2020 in boekenpraat ~ favoriete boeken

Stapel boeken

Tijd om 2020 samen te vatten in boekenpraat. Ik schrijf deze blog op donderdag 24 december. De teller qua aantal gelezen boeken in 2020 staat op 77. Daar komt er nog minstens één bij en ik hoop stiekem zelfs twee. Vandaag een algemene terugblik op mijn leesjaar en natuurlijk deel ik mijn favoriete boeken.

Mijn leesjaar 2020 – van thriller naar roman

In 2020 las ik bijna iedere dag. Af en toe had ik last van een leesdip en daar baalde ik dan van. Ik miste de verhalen en de rust die ik vind in het wegduiken in een boek. Gelukkig kon ik die leesdip(s) vrij snel oplossen. Ik stelde dan een leesdoel op voor mezelf, zoals een uur per dag lezen, en al snel zat ik er dan weer lekker in.

Wat ik dit jaar las? Ik denk altijd dat ik vooral thrillers lees en dat was lange tijd ook zo. Dit jaar zag ik dat ik weer steeds meer romans ging lezen en ik vond het heerlijk. Een thriller vind ik fijn om helemaal in te duiken en om even niet met andere dingen bezig te hoeven zijn, maar een roman is toch ook wel heel fijn om bij weg te dromen. Grappig genoeg vielen bij het opstellen van mijn favorietenlijstje de thrillers uiteindelijk (net op het nippertje…) af.

Mijn favoriete boeken van 2020

Voor deze blog wilde ik vijf favorieten uitzoeken. Dat was met pijn in mijn hart, want er viel heel veel moois daardoor net buiten deze blog. Een volgorde bepalen vond ik onmogelijk, dus dit zijn de vijf boeken die me in 2020 het meest zijn bijgebleven, in willekeurige volgorde (met linkje naar de originele recensie):

Hannelore, het meisje uit de sekte – Frank Krake
Non-fictie, over het leven van Hannelore, die als kind opgroeide bij een sekte. Geen ‘mooi’ verhaal, maar wel een boek dat een onuitwisbare indruk bij me achter heeft gelaten. Zoals ik in mijn recensie over dit boek schreef:
Een eerlijk, hartverscheurend, verbijsterend, beangstigend verhaal over het leven van Hannelore bij een sekte, waarin je als lezer duidelijk wordt hoe een sekteleider zijn volgelingen in zijn macht heeft. Behalve dat vertelt dit boek ook een hoopvol verhaal, over hoe je na zo’n afschuwelijke jeugd een gelukkig leven op kunt bouwen.
Moeilijk in woorden te vatten hoe diep ik onder de indruk ben van dit verhaal. Het leest niet ‘makkelijk’, maar is echt de moeite van het ‘in het verhaal duiken’ waard!

De verborgen kinderen – Elisabeth Byler Younts
Een boek over jonge kinderen die opgroeien in een tehuis voor psychisch zieke mensen. Het boek speelt zich af in de jaren dertig van de twintigste eeuw en is hartverscheurend. Psychisch ziek zijn stond destijds gelijk aan gek zijn. Je hoorde er niet bij. Ik schreef in de conclusie van mijn recensie:
Eigenlijk kon ik geen woorden vinden voor dit boek. ‘De verborgen kinderen’ heeft me zó geraakt en ik weet niet goed hoe ik dat duidelijk kan maken. De onmacht van de kleine Brighton, haar dapperheid, haar hunkering naar een gewoon leven en de ontroerende verhalen uit het ‘gesticht’ zijn zo prachtig omschreven. Je sluit Brighton als lezer direct in je hart en ze houdt je tot het eind geboeid met haar verhaal. Dit boek zal me nog lang bijblijven en komt hoog op mijn favorietenlijstje te staan.

Zoals je ziet, is het boek inderdaad op mijn favorietenlijstje beland. Ik was vergeten dat ik dat schreef, zette het boek op de favorietenlijst en zag pas toen ik de vijf echte favorieten had geselecteerd mijn recensie weer. Die blijkt dus nog altijd te kloppen.

