Boekenpraat: Dat beloof ik (Tamera Alexander)

Het verhaal

30 november 1864. Gouvernante Lizzie ziet hoe buiten Carnton House, waar ze al jaren woont en werkt, de legers zich opstellen. Het Noorden en het Zuiden gaan het gevecht aan in de strijd rondom de afschaffing van de slavernij. Die avond vallen er, bij de slag om Franklin, veel doden en gewonden.

Carnton House, dat een vredige woning was vol vreugde, verandert in een militair hospitaal. Lizzie, een opgewekte gouvernante, leert in een paar uur het vak van operatieassistente. In de dagen en weken die volgen, verzorgt ze de gewonde soldaten. Eén van hen, kapitein Roland Jones, heeft haar bijzondere aandacht. Ze heeft hem namelijk voor hij geopereerd werd iets beloofd en die belofte heeft een band gesmeed.

Lizzie bevindt zich in een moeilijke positie, want ze woont in het Zuiden en verzorgt de soldaten die vechten voor behoud van slavernij. Zelf staat ze hier echter anders in, maar ze kan in het Zuiden niet openlijk voor haar mening uitkomen. Dat brengt haar in conflict met zichzelf en het beïnvloedt haar werk.

Mijn mening

Historie, verweven in een verhaal
Lizzie en Roland hebben echt bestaan. De brieven die in deze roman zijn opgenomen, zijn echt geschreven en bewaard gebleven en nu in dit verhaal verwerkt. Carnton House is echt een militair hospitaal geweest. Hoewel het boek een roman is geworden en ook zo leest, maakt het feit dat het hier gaat om feiten het boek heel indrukwekkend. Er is zoveel gestreden. Er zijn zoveel doden en gewonden gevallen en Lizzie stond er letterlijk en figuurlijk tussen.
Dat het hier gaat om een verhaal dat op feiten gebaseerd is, maakt het verhaal heel indrukwekkend. Soms lijkt het onwerkelijk, maar het was de werkelijkheid.

Keuzevrijheid
Deze roman gaat over vrijheid, keuzes en beloftes. Wellicht is de diepste intentie van dit boek de keuzevrijheid die ieder mens heeft. Maar wat doe je met die vrijheid? Durf je te kiezen of volg je een (door voorouders) vastgesteld stramien? Je voelt tijdens het lezen de innerlijke strijd van met name Lizzie, terwijl Roland weer totaal andere zaken heeft om zich zorgen om te maken. Beiden proberen ze te leven volgens de Bijbel, maar beiden zien ze bepaalde zaken toch anders.

Conclusie
‘Dat beloof ik’ van Tamera Alexander is een indrukwekkende, op feiten gebaseerde, christelijke roman over vrijheid, keuzes en beloftes die zich afspeelt rond de slag bij Franklin in 1864. Een boek over jonge mensen, van wie de levens door de oorlog voorgoed getekend zijn.

Meer informatie over Dat beloof ik

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Dat beloof ik’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Dat beloof ik
Auteur:
Tamera Alexander
Uitgeverij:
Van Wijnen
Genre:
Christelijke roman
Pagina’s:
496

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

9 gedachten over “Boekenpraat: Dat beloof ik (Tamera Alexander)

  1. Ha, ik las pas “Kerst op Carnton “, en nu zie ik dat er meer boeken zijn: ze komen op m’n lijstje van leeswensen.

    Like

    1. Kerst op Carnton speelt zich af een jaar voor dit boek. Ik ben er nu in bezig;). In het voorjaar verschijnt geloof ik een nieuw deel in deze serie in Nederland.

      Like

Reacties zijn gesloten.