Mag het licht aan?

Tijdens mijn wandeling net voor het avondeten loop ik langs huizen waar de schemerlampen branden. De meeste kerstverlichting is inmiddels weg, maar tot voor kort was dat er ook. Kaarsjes aan, open haard aan, grote lampen uit en genieten maar. Nou, nee. Mag het licht aan?

De donkere dagen

De donkere dagen voor Kerst deden hun naam het afgelopen jaar eer aan. December was over het algemeen donker, grijs en mistig. Op sommige dagen vroeg ik me af of het licht buiten nog aan zou gaan. Ik hoor en lees van mensen die op zulke dagen genieten. Ze steken de kaarsjes en de schemerlampen aan en vinden het heerlijk. Zó gezellig!

Bij mij werkt het anders. Ik houd van licht. Buiten, maar ook binnen. Als het buiten grijs is, heeft dat nogal invloed op mijn stemming. Daarnaast heb ik de pech dat ik een woonkamer op het noorden heb, met maar aan één kant ramen en dus is het in mijn huis al snel (te) donker. En nee, ik vind dat niet gezellig. Ik vind dat vreselijk. Deze herfst hakte de somberheid er al vroeg in en heftig ook. Hij werd enigszins versterkt door onzekerheid over coronamaatregelen en dat soort dingen. Dat, in combinatie met mijn autisme, maakte deze herfst zwaarder dan in andere jaren. Dan spreek ik van een herfstdipje, maar deze herfst/winter was/is het een serieus probleem. De donkere dagen maakten en maken het alleen maar erger. Maar het blijft inmiddels langer licht! Dat helpt nú al.

Wat eten we eigenlijk?

Het schijnt een beetje een ‘familiekwaal’ te zijn om iets te willen doen aan duisternis. Ik heb in de winter regelmatig de hele dag het licht aan in huis. Geen schemerlampje, maar gewoon drie spotjes op een rij. Die geven tenminste écht licht. Ik herinner me avonden dat we vroeger thuis met z’n allen gingen eten. Er was er altijd wel één die het licht boven de tafel aan deed, “want je moet toch zien wat er op je bord ligt.” Ik ben het daar helemaal mee eens.

Eten doe ik ook nu ik op mezelf woon altijd met het grote licht aan. Ik wil niet in de schemering zitten eten, maar gewoon zien wat er op mijn bord ligt. Veel beter, wat mij betreft.

Gezelligheid?

Tijdens één van de heel erg donkere dagen buiten was het in mijn hoofd minstens net zo donker. Het ging niet meer. Ik had telefonisch contact met mijn huisarts. Die wist het ook niet. “Ga je nog wel naar buiten?” “Ja, maar kijk naar buiten dan, zo stom en mistig en donker als het daar is, is het in mijn hoofd ook.” Dat was duidelijk.

Ik was behoorlijk de weg kwijt (lees: onredelijk, huilen, eigenwijs doen, enz.) en mijn huisarts gaf een advies voor de avond: “Maak het gezellig in huis, de kaarsjes aan en maak er een fijne avond van.” Ja, dáár moest ik dan weer om lachen. Terwijl ik aan de telefoon zat met de huisarts stonden namelijk álle lampen in huis aan. Ik was het zo zat al die duisternis. Ik had alle lampen maar even aangezet. Leek mij wel een goed idee. “Ik houd niet van gezelligheid. Ik wil licht.” Dat klonk aan de telefoon puberaal opstandig, maar is wel waar. Deze blog was eerder die week in mijn hoofd namelijk al geschreven.

Hoe gezellig iedereen dat geschemer ook vindt, ik kan het niet. In mijn eigen huis doe ik het nooit (nee, wacht, de laatste tijd af en toe, als ik onder de schemerlamp zit te lezen, want dan heb ik alsnog genoeg licht). Bij een ander vind ik het oké, zolang er maar niets actiefs gedaan hoeft te worden en het niet al te lang duurt. Ik weet niet wat het is. Je zou denken dat ik met mijn autisme en snelle overprikkeling die schemering heerlijk vind, maar dat vind ik dus niet. Een boek lezen of kleuren in het halfdonker is onmogelijk en ik vind een normaal gesprek voeren ook makkelijker met het licht aan.

En ja, als dan buiten het licht niet meewerkt, doe ik het binnen wel. Maar ik heb liever zon hoor. Dus mag het licht aan? Liefst buiten, anders binnen.

28 gedachten over “Mag het licht aan?

 1. Ik vind dat je ’s avonds duidelijk merkt dat het langer licht is, maar die donkere ochtenden… Pff.

  Like

 2. Zo herkenbaar! Ik houd ook echt niet van het donker. Op m’n werkkamer heb ik een lange sliert kerstlichtjes hangen en die staan nu meestal de hele dag aan. Nu heb ik wel geluk dat die kamer op zolder ligt en we een groot dakraam hebben, dus er komt wel veel licht naar binnen, maar meestal vind ik het nog steeds niet genoeg! En groot licht boven de eettafel vind ik ook superbelangrijk!

