Boekenpraat: Vriendschapsverzoek (Laura Marshall)

Het verhaal

Louise ontvangt op Facebook een vriendschapsverzoek van Maria, een oud-klasgenoot van de middelbare school. Dat lijkt heel normaal, maar dat is het voor Louise niet. Maria is namelijk al zevenentwintig jaar dood. En dat niet alleen: Louise voelt zich daar al zevenentwintig jaar schuldig over.

Als Louise steeds meer berichten krijgt van Maria, wordt ze onrustig. Wat is er aan de hand? Leeft Maria dan toch nog? Wat is er eigenlijk gebeurd op de avond van het eindexamenfeest, toen Louise Maria voor het laatst zag? Wie zit er anders achter deze berichten op Facebook?

In haar zoektocht stuit Louise op oude geheimen van klasgenoten en probeert ze haar eigen leven en oude besluiten kritisch te bekijken. Wat was haar rol? Hoe veilig is ze op dit moment nog? Ze wil de antwoorden, maar wil ze die antwoorden ten koste van alles?

Mijn mening

1989 en 2016
‘Vriendschapsverzoek’ speelt zich af in twee verschillende tijden. Louise ontvangt in 2016 een vriendschapsverzoek op Facebook en dat laat haar teruggaan in de tijd. In 1989 was het eindexamenfeest waarop ze Maria voor het laatst zag. Vanuit het perspectief van Louise krijg je als lezer beide jaren te zien. Dat gebeurt op zo’n manier dat je tot op het laatst nog vragen hebt bij wat zich die avond in 1989 af heeft gespeeld.

Groepsdruk
Dit boek is een thriller en de spanning komt vooral naar voren in het verhaal dat zich afspeelt in 2016. Louise is constant op haar hoede en ze is bang voor wat er met haar gaat gebeuren nu ze ineens de naam van Maria weer voorbij ziet komen.

In het gedeelte over 1989 maak je als lezer kennis met een eindexamenklas. Jongeren die zoeken naar zichzelf en die op zoek zijn naar hun positie in de groep. Een verhaal dat van alle tijden lijkt, over pesten, groepsdruk, schuldgevoel en vriendschap. De groepsdruk was voor mij bijna voelbaar. Ik voelde de keuzes die Louise moest maken en haar twijfels en haar gevoelens. Ik vond dat een boeiende en soms ook beangstigende dimensie aan het boek geven.

Dat was het?
Het verhaal ontwikkelt zich op een boeiende manier, omdat er steeds weer nieuwe ‘verrassingen’ zijn. Ik vind het lastig uit te leggen wat er dan bij het slot ‘fout’ ging, maar de ontknoping ging voor mijn gevoel te snel. Tot het laatst bleef het verhaal verrassend, maar ik had liever nog iets meer willen weten over het laatste stuk van het verhaal. Het boek was echt geweldig, maar het slot liet me toch wat onthutst achter.

Conclusie
‘Vriendschapsverzoek’ van Laura Marshall is een thriller waarin heden en verleden door elkaar dreigen te gaan lopen. Dingen die zevenentwintig jaar geleden gebeurd zijn, worden ineens angstig actueel. Laura Marshall bouwt het verhaal zo op dat je als lezer geboeid blijft en dat er tot op het laatste moment verrassende wendingen in het verhaal zijn. Minpunt: het slot van het verhaal lijkt wat te zijn afgeraffeld. Ik had daar graag nog meer over gelezen.

Meer informatie over Vriendschapsverzoek

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Vriendschapsverzoek’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Vriendschapsverzoek
Auteur:
Laura Marshall
Uitgeverij:
Luitingh-Sijthoff
Genre:
Thriller
Pagina’s:
368

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

10 gedachten over “Boekenpraat: Vriendschapsverzoek (Laura Marshall)

 1. Dit lijkt me een boek om te lezen als ik in een bepaalde stemming ben.
  Het onderwerp komt me bekend voor, maar dan in een ander boek, zonder facebook, maar met een reüni?

  Like

  1. Geen idee waar het je bekend van voorkomt, maar er zijn volgens mij inderdaad meer boeken met dit thema.

   Like

 2. Oeh, dit doet me denken aan Kleine Leugens van Isabelle Ashdown. Klinkt als eentje voor op mijn lijstje! Even de bieb aan het werk zetten 😉

  Like

 3. Aangezien het slot niet zo goed is, ga ik die toch op mijn te lezen lijstje zetten, ik ben stiekem toch een beetje benieuwd 🙂

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.