
Het verhaal
Parijs, 1939. Odile houdt misschien nog wel meer van boeken dan van mensen. Ze kent het opbergsysteem van de bibliotheek uit haar hoofd en heeft nu, na haar studie, haar droombaan gevonden: ze kan aan de slag als bibliothecaresse in de Amerikaanse bibliotheek in Parijs. Odile geniet van de verhalen in de boeken om zich heen én van de vaste bezoekers, waar ze een band mee opbouwt.
Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, moet Odile veel vaste bezoekers missen. Joodse bezoekers mogen van de nazi’s de bibliotheek niet meer bezoeken. Bij de bibliotheek zien ze daar maar één oplossing voor: “Boeken bezorgen zal onze manier van verzet zijn.” Met gevaar voor eigen leven brengt Odile boeken naar Joodse abonnees. Ze doet het uit liefde, maar ontdekt dat verraad soms heel dichtbij kan zijn. Kan Odile trouw blijven aan haar eigen overtuigingen? Zal ze later spijt krijgen van gemaakte keuzes? En wat ze ook kiest, is er dan nog een weg terug?
Froid, Montana, jaren tachtig. De jonge Lily is heel nieuwsgierig wat haar van oorsprong Franse buurvrouw Odile voor levensverhaal heeft. Niemand kent Odile echt. Als Lily een werkstuk moet maken, besluit ze dat over Frankrijk te doen. Het lijkt haar een uitgelezen kans om kennis te maken met Odile en haar verhaal. Waarom is Odile zo gesloten? Heeft ze iets te verbergen?
Mijn mening
Stil verzet
Bij oorlogsromans en verzetsdaden denken we al snel aan de mensen die onderduikers hielpen of die meededen aan grote acties van het verzet. ‘De bibliotheek van Parijs’ gaat over een stille vorm van verzet. Als de Joden niet meer in de bibliotheek mogen komen, besluiten de bibliotheekmedewerkers hen de boeken te gaan bezorgen. Dat doen ze met gevaar voor eigen leven. Een wellicht onschuldig lijkende vorm van verzet, maar net zo gevaarlijk als onderduikers helpen. De liefde voor boeken komt in deze roman heel duidelijk naar voren. Juist tijdens de oorlog hebben mensen boeken nodig, om aan de werkelijkheid te kunnen ontsnappen, is de gedachte van de bibliotheekmedewerkers. Voor menig boekenwurm denk ik herkenbaar. Juist in lastige tijden is het heerlijk om te ontsnappen aan de werkelijkheid met verhalen van en over een ander.
Keuzes in oorlogstijd
Odile is een jonge vrouw die nog bij haar ouders woont. Haar vader is politieagent. Odile doet er alles aan om eerlijk te zijn en toch de Joden te kunnen helpen. Als ze daarvoor soms moet liegen, moet dat maar. Dan ontdekt Odile dat er Franse politieagenten zijn die meewerken aan de vervolging van de Joden. Doet haar vader dat? En als dat zo is, hoe moet ze daar dan mee omgaan? De heftige innerlijke strijd van Odile is op een boeiende manier beschreven. Bovendien blijft tot het eind onbekend welke keuzes Odile in de oorlog precies heeft gemaakt. Odile ontdekt dat niemand is wie hij zegt te zijn. Is zij dat zelf eigenlijk wel?
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal
‘De bibliotheek van Parijs’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de medewerkers van de Amerikaanse bibliotheek in Parijs tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel bibliotheken in bezette landen werden geplunderd en gesloten, maar deze bibliotheek bleef open. Een (voor mij) onbekend stukje geschiedenis dat heel boeiend is om door middel van deze roman kennis mee te maken.
Conclusie
‘De bibliotheek van Parijs’ van Janet Skeslien Charles is een roman gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het is een verhaal over keuzes maken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Doordat er een verhaallijn van ruim veertig jaar later is toegevoegd, laat deze roman zien hoe gemaakte keuzes levenslang invloed kunnen hebben op mensen. Ik was erg onder de indruk van deze roman, die boeiend blijft tot het einde, omdat de keuzes van Odile tot op het laatst onbekend en verrassend zijn. Een aanrader voor alle liefhebbers van historische romans!
Meer informatie over De bibliotheek van Parijs
Dit boek ook lezen?
Koop ‘De bibliotheek van Parijs’ bij bol.com.
Boekgegevens
Titel: De bibliotheek van Parijs
Auteur: Janet Skeslien Charles
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Genre: Roman (Tweede Wereldoorlog)
Pagina’s: 432
Dank aan uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het toesturen van een vooruitexemplaar.
Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.
Dankjewel weer. Deze heb ik nu ook op m’n lijstje gezet. Inderdaad iets waar ik nooit iets over gehoord, gelezen heb.
Ik ben benieuwd.
LikeGeliked door 1 persoon
Klinkt interessant. Zo zijn er in elke oorlog en ramp eigen kleine positieve gebeurtenissen. Ook in de huidige tijd, met corona, vluchtelingen en oorlogen. Daar zouden we wat meer bij stil moeten staan. En misschien ook wat moediger moeten zijn. Succes!
LikeGeliked door 1 persoon
Deze staat al op mijn lijstje… zo’n mooie kaft!
LikeLike
Ja, de kaft is een prima belofte voor de binnenkant. Die is net zo mooi:).
LikeLike
Helaas niet digitaal te krijgen zie ik. Maar toch maar op het verlanglijstjes gezet. Voor ooit
LikeLike
Het boek is nog niet verschenen. Ik vermoed dat het na 11 februari wel digitaal te krijgen is. (Ik las een ‘vooruitexemplaar’ van de uitgever.)
LikeLike
Hij klinkt interessant! Ik hou hem in gedachten.
LikeGeliked door 1 persoon
Oe die is nog heel nieuw dus, nice die wil ik ook lezen!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben dol op de bibliotheek en om die reden lijkt dit boek mij wel wat!
LikeGeliked door 1 persoon
Klinkt heel interessant! En met ‘bibliotheek’ én ‘Parijs’ in de titel kan dat ook haast niet anders. 😉
LikeLike
Het is ook echt heel interessant. Ik vind het een beetje in dezelfde sfeer als de boeken van Diney Costeloe.
LikeLike