  Geliked door 1 persoon

 3. Hey Naomi , Goeie blog ? Misschien is een daglichtlamp wel wat voor jou ? Je hebt peertjes die je in je gewone lamparmaturen gebruiken ipv led of gloeilampen . Maar ook daglichtbuizen die je in een tl armatuur kan doen . En ik heb zelf een daglicht ( therapie)?lamp die ik bij het ontbijt aanzet en op mijn gezin richt (werkt bij ons goed tegen ochtendhumeur van mij en mijn dochter ! ) En ik heb een wake up lamp als wekker bij mijn bed . Grtjs Els

  Like

  1. Sorry ik schreef per ongeluk goeie blog ? Maar dat vraagteken was een type foutje . Moest zijn goeie blog !!!

   Geliked door 1 persoon

  2. Een daglichtlamp heb ik me weleens in verdiept, maar ik kies er tot nu toe voor om maar gewoon ’s morgens gelijk de polder in te gaan. Dan heb ik natuurlijk daglicht. Voor bij mijn kleurplaten wil ik er trouwens wel één aanschaffen. Een tafellampje waar ik dan een daglichtlamp in kan draaien. Zie je tenminste wat de kleuren van je kleurplaat écht zijn als je ’s avonds bezig bent;).

   Like

 4. Hoi, ik heb onze woonkamer zo ingericht dat ik altijd met mijn gezicht naar het licht zit. De kerstverlichting brandt hier nu nog elke avond, hoewel ik wel van de schemering hou. Ik vond de vraag van je huisarts niet zo gek, het is namelijk goed voor je psyche om een blokje om te gaan, zelfs al is dat op zo’n deprimerende grijze dag.
  Qua depressies, ook in onze familie, herken ik ook voor mezelf wat je schrijft. Sinds twintig jaar hebben wij honden waarvoor ik elke dag op dezelfde tijd moet staan, ook ‘s winters, en dat helpt bij mij heel goed tegen de winterdepressie. Maar dan nog vallen januari en februari mij altijd heel zwaar vanwege de eindeloze grijsheid. Daarbij valt het hele coronagedoe eigenlijk in het niet.

  Like

  1. Een hond kan inderdaad een goede stok achter de deur zijn om elke dag (op tijd) naar buiten te gaan. Ik vond de vraag ook niet gek, maar ik ga sowieso elke dag naar buiten. Hij informeerde vooral naar of ik nog foto’s maakte. Vandaar mijn opmerking dat er niets te fotograferen viel, want het was toch stom;). Ja, ik was een beetje in de opstandige modus. Overigens vind ik januari tot nu toe gelukkig een stuk beter dan de herfstmaanden, dus daar geniet ik maar van.

   Like

 5. Hopelijk komt er snel een eind aan de grijze dagen, ik ben ook toe aan meer zon.

  Like

 6. Mooie verlichting ja, maar schemerig of donker nee. Je kunt ook met indirekte verlichting mooie effekten krijgen. Sinds een week ligt hier sneeuw buiten en dan wordt het binnen ook veel lichter. En nu schijnt de zon, dus ik heb geen klagen.

  Like

 7. Zodra het een “lichte” dag is buiten met zon en blauwe lucht merk ik het aan mijn hoofd en lijf. Ik voel energie en heb zin om dingen aan te pakken. Ook in het hoofd ziet alles er anders uit. Het is zwaar allemaal zeker in deze tijd. Ik hoop dat je regelmatig je familie kan zien en dat je je snel weer beter zal voelen. liefs.

  Like

  1. Dat dus! Ik merk het ook hoor. Gisteren en vandaag lekker licht, blauwe lucht, zon. Heerlijk! Gelukkig is de ergste dip inmiddels achter de rug.

   Like

 8. Ik ben heel anders dan jij, ik heb geen eens plafondlicht. Ja, in de gang en in de keuken. Maar in de woonkamer? Vreselijk ongezellig vind ik dat.

  Like

 9. Team donker hier. Want minder prikkels. Ik kan prima tegen lamplicht, maar zonlicht vind ik veel feller/overprikkelender. Ik loop dus veel vaker met een zonnebril dan de meeste mensen. Anders zie ik letterlijk geen hand voor ogen.

  Like

  1. Een zonnebril heb ik ook wel graag op (zeker in de auto of op de fiets), maar nooit bedacht dat dat iets met prikkels te maken kan hebben, terwijl dat natuurlijk heel logisch is.

   Geliked door 1 persoon

 10. Heel veel mensen krijgen last van melancholie in deze donkere tijden maar we gaan er op voor uit.. Je ziet ’s avonds al heel goed dat de dagen lengen. Nog even en we baden in licht

  Like

 11. Tijdens de kerstdagen moet de zon gewoon niét schijnen, punt uit;-) Kerstmis is gedempt licht en kaarslicht, maar als jij het grote licht aan wilt mag dat best van mij hoor. . Maar evengoed vind ik het op álle andere dagen fijn om een zonnetje te zien, en dat het iedere dag iets langer licht blijft is ook prettig.

  Like

 12. Zelf heb ik ook heel veel liever lichte dagen in plaats van donkere dagen. Gelukkig heb ik niet zoveel last van de donkere dagen als jij, maar kan me wel goed voorstellen dat je er somber van wordt.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.