De tel kwijt

Regelmatig betrap ik mezelf op tellen. Bij het uitruimen van de afwasmachine kan ik zomaar onbewust borden staan tellen. Bij het opvouwen van handdoeken kan het ook onbewust gebeuren dat ik ze sta te tellen. Geen probleem. Het is geen dwang en ik kan er prima mee dealen. Het is een automatisme. Ik doe het niet eens bewust, maar af en toe word ik me er toch even van bewust. Er is echter één ding dat ik heel bewust niet tel: mijn stappen.

De opmars van de stappenteller

De stappenteller is inmiddels niet meer weg te denken van telefoons en andere gadgets. Tegenwoordig ben je volgens mij een uitzondering als je zonder stappenteller rondloopt. Ik hoorde een collega jaren geleden al zeggen toen ze naar het kopieerapparaat liep: “O, wacht even, mijn telefoon moet mee, want anders telt hij mijn stappen niet.” Verder loopt de halve mensheid met het één of andere slimme horloge dat hun stappen telt. Stappen tellen is hip. En dan stellen we natuurlijk ook allemaal een (liefst onhaalbaar) doel. Tienduizend stappen per dag is tegenwoordig geloof ik de trend.

Zet die stappenteller uit!

Ik heb nooit een stappenteller gehad. Toen ik mijn telefoon kocht, zag ik echter bij thuiskomst uit de winkel ineens een aantal stappen op mijn startscherm staan. Waar kwamen die ineens vandaan? Ik wilde die stappen helemaal niet zien. Het kostte me minstens een half uur zoekwerk, maar het lukte me om de stappenteller van mijn telefoon uit te zetten. Weg met dat ding. Ik merkte direct de onrust die het getalletje veroorzaakte. Zo weinig stappen? Dit kan niet kloppen. Nee, logisch, ik ben alleen van mijn auto naar de voordeur gelopen en de rest van de dag had ik die telefoon nog niet.
Uit dus met dat ding.

Waarom ik geen stappenteller wil

Dat ik geen stappenteller heb, is een heel bewuste keuze. Ten eerste wil ik er geen op mijn telefoon, want dan moet ik altijd mijn telefoon bij me hebben. Ik ben van de rokjes en de jurken (Degene die broeken uitvond, kan nooit autistisch geweest zijn. Zit vreselijk, maar dat even terzijde.) en het gevolg daarvan is dat ik vrijwel nooit die telefoon kwijt kan in mijn kleding. Geen broekzakken, dus geen telefoon mee heel de dag. Bovendien wil ik helemaal niet heel de dag aan mijn telefoon vastgeplakt zitten. Maar ja, als ik een stappenteller erop zou hebben, zou ik het niet uit kunnen staan als er de halve dag niet geteld zou worden en het getal niet zou kloppen. Dat is dus geen optie.

Een Fitbit dan? Zo heet zo’n ding toch, dat je om je arm hangt en dat je stappen telt? Klinkt leuk. Je hebt het als een horloge altijd bij je. Nou, ik vind dat dus helemaal niet leuk klinken. Ik zie mensen vooral dwangmatig bezig met die stappen. Ze moeten hun stappen elke dag halen. Moeten die mensen helemaal zelf weten, maar ik ken mezelf. Ik zou helemaal gek worden. Ik zou er dwangmatig mee omgaan.

10.000 is geen 9.999

Het probleem zit in het feit dat ik geen marges ken in mijn hoofd. Stel dat ik tienduizend stappen zou willen zetten per dag. Ik zou de hele dag onrust hebben, want ik moet mijn stappen nog halen. Als ik ’s avonds negenduizend (of zelfs 9.999) zou zien staan in plaats van tienduizend, zou ik desnoods nog tig keer de trap op en neer rennen. Alles om mijn stappen maar te halen. En dát vind ik dus onzin. Ik beweeg (meer dan) genoeg en heb een gezonde leefstijl. Ik heb die stappenteller niet nodig. Ik zou er dwangmatig en op de verkeerde manier mee omgaan en mezelf geen seconde rust gunnen tot die tienduizend stappen er zouden staan. Daarom heb ik er geen. En nee, ik wil er ook geen. Ja, ik snap dat het makkelijk is hoor, zo’n ding ingebouwd in een horloge. Geniet ervan. Maar ik geniet liever zonder dwangmatig telgedrag. Op die manier raak ik in ieder geval nooit de tel kwijt.

Overigens weiger ik om dezelfde redenen om bijvoorbeeld calorieën te tellen. Ik word er alleen maar gek van, dus ik begin er niet (meer) aan.

