Boekenpraat: Het huis op nummer 7 (Rachel Hauck)

Het verhaal

Beck Holiday is politieagente in New York. Ze werkt het liefst ’s nachts, omdat ze houdt van de onzichtbaarheid tijdens nachtdiensten. Haar leven staat op het punt te veranderen, maar ze weet niet wat ze moet met de veranderingen die eraan zitten te komen.
Dan is er ineens een brief van een notaris. Beck erft een huis in Florida. Beck herinnert zich het huis en de overleden eigenaresse niet, zoals ze zich zoveel dingen niet kan herinneren sinds de aanslagen van 11 september 2001. Volgens Becks moeder gingen ze vroeger op vakantie in het huis dat Beck nu erft, maar het zegt Beck niets. Als ze het huis ziet, vraagt ze zich af of de eigenaresse een fout heeft gemaakt. Of was het juist opzet van de eigenaresse om dit huis aan Memory Lane aan Beck na te laten?

Everleigh verloor in 1953 bij een tornado haar man, de vader van haar ongeboren kind. Sindsdien heeft ze het verleden vast willen houden en tegelijk heeft ze geprobeerd het verleden te vergeten. In de jaren zestig maakt Everleigh een nieuwe start in Florida in het huis aan Memory Lane op nummer zeven. Everleigh geniet van de zomers dat Beck en haar ouders in Florida zijn. Maar dan komt Beck niet meer. Toch vergeet Everleigh haar nooit en ze weet dat Beck haar huis nodig zal hebben om herinneringen terug te krijgen.

Mijn mening

Twee moedige vrouwen
In ‘Het huis op nummer 7’ draait het om één huis en twee verschillende bewoners. Het boek beschrijft het verhaal van Everleigh, die in de jaren zestig het huis aan de Memory Lane kwam bewonen, na een heftig verlies. Het verhaal wordt afgewisseld met het verhaal van dertiger Beck, die in 2019 het huis erft. Beide vrouwen hebben verliezen geleden en hebben problemen met het loslaten van het verleden. Daarnaast hebben beiden last (gehad) van geheugenverlies. De verhalen van beide vrouwen zijn mooi. Het zijn moedige vrouwen, die standhouden na tegenslagen. Daarbij halen zij kracht uit hun geloof.

Toeval op toeval
Het liefst zou ik willen dat ik het bij mijn mening kon laten bij het stukje hierboven, namelijk dat het boek een mooi verhaal vertelt over twee moedige vrouwen. Zonder te veel van het verhaal prijs te geven, is het moeilijk uit te leggen waarom het boek me toch enorm is tegengevallen. Het is echter zo dat er sprake is van toeval op toeval. Natuurlijk is het boek een roman en natuurlijk begrijp ik dat daarin alles meestal wat mooier is dan ‘in het echte leven’, maar hierin is zóveel overlapping en toeval in de verhaallijnen dat het ongeloofwaardig wordt. Jammer, wat mij betreft. Ik denk dat het een stuk geloofwaardiger was geweest als het boek zich had beperkt tot één van de twee vrouwen. Dan was het misschien nog een hoog ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ gehalte geweest, maar dat had het geloofwaardiger gehouden. Nu was het voor mij iets té zoetsappig. Bovendien werd het verhaal steeds meer een bekeringsverhaal in plaats van een roman. Jammer, want hoewel ik geloof in boeken mooi vind, kwam het hier het verhaal niet ten goede qua geloofwaardigheid.

Conclusie
‘Het huis op nummer 7’ van Rachel Hauck is een roman over twee moedige vrouwen. Door het huis dat de beide vrouwen jaren na elkaar bewonen, is er een band. De vrouwen hebben een heftig verleden, waarin zij verlies hebben geleden, maar halen steun uit hun geloof. Twee boeiende vrouwen, met boeiende verhalen, maar door de overlap van hun verhalen verliest het boek mijns inziens helaas zijn geloofwaardigheid. Ik heb het boek tot het einde gelezen, maar het is wat mij betreft geen aanrader.

Meer informatie over Het huis op nummer 7

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Het huis op nummer 7’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Het huis op nummer 7
Auteur:
Rachel Hauck
Uitgeverij:
KokBoekencentrum
Genre:
Roman
Pagina’s:
384

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

7 gedachten over “Boekenpraat: Het huis op nummer 7 (Rachel Hauck)

 1. Oei geen aanrader… die staat ook op mijn te lezen lijstje en de achterflap spreekt mij wel aan. Misschien lees ik die ooit, of misschien ook niet… er staan zoveel te lezen boeken op mijn lijstje 😉

  Like

  1. Als je iets van Rachel Hauck wil lezen, zou ik eerder gaan voor ‘Tussen de regels door’. Die vond ik wél mooi.

   Like

 2. Ik vond je inleiding (het verhaal) best wel intrigerend, maar als ik de rest lees, zal ik het boek toch ook maar links laten liggen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.