Chaos in het hoofd? Lijstjes!

Het was lunchtijd. Vrij simpel: brood smeren en opeten. Toch was het blijkbaar heel moeilijk, want ineens liep ik in de slaapkamer en was ik blijkbaar bezig met was opvouwen en strijken en schoonmaken. Maar ik ging toch eten? Ik was mijn ritme een beetje kwijt, maar dat bleek gelukkig vrij simpel op te lossen met dat wat bij mij alles oplost: lijstjes!

Eén ding tegelijk

Over het algemeen doe ik (autistisch of niet, voor mij werkt het fijn) één ding tegelijk. Als ik de was aan het opvouwen ben, ga ik niet ondertussen nog wat anders doen en tijdens het koken ga ik niet ondertussen wat schoonmaken. Door schade en schande heb ik inmiddels wel geleerd dat het beter is om één ding tegelijk te doen. Bovendien gaat het dan, alles bij elkaar, nog sneller ook. Dat lijkt niet altijd zo, maar bij mij werkt het wel zo.

Ik werk altijd met een planner. Daar staat in wat ik op een dag moet doen en ik verdeel dat over de ochtend, de middag en de avond. Daarnaast zijn er klusjes die gewoon op die dag moeten gebeuren en het maakt niet uit wanneer. Over het algemeen werkt dat prima en is dat voor mij de beste manier om aan de slag te gaan. De dag die ik hierboven beschreef, werkte het echter niet.

Waar ben ik mee bezig?

Het was een drukke periode. Ik had vrij veel afspraken in mijn agenda staan en er waren wat klusjes die af moesten. Van die dingen die soms gewoon even allemaal tegelijk komen. Ik krijg daar stress van. Tegelijk weet ik dat ik dat kan, maar dan moet ik het wel goed inplannen. Dat had ik gedaan en toch lukte het niet. Ik betrapte mezelf erop dat ik soms vijf minuten boven mijn planner stond om te bekijken wat ik zou gaan doen. Natuurlijk deed ik eerst alle kleine klusjes, want dat streept zo lekker weg. Maar ja, dan was het middag en stonden er nog twee grote taken op me te wachten. Helemaal niet leuk en handig.

Bovendien betrapte ik mezelf erop dat ik vaak met meerdere dingen tegelijk bezig was. Dat lijkt leuk, want op een gegeven moment kun je dan ineens een heleboel tegelijk afstrepen, maar het geeft wel chaos bij mij. Zo vond ik mezelf dus op een dag rond lunchtijd terug in de slaapkamer, terwijl ik daar helemaal niets te zoeken had en gewoon brood zou gaan smeren. Waar was ik toch mee bezig?

Een lekker autistisch lijstje maken!

Mijn lijstjes zijn misschien sowieso behoorlijk autistisch, maar dat vind ik inmiddels prima. Ik heb dat gewoon nodig. En op deze dagen had ik blijkbaar nog meer structuur nodig dan anders. Toen ik mezelf rond lunchtijd in de slaapkamer terugvond, ging ik dan ook eerst aan tafel zitten. Ik maakte een lijstje voor de rest van de dag. Met op nummer één: lunch. Op twee: bord in de vaatwasser.

Zo, dat klinkt autistisch hè? Vind ik ook. Maar het werkt wel. Ik gebruik dit soort lijstjes alleen bij hoge uitzondering, maar dan is het geweldig. Ik zet op de juiste volgorde wat ik moet doen, verspreid over de hele dag en ik schrijf ook de miniemste taken op. De grote taken komen meestal eerst op zo’n lijst. Dan lijkt het aan het begin van de dag of ik niks doe, maar als die taken dan gedaan zijn, gaat het daarna ineens heel snel. En ook fijn: ik hoef niet meer vijf minuten niks te doen om na te denken wat ik nu zal gaan doen. Gewoon simpelweg op volgorde taken afstrepen. Lekker autistisch, maar het werkt fantastisch!