29 gedachten over “De tel kwijt

 1. Wel herkenbaar . Als ik wandel wil ik niet nadenken hoeveel stappen ik heb gelopen , want dat maakt me niet uit . Ik wil genieten van de wandeling .Elke stap die ik doe is mooi meegenomen, maar daar hoeft van mij geen getalletje aan te hangen -.Nu ben ik wel benieuwd geworden waarom je broeken zo naar vind zitten ?grtsj Els

  Like

  1. Broeken zitten gewoon altijd net niet helemaal goed. Te lang, te kort, zakken af (en dan een riem, gruwel!), te strak, naadje op een nare plek, enz. Daardoor ‘voel’ ik constant dat ik kleding aan heb en dat vind ik irritant. Ik draag echt alleen broeken als het echt niet anders ‘kan’ en dan (bijna) altijd alleen bij wat ik ga doen. Eenmaal thuis trek ik gelijk weer iets aan waarin ik me comfortabeler voel. Oké, ja, een pyjama- of huispakbroek zit ook lekker, maar daar ga ik dan weer niet de straat mee op;).

   Like

 2. Lijkt me heel verstandig! Ik heb de stappenteller op mijn telefoon wel aan, maar ik kijk alleen op dagen dat ik extra lang heb gewandeld.

  Like

  1. Mijn kilometers tel ik ook wel (met Strava), maar daar zit verder geen doel achter. Vind ik gewoon leuk om te kunnen zien na afloop van een wandeling.

   Like

 3. Door eeuwig alles te tellen, ga je ook aan het doel voorbij. Overigens ben ik het met jouw broeken-jurken opmerking niet eens. Toen ik klein was moest ik rokjes dragen en dan in de winter met van die verschrikkelijke kriebelende syntetische (acryl?) maillots eronder. Ik heb ze gehaat! Een broek was veel fijner, Later toen ik panty’s droeg was het anders. Maar nog draag ik bijna altijd jeans. En ook truien moeten van katoen zijn, anders nee. Succes!

  Like

  1. Oh help, die dunne panty’s vind ik ook niks. Maar dikke maillots gaan prima;). Als ik moet kiezen tussen een dunne panty of een broek, ga ik toch voor de broek.

   Like

 4. Als je sowieso al veel wandelt lijkt het me geen meerwaarde, maar mensen die een schop onder hun kont moeten hebben omdat ze altijd stil zitten (ik val wel eens onder die categorie) hebben er misschien wel baat bij. Dat gezegd zijnde: ik had ooit een stappenteller maar nu niet meer en ik mis het niet.

  Like

 5. Ik heb een tijdje geprobeerd om die 10.000 stappen te halen en dat lukt als ik naar het werk ga, maar nu wij thuiswerken is dat onbegonnen werk. Wel probeer ik elke dag een half uurtje te bewegen en dat lukt wel.

  Like

  1. Volgens mij is dat half uurtje bewegen (liefst buiten…) nog veel beter voor je dan die tienduizend stappen halen. Maar ik weet het ook niet hoor, ik roep maar wat.

   Like

 6. Hier ook zo een wat betreft stappen en calorieën. Getallen zijn gevaarlijk, want controle en onrust strijden dan om voorrang. En dat levert bij mij heel ongezond gedrag op, dus ik begin er niet aan.

  Overigens vind ik rokken en jurkjes dan weer een ramp, die zwieren zo irritant om mijn benen. Broeken voor mij dus!

  Like

  1. Jep, getallen zijn gevaarlijk! Alleen mijn gelopen kilometers registreer ik, maar daar zit verder geen doel achter. En dán is het goed. Het gaat erom dat ik het achteraf leuk vind om te zien hoeveel kilometer ik heb gelopen. Andersom: eerst een doel en dan gaan lopen, zou inderdaad ongezond gedrag opleveren.

   Geliked door 1 persoon

 7. Herkenbaar. Ik heb ooit (omdat een collega er zelf aan verslaafd was) eens die app gedownload, gewoon om te zien wat het met me deed. Nog geen week hield ik het uit. Ik heb dan wel altijd mijn telefoon bij, die voortdurende meldingen wanneer ik zoveel stappen had gezet en wanneer ik eindelijk mocht drinken (terwijl ik al lang een halve liter binnen had) konden mij op den duur zo irriteren. Uit met die app, ik zet genoeg stappen per dag.

  Like

  1. Oh help, je krijgt ook nog allerlei meldingen? Daar zou ik helemaal gek van worden, dus ik snap dat die app al snel weer uit ging.

   Like

 8. Dat ik op Strava zit weet je.
  Ik heb ook een fitbit.
  Maar ik heb er lol in.
  En hoeveel stappen ik zet, maakt me ook niet uit.
  Wel wil ik elke dag wandelen.
  En 100 km in een maand is niet zoveel, maar het dwingt mij wel om elke dag even te gaan lopen.
  Blijkbaar heb ik dat wel nodig.

