Boekenpraat: Dochter van Jesaja (Mesu Andrews)

Het verhaal

Ishma is nog maar vijf jaar als haar familie voor haar ogen wordt vermoord. Na de nodige omzwervingen in gevangenschap komt ze terecht in het gezin van de profeet Jesaja. Ishma groeit daar op als lid van het gezin van Jesaja. Ze luistert naar de profetieën die Jesaja krijgt en doorgeeft en komt tot bloei in haar nieuwe omgeving. De nieuwe omgeving is wel een verwarrende omgeving, want in het gezin van Jesaja gelooft iedereen in Jahweh, de God van Abraham, Izak en Jakob, maar in het land worden allerlei andere goden aanbeden.

De jonge prins Hizkia heeft net als Ishma vreselijke dingen gezien. Toen zijn broer geofferd werd aan een afgod, was dat voor Hizkia een traumatische gebeurtenis. Het is Ishma die hem uiteindelijk weer opbeurt. De twee jonge mensen sluiten vriendschap. Hizkia heeft één vast voornemen: zijn land zal Jahweh weer gaan dienen, na jaren van afgoderij. Ishma staat achter zijn missie. Maar kunnen Hizkia en Ishma hun leven in Gods hand overgeven en vertrouwen op Zijn kracht?

Mijn mening

De tijd van de Bijbel wordt heel concreet
‘Dochter van Jesja’ is een Bijbels-historische roman. Aan het begin van ieder hoofdstuk is een Bijbeltekst opgenomen om het hoofdstuk meer duiding te geven en in zijn Bijbelse context te plaatsen. Hoewel sommige personages en delen van de verhaallijn verzonnen zijn, geeft de roman een levensecht beeld van het leven aan het hof in de tijd van de Bijbel. De voortdurende oorlogsdreiging, de angst voor de profetieën, het aanbidden van de afgoden en het leven in de harem van de koning komen allemaal aan bod.

Hoewel niet altijd helder is wat werkelijkheid is en wat er voor het verhaal bij is verzonnen, geeft het boek een prachtig beeld van die tijd. De teksten die genoemd worden (uit het boek Koningen en vooral uit het boek Jesaja) zorgen ervoor dat je als lezer de belangrijkste feiten weet. De genoemde Bijbelboeken zijn soms moeilijk te lezen en deze roman maakt de moeilijke stof tastbaar en concreet.

Meeslepend verhaal
Naast het feit dat het boek historisch is, vertelt het een meeslepend verhaal over twee jonge, getraumatiseerde mensen. Twee jongen mensen die op zoek zijn naar houvast in hun leven. Bij elkaar, bij God of waar dan ook. Het is een zoektocht die op een prachtige manier wordt verteld. Het boek heeft me geboeid van de eerste tot de laatste pagina.

Conclusie
‘Dochter van Jesaja’ van Mesu Andrews is een Bijbels-historische roman dat het verhaal vertelt van de profeet Jesaja en prins/koning Hizkia. Op een meeslepende, boeiende manier wordt de tijd van de Bijbel heel concreet gemaakt. Een boek dat boeit van begin tot eind!

Meer informatie over Dochter van Jesaja

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Dochter van Jesaja’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Dochter van Jesaja
Auteur:
Mesu Andrews
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Bijbels-historische roman
Pagina’s:
416

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: Dochter van Jesaja (Mesu Andrews)

    1. Bij mij kwamen ze ook jarenlang het huis niet in, maar nu heb ik er toch weer een hoop op mijn lijstje gezet. Ik vind het toch wel erg interessant.

      Like

Reacties zijn gesloten.