Inhaalslag

“Ik zou nog zoveel leuke dingen willen doen, maar volgende week begint het werk weer en dan kan er niets. Alleen werk.” Ik hoor het mezelf nog zeggen. Het was ergens in de laatste week van een zomervakantie. Ik was met iemand een rondje lopen en we hadden het over weer aan het werk gaan. Ik had er zin in en tegelijkertijd besefte ik dat het zou betekenen dat ik weer alleen zou kunnen werken en dat er geen tijd zou zijn voor leuke dingen…

Balans tussen werk en ontspanning

Natuurlijk begrijp ik dat ieder werkend mens in werkweken minder tijd heeft voor hobby’s of leuke dingen dan in de vakantie. Dat lijkt me ook heel normaal. Ik besefte toen ik nog werkte echter niet dat het niet normaal is om in werkweken helemaal geen tijd te hebben voor andere dingen. Dat was wel hoe het bij mij was. Ik werkte, ik at en ik sliep. We kunnen rustig stellen dat er geen enkele sprake was van balans tussen werk en ontspanning. Er was altijd nog wel wat te doen en ik kon niet ontspannen voor alles ‘af’ was. Ik kon dingen niet laten wachten tot een dag of een week later en zo was ik altijd bezig. Was het niet concreet, dan was het in ieder geval in mijn hoofd.

Heb ik hobby’s?

Als je nieuwe mensen leert kennen, vragen ze je vaak wat je hobby’s zijn. Dat gebeurde bij mij ook. Mijn antwoord was altijd simpel en ik hoefde er geen seconde over na te denken: “Lezen.” Lezen was en is ook mijn grote hobby, maar in werkweken kwam ik er nooit aan toe. Alleen op zondag las ik af en toe een paar uur, maar verder had ik er de energie en/of de concentratie en/of tijd niet voor. Ik herinner me dat mensen het vaak gek vonden dat lezen mijn enige hobby was, maar ik vond het heel normaal. Meer tijd voor hobby’s had ik nu eenmaal niet.

De grote inhaalslag

Als je me nu vraagt wat mijn hobby’s zijn, kan ik zo een hele waslijst opnoemen: lezen, bloggen, kleuren, diamond painting, puzzelen, kaarten maken, keyboard spelen, enz.
Al die hobby’s heb ik (her)ontdekt toen ik met een burn-out thuis kwam te zitten. Vlak na mijn ziekmelding sliep ik meer dan de helft van een etmaal. Het was nodig. Toen begon ik aan een surprise en terwijl ik een avondje zat te verven, merkte ik hoe heerlijk ontspannend ik dat vond. Ik haalde mijn eerste kleurboek in huis en een nieuwe hobby/verslaving was geboren. Zo ging het ook met al die andere hobby’s. Inmiddels weet ik zoveel leuke dingen te doen dat ik soms bijna keuzestress krijg. Ik wil het allemaal, maar het kan nu eenmaal niet allemaal tegelijk.

Toen de coronamaatregelen kwamen, wisten mensen me te vinden. “Wat doe jij de hele dag thuis joh? Ik verveel me.” Ik verveel me geen seconde en ik grapte tegen iemand: “Ik vind zoveel leuk. Ik heb nog wat in te halen geloof ik, van al die jaren dat ik alleen werkte en sliep.” Ja, dat was een grapje, maar pas later besefte ik de kern van waarheid die erin zat. Ik heb negen jaar lang bijna alleen gewerkt. Ik wilde wel andere dingen, maar ik had er geen tijd en/of energie voor. Dus ja, nu lijkt het inderdaad of ik iets in te halen heb.

Paniek! Ik wil iets leuks doen!

In normale weken gun ik mezelf overdag niet de tijd voor hobby’s (behalve dan het bloggen; dat doe ik wel overdag), maar ’s avonds ben ik bezig met creatieve dingen of met lezen. Als ik ’s avonds een afspraak heb, betrap ik mezelf soms ineens op een paniekerig gevoel: ja, maar ik wil ook nog iets leuks doen vandaag. Dat is natuurlijk niet nodig, dat paniekerige gevoel, maar het laat wel zien hoe bang ik ben om weer terug te vallen in een leven waarbij er geen tijd is voor ontspanning.

