Boekenpraat: De dienstmeid van Fairbourne Hall (Julie Klassen)

Het verhaal

Engeland, 1815. Margaret Macy wees een man af die met haar wilde trouwen. Ze wilde deze man niet, maar zijn broer. Bovendien weet Margaret sowieso niet of ze wel wil trouwen. Ze weet dat ze over een paar maanden, bij haar vijfentwintigste verjaardag, een grote erfenis zal krijgen. Misschien wil ze die wel gebruiken om vrijheid voor zichzelf te ‘kopen’.

De stiefvader van Margaret is uit op het geld dat ze uit de erfenis zal krijgen. Hij gaat daarin ver. Margaret weet dat ze het niet nog een paar maanden onder zijn dak kan uithouden en slaat op de vlucht. Ze heeft echter geen geld en geen onderdak en dus zit er maar één ding op: ze moet werk zoeken.

Margaret komt terecht op Fairbourne Hall, het huis van Nathaniel Upchurch. Ze doet dat onopvallend en vermomd als dienstmeisje. Maar hoe goed ze ook haar best doet: Margaret is een dame en soms vergeet ze even haar nieuwe positie. Bovendien is er de familie Upchurch. Herkennen ze haar echt niet? Of spelen zij, net als Margaret zelf, een spel? Margaret weet dat ze tot haar vijfentwintigste verjaardag vol moet houden. Het toneelspel hoeft maar een paar maanden te duren, maar kan ze dat?

Mijn mening

Historische huizen, jurken en gebruiken
Dit boek voert je mee terug naar het begin van de negentiende eeuw in Engeland. Een boek waarbij je heerlijk weg kunt dromen. Onhandige, maar prachtige jurken, kameniersters die hun ‘mevrouwen’ moeten kleden en kappen, dienstmeisjes die zich moeten omkeren voor hun meesters en meer van dat soort gebruiken.

Doordat Margaret als dame ineens in een ander leven stapt door dienstmeisje te worden, krijg je in dit boek beide kanten van de toenmalige samenleving te zien. Je ziet hoe een dienstmeisje onzichtbaar haar werk probeert te doen en hoe een dame eigenlijk niet ziet wat een dienstmeisje allemaal voor haar betekent. Een stukje geschiedenis dat in dit boek beeldend en boeiend wordt beschreven.

Romantisch verhaal

Margaret is voor negentiende-eeuwse begrippen een moderne jongedame. Ze wil trouwen uit liefde en niet met ‘de beste partij’ en ze wil haar erfenis gebruiken om zelfstandigheid voor zichzelf te kunnen krijgen. Ze wil weg van alle vaststaande gebruiken. Terwijl ze naar onafhankelijkheid streeft, beseft ze echter niet dat ze zelf ook vastzit in een patroon waarin ze is opgegroeid en waarin ze bepaalde denkwijzen heeft overgenomen.

Margaret gaat op de vlucht voor haar stiefvader en komt terecht in het huis van de man wiens huwelijksaanzoek ze eerder afwees. Dan lees je hoe ingewikkeld de liefde in de negentiende eeuw was. Complotten, verstandshuwelijken, de strijd om geld en titels, enz. Margaret beseft dat romantiek misschien niet bestaat. Of bestaat het wel, maar was zij er als dame blind voor? En kan ze als dienstmeisje ooit nog een ‘goede partij’ verwachten voor zichzelf?

Conclusie
‘De dienstmeid van Fairbourne Hall’ van Julie Klassen is een christelijke roman die een prachtig inkijkje geeft in het Engeland van de negentiende eeuw. Een roman over oude gebruiken, schuld, liefde en (on)trouw aan familie. Het boek leest makkelijk en is boeiend geschreven. Een boek om heerlijk bij weg te dromen.

Meer informatie over De dienstmeid van Fairbourne Hall

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De dienstmeid van Fairbourne Hall’ bij Bol.

Boekgegevens
Titel: De dienstmeid van Fairbourne Hall
Auteur:
Julie Klassen
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Roman (christelijk)
Pagina’s:
460

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

9 gedachten over “Boekenpraat: De dienstmeid van Fairbourne Hall (Julie Klassen)

  1. Ik kan er niks aan doen, maar ik val erover dat die dienstmeid er zo modern uitzien. Op basis van de cover haal ik mijn snobistische neus al op… Wat erg eigenlijk dat een cover zoveel kan doen.

    Like

  2. Ik heb hem gelezen, maar in een boek met een ander cover….de boeken van Julie Klassen spreken mij op een enkele na wel aan, zeg ik, die eigenlijk niet van historische romans houdt.

    Like

    1. Dat kan heel goed. Er zijn volgens mij diverse uitgaven. En ik lees over het algemeen ook graag de boeken van Julie Klassen.

      Like

  3. Oh, dan ga je ‘Een Keukenmeidenroman’ ook mooi vinden! En de Mitford Moorden, en Schilderslief…. Maar goed dat je straks wat extra tijd hebt!

    Like

      1. Pro-tip: kijk even op de site van je bieb of ze reserveren&afhalen aanbieden. Schiet het misschien eens op met dat lijstje! 😛

        Like

Reacties zijn gesloten.