Boekenpraat: De nieuwkomer (Beverly Lewis)

Het verhaal

Hickory Hollow, Pennsylvania. Jenny Burns is al haar hele leven gefascineerd door het leven van de Amish. Ze heeft er veel over gelezen en zich verdiept in hun leefwijze. Het eenvoudige leven van de Amish spreekt haar aan. Jenny houdt niet van het jachtige leven waarin mensen altijd bereikbaar moeten zijn en waarin luxe de maatstaf voor succes lijkt. Jenny zou het liefst alles opgeven om zich aan te sluiten bij de Amish in Hickory Hollow. Ze schrijft al jaren brieven met Marnie, een Amish meisje dat ze ooit ontmoette op een markt. Die brieven hebben het verlangen van Jenny alleen maar sterker gemaakt.

Jenny besluit een kans te wagen en reist af naar Hickory Hollow. Daar dompelt ze zich onder in de Amish gemeenschap. Dat is leerzaam, liefdevol en prachtig, maar ook heel erg moeilijk en ingewikkeld. En terwijl nieuwkomer en buitenstaander Jenny zich wil aansluiten bij de kerk in Hickory Hollow, worstelen de jongeren die daar zijn opgegroeid met hun identiteit. Willen ze wel bij deze kerk blijven of willen ze de wijde wereld in?

Mijn mening

Het leven van Eenvoud is niet eenvoudig
Het leven van de Amisch wordt vaak beschreven als een leven van Eenvoud. Het is die eenvoud waar Jenny Burns in dit boek zo naar verlangt. Het boek laat prachtig zien dat het leven van Eenvoud niet zo eenvoudig is. Er zijn allerlei geschreven én ongeschreven regels waaraan een goede Amish vrouw moet voldoen: praktisch en in levenshouding. Doordat Jenny in deze roman als nieuwkomer probeert te leven volgens alle (on)geschreven regels van de Amish krijg je als lezer een mooi inkijkje in hoe complex het leven van Eenvoud is.

Nieuwkomer, verstotene en twijfelaar in Hickory Hollow
‘De nieuwkomer’ is alweer het vierde deel in de serie over de Amish in Hickory Hollow. Opnieuw komen bekende namen terug, maar zijn de hoofdpersonen onbekend. Daarom is dit boek prima afzonderlijk te lezen.

In dit boek maak je niet alleen kennis met Jenny, die als nieuwkomer vanuit de moderne wereld naar het Amish leven komt, maar je leest ook over de jongeren die in de Gemeenschap van Eenvoud zijn opgevoed en die hunkeren naar het leven buiten de Gemeenschap. Deze tegenstrijdigheid gaf het boek voor mij een boeiende dimensie.

Verder gaat dit boek deels over de door de kerk verstoten Katie Lapp. Haar verhaal is in afzonderlijke boeken van Beverly Lewis beschreven. Wie haar verhaal niet kent, zal het denk ik niet missen en het verhaal in ‘De nieuwkomer’ prima kunnen volgen, maar ik merkte bij mezelf een soort frustratie. Het verhaal van Katie heb ik jaren geleden gelezen en ik wist het niet meer precies. ‘De nieuwkomer’ vertelt alles wat je weten moet over Katie om dit boek goed te kunnen volgen en tóch had ik gewild dat ik de boeken over Katie nog vers in mijn geheugen had gehad. Grappig is dat ik denk dat mensen die niet weten dat er over Katie een aparte serie is verschenen hier helemaal geen ‘last’ van zullen hebben.

Conclusie
‘De nieuwkomer’ van Beverly Lewis is het vierde deel in de serie over de Amish in Hickory Hollow. In dit vierde deel is veel aandacht voor het dagelijks leven in de Gemeenschap van Eenvoud, doordat het gaat over iemand die vanuit de ‘moderne wereld’ intrekt in de Amish gemeenschap. Jenny wil het Amish leven omarmen en onderdeel van worden, terwijl de jongeren die in de Amish kerk zijn opgegroeid juist hunkeren naar het leven buiten de Gemeenschap. Een mooie tegenstrijdigheid, die zorgt voor een boeiende, interessante roman over zoekende mensen.

Meer informatie over De nieuwkomer

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De nieuwkomer’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De nieuwkomer
Auteur:
Beverly Lewis
Uitgeverij:
De Groot Goudriaan
Genre:
Christelijke roman
Pagina’s:
304

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

5 gedachten over “Boekenpraat: De nieuwkomer (Beverly Lewis)

  1. Ik weet ècht niet of ik dit boek gelezen heb of niet, dus ik denk dat ik het wèl ga (her)lezen

    Geliked door 1 persoon

    1. Het is niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal o.i.d. maar hoe het leven gaat en de strenge regels (die overigens per district verschillen) dat is allemaal wel gebaseerd op feiten.

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.