat lijkt me heerlijk, actief wakker worden. Ik moet mezelf er echt toe zetten, maar ben wel altijd blij als ik ’s morgens al veel gedaan heb.

   Like

Reacties zijn gesloten.