Boekenpraat: Duinvlinder (Janny den Besten)

Het verhaal

1955. Als de zevenjarige Maartje uit school komt, ziet ze een vreemde vrouw bij haar moeder aan de keukentafel zitten. Maartjes broers mogen er niet bij zijn, maar Maartje mag wel binnen blijven spelen terwijl de vrouw er is. Maartje begrijpt niets van wat er wordt gezegd, maar later begrijpt ze wat deze vrouw kwam doen. Deze vrouw kwam alles doorspreken voor Maartjes weken in koloniehuis Schelpenoord in Egmond aan Zee.

Zes weken naar een koloniehuis aan zee klinkt als vakantie, maar Maartje ontdekt al snel dat het alles behalve vakantie is. Ze moet naar het koloniehuis om aan te sterken. Maartje is er eenzaam en voelt zich onbegrepen. Waarom moest ze weg bij haar ouders? Was ze hen tot last?

2018. Maartjes man Roel verrast haar met een paar dagen weg naar een hotel in Egmond aan Zee. Verschrikt kijkt Maartje naar de folder van het hotel. Dat kan toch niet? Haar periode in Schelpenoord heeft ze na haar kindertijd altijd geprobeerd te verdringen. Nu lukt dat niet meer. Maartje gaat op zoek naar antwoorden, gesteund door Roel en gesterkt door haar geloof in God.

Mijn mening

Aangrijpend verhaal over koloniehuizen
Het was tot halverwege de twintigste eeuw vrij gebruikelijk dat kinderen uit steden of van het platteland naar de kust afreisden om daar aan te sterken. De ‘bleekneusjes’ werden opgevangen in koloniehuizen, kregen daar voldoende te eten en kweekten aan het strand wat kleur op hun wangen.

Hoewel het verhaal in ‘Duinvlinder’ fictie is, is het gebaseerd op verhalen die werkelijk zijn gebeurd. Het is aangrijpend om te lezen hoe deze kinderen niet op vakantie waren, maar hoe het verblijf in een koloniehuis voor velen traumatisch is geweest. Hoewel de verzorgenden wellicht met de beste bedoelingen hebben gehandeld, hebben die beste bedoelingen bij veel kinderen levenslange sporen nagelaten. In dit boek wordt dat confronterend weergegeven.

Moeilijk weg te leggen
Ik zal maar eerlijk zeggen dat dit boek al ruim een half jaar in mijn kast lag. Ik leende het van mijn moeder, maar nam het al twijfelend mee. “Ik weet het niet hoor.” Daarna bleef het dus liggen. Don’t judge a book by its cover, zo blijkt maar weer. Het boek greep me vanaf de eerste bladzijde. Ik was met name gegrepen door het verhaal over de kindertijd van Maartje. Je leeft mee met de gedachten en gevoelens van Maartje, die prachtig zijn weergegeven. In het boek spreekt bovendien een mooi, kinderlijk vertrouwen op God, dat Maartje overigens ook steeds in twijfel trekt. Hoewel deze kinderlijke gedachten zijn weergegeven, is het boek beslist niet kinderachtig.

Conclusie
‘Duinvlinder’ van Janny den Besten is een aangrijpende, christelijke roman over kinderen in koloniehuizen. Hoewel het boek fictie is, is het verhaal over de koloniehuizen gebaseerd op realiteit. Een boek over vertrouwen, trauma’s, kinderlogica, liefde, eenzaamheid en angst.
De christelijke rode draad door het boek zal wellicht niet iedereen aanspreken, maar ik vond het een prachtig boek, dat ik in twee avonden heb gelezen. Ik kon het verhaal echt niet ‘wegleggen’.

Meer informatie over Duinvlinder

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Duinvlinder’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Duinvlinder
Auteur:
Janny den Besten
Uitgeverij:
De Banier
Genre:
Christelijke roman
Pagina’s:
363

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Duinvlinder (Janny den Besten)

  1. Ik vind het mooi dat hier aandacht voor is! Maar ik denk dat ik dit boek even oversla. Dat met die traumatische jeugdherinneringen te boven komen is vaak niet echt iets voor mij.

    Like

  2. Dat klinkt als een bijzonder, mooi en aangrijpend verhaal. Ik zet hem op mijn lijstje. Ik kan mij zo voorstellen dat het traumatisch voor een kind moet zijn om zo uit je vertrouwde omgeving geplukt te worden. Met goede bedoelingen (aansterken), maar juist met tegengestelde gevolgen. Gelukkig gebeurd dit niet meer!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.