Boekenpraat: Kerst op Carnton (Tamera Alexander)

Het verhaal

1863, in de omgeving van Nashville.
Aletta Prescott moet verder door het leven met haar zesjarige zoontje. Haar man is overleden bij de oorlog tussen Noord en Zuid. Als Aletta dan ook nog haar baan verliest, dreigt ze alles kwijt te raken, want waar moet ze dan haar huis van betalen?

Ook kapitein Jake Winston is bang alles kwijt te raken. Hij was één van de beste scherpschutters van het Zuidelijke leger, maar door een hoofdwond lijkt hij nu niet meer aan de slag te kunnen binnen het leger. Hij krijgt de opdracht om voor herstel naar Carnton House te gaan en daar verslag te doen van een markt die een groep vrouwen organiseert. De opbrengst is voor het Zuidelijke leger.

Met tegenzin gaat Jake op weg naar Carnton House. Daar ontmoet hij Aletta, die helpt bij de voorbereidingen van de kerstmarkt. Twee kwetsbare mensen, die veel verloren door de oorlog, lijken bij elkaar antwoorden te vinden. Maar in een oorlog is niets vanzelfsprekend.

Mijn mening

De serie over Carnton
Deze novelle speelt zich af op Carnton House en gaat vooraf aan de driedelige serie over de bewoners en bezoekers van dit huis. Ik las eerst het eerste deel van de serie (Dat beloof ik) en mijn ervaring is dat je deze novelle niet noodzakelijk voorafgaand aan het eerste deel van de serie hoeft te lezen. Beide boeken zijn los van elkaar prima te begrijpen. Net als de serie is ook deze novelle gebaseerd op werkelijkheid en dat maakt het verhaal extra indrukwekkend.

Oorlogsslachtoffers
Tijdens de oorlog in Amerika tussen het Noorden en het Zuiden waren er veel doden te betreuren, maar deze novelle belicht een andere groep slachtoffers: de gewonden en de weduwen. De vrouwen, die volgens het tijdsbeeld totaal ongeschikt waren om iets bij te dragen aan de oorlog, droegen wel degelijk hun steentje bij. Door verkopingen en door het maken van warme kleding en dekens bijvoorbeeld. En dat alles terwijl ze dagelijks uitkeken naar de krant om de lijst vol doden en gewonden te bekijken. Een spannende tijd voor deze achterblijvers, vol onzekerheid en verdriet. Aletta is één van hen en haar verdrietige verhaal laat je als lezer voelen dat er in een oorlog veel meer slachtoffers zijn dan de de doden die vallen.

All you need is love
Dit is een echt kerstboek. Het boek speelt zich af in een paar weken, waarin er gewerkt wordt aan de voorbereidingen van een grote kerstmarkt op Carnton House. En wat kan er in een kerstboek niet ontbreken? Juist ja, de liefde. Bij het lezen van de samenvatting op de achterkant van het boek kun je eigenlijk al voorspellen hoe het boek af zal lopen, maar in dit geval vond ik dat prima. Het boek vertelde het prachtige verhaal van de hobbelige weg van gewonde zielen naar liefde.

Conclusie
‘Kerst op Carnton’ van Tamera Alexander is een boek over liefde tussen oorlogsslachtoffers. Indrukwekkend vanwege de historische achtergrond, boeiend vanwege de liefdevolle personages en sfeervol vanwege de achtergrond van het naderende Kerstfeest. Aanrader voor liefhebbers van historische romans.
Klein minpuntje: in het begin wordt de naam van Jake vaak verbasterd tot iets anders en dat lijkt een (vertaal)fout. Dat maakte het voor mij heel even lastig, maar gelukkig was dat probleem vrij snel verholpen.

Meer informatie over Kerst op Carnton

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Kerst op Carnton’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Kerst op Carnton
Auteur:
Tamera Alexander
Uitgeverij:
Van Wijnen
Genre:
Christelijke roman (novelle)
Pagina’s:
208

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

7 gedachten over “Boekenpraat: Kerst op Carnton (Tamera Alexander)

 1. Dit boek heb ik gelezen en daarom staan de andere nu op m’n lijstje….die naam heb ik niet eens gemerkt 😉
  En nog leuker, jij geeft aan dat de novelle vóór de serie gaat….

  Like

  1. Ja, dat wist ik ook niet (want deel één kwam eerder uit dan deze novelle en daarom las ik het ook in deze volgorde), maar het gaat dus over het jaar voor deel één. Voor mij was het trouwens niet storend om ze in de ‘verkeerde volgorde’ te lezen.

   Like

 2. Het klinkt als een heel ‘zoet’ verhaal, en daar kan ik maar een beperkte hoeveelheid van hebben per jaar. Dus dan is de vraag: is dit boek het waard om volgend jaar rond kerst te lezen?

  Like

  1. Hm, nee, denk niet dat het jouw smaak is. Zoet, oorlog, dat soort gedoe. Niet helemaal wat jij de moeite waard vindt over het algemeen.

   Like

Reacties zijn gesloten.