  Like

  1. Zolang het om lol gaat, is het volgens mij prima. Ik zit ook op Strava, maar niet om dwangmatig een bepaald aantal kilometers te maken. Gewoon omdat ik het leuk vind om zo mijn wandelingen te kunnen zien en te kunnen delen met anderen. En een stok achter de deur (zoals die 100 km) kan heel goed zijn. Voor mij is die stok: elke dag naar buiten;).

   Like

 9. Hier ook een stappenteller op de telefoon en de telefoon ligt vaak ergens te liggen dus registreert veel minder dan de realiteit, maar dat vind ik niet zo’n probleem. Als ik echter ga wandelen, dan gaat de telefoon altijd me en daardoor kom ik eigenlijk dagelijks (royaal) boven de 10.000.

  Like

  1. In dat geval: ik wandel elke dag anderhalf uur, dus dan zal ik het ook wel halen. En als je er zo ontspannen mee om kunt gaan als jij hier schrijft, is het volgens mij prima. Maar bij mij zou het dwangmatig worden en dat kan ik maar beter voorkomen.

   Like

 10. Groot gelijk heb je! Ik had op mijn oude iPhone een stappenteller en merkte dat ik er ook wat neurotisch van werd. Dan voelde ik me haast schuldig als ik een dag “niet genoeg” had gewandeld. Ik heb op mijn huidige telefoon bewust geen teller. Ik weet zelf wel dat ik gezond leef en niet te veel en niet te weinig beweeg – dat voel ik denk ik beter aan dan zo’n “handige” app:)

  Like

  1. Zo is het! Bovendien is 10.000 stappen voor de één veel ‘makkelijker’ dan voor de ander. Ik kan me voorstellen dat voor sommige mensen 3.000 stappen al echt een prestatie is, bijvoorbeeld door ziekte o.i.d.

   Like

 11. Verstandig om zonder stappenteller te lopen. Je beweegt genoeg zo te lezen.
  Ik doe ook niet aan stappen tellen tijdens het wandelen, ik wil dit jaar wat meer gaan wandelen, maar gewoon omdat het leuk en fijn is, niet omdat het moet.
  Vandaag heb ik wel geteld tijdens mijn wandeling en ik raakte de tel ook nog eens kwijt. De eerste keer telde ik 43 ooievaars in het weiland en bij de check nog maar 41.
  Elk jaar vanaf januari tot ongeveer maart heb je kans om in dat weiland een grote groep ooievaars te zien. Echt leuk.

  Like

  1. Ja, dát is leuk tellen! Maar wel moeilijk tellen, want er is geen apparaatje dat dat even voor je doet;).

   Like

 12. Lang geleden heb ik een stappenteller gehad die alleen meeging als ik echt ging wandelen.m Om een beetje een idee te hebben van de trainings kilometers die ik maakte voor de vierdaagse. Dat stak niet op een kilometer maar ik wilde wel in de buurt komen van de 500 km training omdat ik het voor het eerst ging doen.

  Like

 13. Groot gelijk! Gewoon lekker wandelen van de natuur genieten en niet bezig zijn met meters om armen of in zakken. Als je een doel nodig hebt dan google je toch een mooie plek of een minibieb of je oude school of een brievenbus verder weg.

  Geliked door 1 persoon

 14. Gelijk heb je! En herkenbaar hoor. Ik ben ook een tijdje gefocust geweest (want dat is het toch wel op z’n minst als je er zo mee bezig bent) en liep de hele dag met mijn telefoon te zeulen. Want er zullen maar geen stappen meegeteld worden terwijl je toch zo je best deed… Ik tel nu al een tijd geen stappen meer en ook geen calorieën, omdat je bewuster leeft en meer geniet als je ze niet telt, en wel tellen vooral met controle en moeten te maken heeft.

  Like

  1. Exact dit dus. Ik tel nog wel de kilometers die ik loop en fiets, maar dat is zonder vooraf een doel op te stellen en gewoon omdat ik het leuk vind om achteraf te zien hoeveel kilometers ik in een week/maand/jaar gemaakt heb.

   Like

 15. Gelijk heb je. Ik heb een Fitbit die mijn stappen telt, en ik wil inderdaad wel echt graag de 10.000 stappen halen elke dag. Ik heb er geen last van, maar ik kan me zeker voorstellen dat het vervelend kan zijn.

  Like

  1. Als je er geen last van hebt, is er dus niets mis mee wat mij betreft. Maar ik zou er wel last van hebben en die last bespaar ik mezelf gewoon;).

   Like

Reacties zijn gesloten.