O, nu wil je zo’n lijstje zien? Nou, vooruit dan maar. Dit is een oud lijstje dat ik nog van zo’n (voor mij veel te volle) dag op tafel zag liggen bij het schrijven van deze blog:

 1. Bijbel
 2. Ontbijt
 3. Vaatwasser uitruimen
 4. Bed afhalen
 5. Douchen
 6. Witte was aanzetten
 7. Buiten
 8. Was ophangen
 9. Bed opmaken
 10. Mail UWV
 11. Huis schoonmaken
 12. Lunch + bord in vaatwasser
 13. Slapen
 14. Koken
 15. Blog spellingcontrole en inplannen Instagram (wo)
 16. Blog spellingcontrole en inplannen Instagram (do)
 17. Bloggen: reacties lezen en beantwoorden
 18. Bloggen: blogs lezen
 19. Eten in bakjes doen
 20. Pan afwassen
 21. Buiten
 22. Eten + opruimen
 23. Mailbox
 24. Pillendoos vullen
 25. Apotheekbestelling
 26. Lezen

29 gedachten over “Chaos in het hoofd? Lijstjes!

 1. Wat een goed lijstje ! En wat doe jij veel op een dag !dankjewel voor je blog weer !

  Like

  1. Dit is geen gemiddelde dag hoor! Ik had niet voor niets zo’n lijstje nodig. Dit is eigenlijk veel te veel, maar soms is het even niet anders.

   Like

 2. Mij lukt het op zulke dagen iets makkelijker om te zeggen/denken: nou, dan wacht X maar tot morgen. Prioriteiten stellen enzo, en wat compassie met jezelf hebben. Dat werkt voor mij. Ik maak meestal wel een lijstje met wat ik die week moet doen, tenzij ik het druk heb, dan maak ik het juist niet. Want als het dan niet lukt, is het makkelijker om dat te accepteren zonder lijstje dan met.

  Like

  1. Ja, wachten en ‘komt wel’ moet bij mij nog aan mijn woordenboek toegevoegd worden. Ik heb dat stukje gemist tijdens de woordenschatlessen vroeger;).

   Like

   1. Woordenschat is volgens mij prima hoor, alleen de uitvoering van ‘wachten’ en ‘komt wel’ moet je gewoon nog even oefenen. Of de app downloaden 😛

    Geliked door 1 persoon

 3. Ik hou van lijstjes. Het afvinken er van vind ik zo leuk. Maar tegenwoordig werk ik met lijstjes in mijn digitale agenda. Dan kun je er eigenlijk niet onderuit om die taak nog wat uit te stellen (wat hier wel eens durft gebeuren)

  Like

 4. Ha Naomi, ik houd wel van lijstjes en sinds ik niet meer werk, houd ik er zelf ook een bij, maar dan wel voor een hele week. Het geeft mij voldoening om de “kruisjes gedaan” te zien.

  Like

  1. Hier ook voor de hele week hoor. Maar dan wel verdeeld over de dagen en bij hoge nood dus ook nog op volgorde, maar dat komt dan weer op een apart lijstje.

   Like

 5. Ik mis toiletbezoek;-) Alleen op héél drukke dagen wil ik wel eens een paar dingen opschrijven, maar eigenlijk alleen omdat het zo leuk is om af te strepen. Maar als dit voor jou goed werkt is het toch helemaal prima! Ik houd wel van wat dingen door elkaar doen, ben ik ook wel goed in al zeg ik het zelf.

  Like

 6. Ik hou ook van lijstjes! Lekker overzichtelijk, duidelijk en heerlijk om dingen af te kunnen strepen! Wat mij eraan herinnert dat ik mijn lijstje voor deze week nog niet gemaakt heb. 🙂

  Like

 7. Soms denk ik wel eens dat er meer mensen die dat soort lijstjes kunnen gebruiken. Collega’s die dingen vergeten en aan mij overlaten bijvoorbeeld en mensen die een boek na een half jaar nog niet gelezen hebben. Die leen ik trouwens niks meer uit en voor uitgeleende dingen heb ik een lijstje waar diegene zelf op moet wijzen dat ze eraf gaan. Zie je bent niet de enige;) Ik vind je lijstje wel tof eigenlijk, uitgebreid maar als dit voor jou werkt dan is het top toch? Beter dan stress en dingen vergeten.

  Like

  1. Voor sommige collega’s zou je soms zelf graag een lijstje maken ja. Had ik ook toen ik nog werkte.

   Like

  1. Haha, heerlijk vind ik dat. Even vijf minuutjes en het scheelt me verspreid over de dag een heleboel ‘verloren’ tijd.

   Like

  1. Ik ben heel nieuwsgierig hoe ik dit moet interpreteren. Meelevend of als ‘wat doe je moeilijk’?

   Like

  1. Hahaha ja. En als ik iets doe wat niet op m’n lijstje stond, schrijf ik het er gewoon nog even op om het alsnog door te kunnen strepen:).

   Like

Reacties zijn gesloten.