Zondagsleven – Judith Visser
Deze roman bracht op de eerste pagina al tranen van herkenning. Een boek over vrouwen met autisme. Een boek waarin ik las over mezelf en waarin ik maar bleef huilen van herkenning. Tijdens het lezen begon ik bovendien mezelf weer steeds beter te begrijpen. Mijn conclusie over dit boek luidde:
In ‘Zondagsleven’ geeft Judith Visser in de vorm van hoofdpersonage Jasmijn een inkijkje in het leven en (veel belangrijker!) het hoofd van een vrouw met autisme. Eerlijk, rauw, meeslepend en ontroerend. Iedereen die vrouwen met autisme beter wil begrijpen, zou dit boek moeten lezen.

De wezenmoeder – Ellen Marie Wiseman
Deze roman gaat over de Spaanse griep, die in 1918 en 1919 de wereld in zijn greep had. Mijn conclusie luidde:
‘De wezenmoeder’ van Ellen Marie Wiseman is een heftig boek over de Spaanse Griep en de gevolgen daarvan in 1918/1919. Het boek komt, gezien de omstandigheden rond het coronavirus, beangstigend dichtbij en grijpt je als lezer bij de keel. Je voelt de angst, de onzekerheid en het verdriet van Pia.
Daarnaast is er een prachtige verhaallijn over de liefde van Pia voor de mensen in haar omgeving. Een ontroerend, aangrijpend en soms beangstigend boek, dat ik iedereen aanraad.

Twee broers uit Auschwitz – Malka Adler
Twee broers hebben zestig jaar lang gezwegen over wat ze meemaakten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deden ze bewust. Het lukt Malka Adler hen te laten praten en zij vertelt in ‘Twee broers uit Auschwitz’ hun waargebeurde verhaal. Mijn conclusie over dit boek:
Twee broers uit Auschwitz’ van Malka Adler is een indrukwekkende, heftige, rauwe, eerlijke en huiveringwekkende roman. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van de broers Dov en Yitzhak. Het vertelt over hun leven in en na de oorlog en hoe de oorlog hun verdere leven heeft bepaald. Absoluut een aanrader!

Dit waren mijn vijf favorieten en nogmaals: het doet een beetje pijn als ik kijk welke pareltjes er allemaal net buiten deze blog vallen, maar ja, ik ga het hier toch bij houden. Mijn handen jeukten om nog een lijstje ‘wat net buiten deze blog viel’ te maken, maar ik heb me ingehouden. Het blijft bij deze vijf absolute aanraders. Dus zoek jij nog een mooi boek voor volgend jaar? Ik zou deze vijf snel toevoegen aan je lijstje.

17 gedachten over “2020 in boekenpraat ~ favoriete boeken

 1. Knap gedaan inderdaad om het te beperken tot 5 favorieten. Dat is niet altijd makkelijk! Ik heb dat ene boek over die au pair in Frankrijk inmiddels eindelijk uit.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi lijstje! Ik heb zelf niet een van deze boeken gelezen, maar romans en thrilles zijn dan ook niet echt mijn genre. Ik lees liever non-fictie of fantasy/scifi

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi lijstje en ja, ik lees ook graag detectives, maar in deze tijd verdwaalde ik naar romans.
  Zondagsleven is een van de eersten die ik wil lezen.

  Like

  1. Zondagsleven vond ik zó mooi. Ik raad wel aan om eerst het boek dat ervoor komt (Zondagskind) te lezen, maar dat heb je misschien al gelezen.

   Like

  1. Volgend jaar mag ik misschien toch een langere lijst maken hoor, want dit doet echt wel pijn;).

   Like

 4. Ik maak zelf nooit zulke lijstjes, juist omdat ik niet kan kiezen en ook altijd bang ben dat ik andere boeken ‘te kort’ doe. Zondagsleven wil ik ook nog lezen, maar eerst Zondagskind.

  Like

  1. Ja, eerst Zondagskind dan. En ik wil volgend jaar ook een langere lijst, want dit is echt niet te doen.

   Like

Reacties zijn gesloten.