Kleren maken de…

‘Kleren maken de man,’ zeggen ze. Dat betekent dat je van iemands kleding zijn of haar aanzien laat afhangen, volgens het woordenboek. Dat snap ik. Maar kleren doen meer dan alleen dat. Mij maken ze mens, in plaats van bankhanger.

Makkelijke outfit

Na een dag werken vond ik het fijn om thuis een lekker comfortabele outfit aan te trekken. Liefst mijn pyjama, met een paar warme sloffen, want wat is er fijner dan een pyjama? Ik vind het heerlijk. In vakanties liep ik vaak de halve dag in pyjama. Lekker makkelijk en het gaf me echt een vakantiegevoel.

Toen kwam ik thuis te zitten. Elke dag min of meer hetzelfde en hoewel ik elke dag wandel, zie ik niet elke dag mensen. Mooie kans om iets comfortabels aan te trekken. In de coronaperiode zag ik het om me heen ook gebeuren. Mensen werk(t)en ineens thuis en dan was een comfortabele outfit toch wel prettig. Lekker in je huispak op je thuiswerkplek aan de slag.

Kleren maken me mens

Een paar weken geleden schreef ik dat ik niet houd van winterkleding. Het zit niet lekker, vind ik, met al die laagjes en al het gedoe. In de reacties kwam ik op het idee voor deze blog, omdat het ging over een makkelijke outfit voor thuis. Ik heb dat vooral in de eerste winter dat ik niet meer werkte heel veel gedaan. Ik trok een joggingbroek aan en een warme trui en dat zat lekker. Als ik dan de deur uit ging, zorgde ik dat het gedeelte dat onder mijn jas vandaan kwam keurig was.

Toen kwam de zomer. Een licht jurkje of een flodderrokje met een shirt erboven hield ik de hele dag aan. Ook als ik geen afspraken had. Dat zat prima en dus hield ik het aan en verruilde ik het niet direct na mijn wandeling voor iets comfortabelers. Het deed iets met me. Het gaf me een andere energie. Ik voelde me meer ‘mens’ en minder ‘iemand in de ziektewet’.

Tijd voor de winterkleding

Bij het intreden van de winter was de verleiding heel groot om weer in joggingbroeken en warme truien te gaan lopen. Vorige winter deed ik dat nog vrij veel, maar deze winter doe ik het niet meer. Wat daarbij ook helpt, is dat ik bij het kopen van mijn kleding een beetje heb opgelet dat ik fijne stoffen kocht. Geen strakke kleding met stugge stoffen, want dat wil ik niet aan. Of ik doe het wel aan, maar het gaat uit zodra ik thuis ben.

Pyjamaparty!

Nu ik de hele dag keurig netjes in toonbare kleding loop, is af en toe een dag in een comfortabele outfit ineens weer echt een feestje. Een beloning voor een weekje huishouden en aan mezelf werken. Daar komt bij dat het elke avond feest is. Want ja, ’s avonds na het eten is het (uiteraard alleen als ik de avond voor mezelf heb) tijd voor mijn pyjama. Omdat het lekker zit, maar stiekem (helaas) nog om een andere reden. Als ik namelijk ’s avonds in mijn kleding blijf lopen, ga ik te laat naar bed. Dan ben ik moe en dan ben ik gewoon té moe om nog om te willen kleden. Gevolg daarvan is dat ik dan veel te lang op de bank blijf hangen en daar schiet ook niemand wat mee op.
Dit is voor mij dus een prima oplossing. Overdag lekker ‘mens’ met een leuke outfit en ’s avonds uitermate comfortabel relaxen in pyjama. Want het is dus waar: kleren maken de man. Maar kleren maken mij vooral mens.

13 gedachten over “Kleren maken de…

 1. Ik lees dit met een makkelijke broek aan die ik nooit zou dragen om effectief naar kantoor te gaan, maar die je bij het thuiswerken toch niet ziet als ik met klanten aan het videobellen ben. Ik merk dat ik veel minder moeite doe en altijd hetzelfde draag nu ik altijd thuis ben. Wat eigenlijk niet goed is, want zo geraak ik niet altijd in de workflow…

  Like

  1. De verleiding is bij mij soms ook groot, dus ik snap je helemaal. Maar ik merk bij mezelf dus echt dat ik me anders voel als ik toch wat meer aandacht besteed aan kleding.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik draag het liefste een spijkerbroek, maar sinds kort heb ik de ‘jegging’ ontdekt. Ziet eruit als een spijkerbroek, maar het voelt als een joggingbroek. Prima deal, zeker voor thuisdagen!

  Like

 3. Ik hou zowel voor thuis als voor buitenhuis van makkelijke kledij. Natuurlijk zie je mij niet buitenkomen met een homepack (alhoewel ik het wel zou willen, het zit zo makkelijk), maar een jeans en trui/t-shirt (naargelang het seizoen) kleden mij dagelijks. Een feestje verdient wel een betere combo, maar een kleedje zal je mij wellicht nooit zien dragen (zeg nooit nooit natuurlijk). Zolang ik er mij comfortabel in voel moet men mij maar nemen zoals ik ben, ook al heb ik Laboutins of Dolce & Gabana in de kast 😉

  Like

 4. Ik heb meestal kleren aan waar ik me comfortabel in voel. Al jaren eigenlijk. Maar mocht er dan onverwachts iemand langskomen dan nog kan ik de deur met goed fatsoen opendoen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Pyjama’s heb ik niet , wel heerlijk badjassen . Ik heb altijd aparte “makkelijke kleding” voor de avonduren, in de winter vaak een mooie badjas en in de zomer wat ik “lange flodders”noem.
  Kaftanachtige lange jurken die makkelijk zitten maar waar je toch nog toonbaar mee bent.

  Like

   1. Ze zijn er niet altijd, je moet het mode beeld een beetje mee hebben. Maar áls ze er zijn sla ik altijd weer nieuw in. Herinner me van vroeger héél elegante jersey achtige lange jurken , heel slank met een lange rij knoopje, zat heerlijk en was héél elegant. Moet nog ergens een foto hebben, toch eens zoeken.

    Geliked door 1 persoon

 6. De gulden middenweg bleek mijn redding. Ook de kantoorkleding zit makkelijk. Ja, het kan.

  Like

Reacties zijn gesloten.