Het goed doen of je goed voelen?

“Je doet het goed,” zei mijn huisarts tegen me. Een paar dagen later kreeg ik een mail van mijn psycholoog met dezelfde boodschap. Ja, ik deed het goed, maar ik vóelde me niet goed. Blijkbaar hoef je je niet goed te voelen om het goed te doen. Tijd om daar eens iets over te schrijven.

Hij heeft makkelijk praten

Het goed doen is voor mij een uitspraak met een beetje een dubbele lading. Ik denk aan eerder dit jaar, toen ik bezig was met de strijd tegen mijn hypochondrie. Het was loodzwaar en ik hield het soms bijna niet vol. Ik voelde me zó ellendig, alsof het alleen maar erger werd en alsof ik nu, omdat er nieuwe afspraken waren, niemand om hulp mocht vragen. Dat probeerde ik uit te leggen aan mijn behandelaar, maar ik dacht dat het niet echt overkwam. Hij zei namelijk: “Je doet het echt goed!” Dat vond ik een gekke uitspraak. Ik zat toch net te vertellen dat ik het eigenlijk niet volhield? Waarom zei hij dan dat ik het goed deed?

Een paar dagen later zat ik tegenover mijn andere psycholoog en ik was een beetje gefrustreerd: “Ja, het gaat dus eigenlijk niet en dat zeg ik dan en dan zegt hij dat ik het goed doe. Ik zeg toch net dat het niet gaat? Hij heeft makkelijk praten; hij voelt het niet!”

Goed doen en goed voelen is iets anders

Mijn psycholoog legde uit dat het toch klopte. Ja, het was loodzwaar en ja, het voelde af en toe alsof ik op zou gaan geven en dit niet kon, maar ik hield vol. En dát is waarom mijn behandelaar zei dat ik het goed deed. Het voelde niet zo, maar het was wel zo.

Zie het als topsport. Op het moment dat je vergaat van de spierpijn voel je je ook niet goed. Toch geeft het trainen mooi resultaat en doe je iets goeds. Zo werkte het ook met die behandeling. Ik begon te snappen dat het dus niet hoeft te betekenen dat mensen me niet serieus nemen als ze zeggen dat ik het goed doe.

Ik doe het goed

Een paar weken geleden kreeg ik in drie dagen tijd twee keer te horen/lezen dat ik het goed deed. Eerst was het mijn huisarts. Hij belde me een week nadat ik hem had verteld dat het écht niet goed ging en dat ik heel somber was. Hij wilde weten hoe het nu was. Ik voelde me nog steeds somber, maar ik was wel twee keer per dag gaan wandelen en deed er alles aan om weer uit die somberheid te komen. “Je doet het goed,” concludeerde hij. Gelukkig had ik dit voorjaar geleerd wat dat betekent en dus kon ik die uitspraak nu prima plaatsen. Mijn psycholoog mailde me een paar dagen later ook dat ik het goed deed. Wel met een figuurlijke knipoog, want hij weet hoe ik over die uitspraak denk.

Het bleef hangen. Ik voelde me nog steeds niet geweldig, maar ik wist dat mijn hulpverleners gelijk hadden: ik deed het goed. Want het goed doen hoeft niet altijd samen te gaan met je goed voelen. Sterker nog: vaak is me heel rot voelen bij mij een teken dat ik keihard aan het werk ben. Aan trauma’s, aan angsten of aan wat voor chaos dan ook. En dan hebben ze gelijk: dat voelt niet goed, maar dat is wel goed. Dat goede gevoel komt dan later wel.

17 gedachten over “Het goed doen of je goed voelen?

 1. Ik vind het altijd heerlijk als iemand tegen me zegt: ‘Je doet het goed.’ Dat soort woorden verwarmen mij van binnen en geven me zelfvertrouwen : )

  Like

 2. Dank je wel voor deze duidelijke uitleg. Soms wordt je lichtelijk ‘allergisch’ voor bepaalde opmerkingen, terwijl de ander het zo positief bedoeld.

  Like

 3. Ja, het is een verschil tussen binnenkant en buitenkant van jezelf, hè, tòch kan het wel eens oppeppen als iemand zoiets zegt, maar ook een “je moest eens wetengevoel”

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik vind het ook altijd een ingewikkelde uitspraak, want (afhankelijk van de intonatie) kan het ook inhouden dat mensen niet zien hoe hard je werkt, en dat je dus best nog iets meer aankan. Of dat zij het wel makkelijk vinden dat jij zo hard je best doet, want dan hoeven zij minder te doen. Omdat NT’ers de uitspraak dus ook vaak niet als compliment gebruiken, is het voor ons lastiger om te zien wanneer het een compliment is en wanneer niet. Tel daarbij op dat je, als er een donkere wolk boven je hoofd hangt, complimentjes sowieso minder goed kan horen. Dan wordt dat vanzelf een hele ingewikkelde uitspraak.

  Like

  1. De uitspraak wordt inderdaad ook vaak sarcastisch gebruikt. Het was me wel duidelijk dat dat nu niet zo was, maar toch voelde het gek. Ik doe het goed? Ik voel me niet goed. Maar ja, dat is dus niet hetzelfde;).

   Geliked door 1 persoon

 5. Voor mij zijn het 2 totaal verschillende uitdrukkingen. “Je doet het goed” is dat je op de goede weg bent, maar heeft niets met je gevoel te maken. Natuurlijk kun je op de goede weg zijn en je slecht voelen of omgekeer. “Je goed voelen” is iets dat je alleen zelf kunt beoordelen. Maar eigenlijk vind ik de opmerking “je doet het goed” een beetje te kort. Voor een patient of klant zou ik liever zeggen: “je pakt het goed aan”. Alzo het is een compliment, maar volgens mij een neutraal compliment. Iets positiver zou me sneller een goed gevoel geven. Maar ja…ben te lang weg…
  Maar mijn conclusie: je hele weg, die je dit jaar hebt gedaan, lijkt me passend voor ” je doet het goed” en eigenlijk zou je je daar ook wel een beetje “goed” bij kunnen voelen. Maar dat kan ook nog komen, of je legt de lat te hoog. Succes

  Like

  1. O, ik vind het wel echt fijn als professionals zeggen dat ik het goed doe. Sinds ik snap dat ze daarmee mijn gevoel niet negeren;).

   Like

 6. Fijn datje het goed doet. Een wandeling buiten geeft vaak een goed gevoel. Ik doe het vaak en het helpt bij zich goed voelen. Het maakt je hoofd even leeg

  Geliked door 1 persoon

 7. O maar dat begrijp ik helemaal hoor. Alleen heb ik het gelukkig ook zélf door hoe dat zit want ik doe het allemaal zónder artsen. Natuurlijk voel ik me lang niet altijd heel geweldig maar gezien in het licht van alles waar ik nu doorheen moet wéét ik dat ik het goed doe, en dat me soms verdrietig of ellendig voelen óók verwerking zijn.

  Geliked door 1 persoon

 8. Is wel heel superduidelijk uitgelegd zo.
  Thanks.
  Voor anderen is het soms makkelijk praten, maar jij, ik, wie dan ook, moet ermee (leren) omgaan.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.