Halverwege december was ik ‘op’. Heftige therapiesessies had ik achter de rug en de feestdagen kwamen eraan, inclusief een poosje zonder therapie. Tel daar een lockdown bij op en het was wel even klaar in mijn hoofd. Toen kwam de oplossing. Mijn psycholoog schreef me, tot onbekende einddatum, vakantie voor. Vakantie van moetjes, maar waar mogelijk ook vakantie van mijn hoofd. Ik ging gretig aan de slag met die opdracht en een dag later zat ik ineens ’s middags een boek te lezen. Ik had vakantie, dus nu ‘mocht’ het een keer overdag. Heerlijk vond ik het. Rust, rust, rust. Tijd voor leuke dingen. Want ja, leuk of niet: mijn burn-out zit er nog en ik eis (nog steeds!) elke keer meer van mezelf dan ik kan. Als ik dan vakantie voorgeschreven krijg, kom ik tot rust en doe ik de dingen waar ik blij van word. Fijne bijkomstigheid: dan ben ik ook gelijk een stuk minder moe!

21 gedachten over “Inhaalslag

 1. Werken is fijn, zeker wanneer je er plezier in hebt maar inderdaad, alleen maar werken kan niet goed zijn. In ieder geval heb jij nu het fenomeen ” hobby” weer onder de knie en dat laat je je niet meer afnemen..

  Like

 2. Waarom zou je overdag niet gewoon iets leuks doen als je daar zin in hebt?

  Enne: geen energie hebben voor wat anders buiten je werk is inderdaad echt heavy.

  Like

  1. Geen idee, dat ‘mag’ dan niet van mezelf. Dan moet ik iets nuttigs doen. Ik weet dat het nergens op slaat, maar laten we zeggen dat ik op dat gebied nog wat te leren heb.

   Like

   1. Oeps, herkenbaar…. Zelfs in mijn vakantie lukt het me niet echt om er een compleet ‘luie dag’ van te maken…

    Like

   2. O, dat was hier ook altijd een probleem. Op een gegeven moment sprak ik met mezelf af: een uur per dag iets ‘nuttigs’ en dan mag je de rest van de dag doen waar je maar zin in hebt. Dat hielp;).

    Like

 3. Ik heb momenteel ook heel weinig energie. Zelfs werken is soms lastig, maar hobby’s al helemaal. En een paar hobby’s die ik wel echt nog graag deed kunnen even niet door de lockdown. Gelukkig lukt lezen me weer wel een pak beter dan vorig jaar. En hopelijk komt de energie stilaan terug.

  Like

 4. Heel herkenbaar. De eerste jaren hier heb ik ook nodig gehad om uitterusten. En verder neem ik nu ook vaak te weinig tijd voor mijn hobby’s alhoewel ik de tijd heb. Heeft iets met een verkeerd plichtgevoel te maken. Wel probeer ik ca 1 dag per week als ‘vrij’ te defineren. Met wisselend succes. Maar vooral leuk dat je creatieve dingen hebt ontdekt. Succes ermee!

  Like

  1. Dat verkeerde plichtgevoel, dát is het precies! Ik probeer ook wel één dag ‘vrij’ te plannen, maar het grappige is dat ik dan vaak juist van alles ga doen.

   Like

   1. Is toch ok, als je op je “vrije” dag maar geen plichtgevoel hebt. Produktief mag je zijn. Succes!

    Geliked door 1 persoon

 5. Ik vind het zelf ook soms lastig om tijdens werkdagen een hobby uit te oefenen. Of waar ik ook vaak tegen aan liep en niemand mij in begreep: tijdens een werkweek kon ik ’s avonds niet uitgaan.. ik had mijn slaap en ritme nodig en dat begreep niet iedereen. Een avond later dan 22u in mijn bed kruipen en ’s ochtends terug om 5u55 of iets terug opstaan ging heel moeilijk bij mij. Ontspanning en uitgaan was voor mij dus voor het weekend bedoelt en niet tijdens werkdagen waar ik nog actief moest zijn

  Like

  1. O, dat snap ik heel goed hoor, dat het na een werkdag niet meer te doen is om nog iets te gaan doen. Ik denk dat dat ook per persoon verschilt wat daarin prettig voor je is.

   Like

 6. Misschien moet je psycholoog je niet alleen af en toe vakantie, maar ook een avondklok voorschrijven – dan blijf je thuis en ‘moet’ je leuke dingen doen 😉

  Ik herken het overigens wel hoor, overdag moet er vanalles, ’s avonds niet. Dat is er min of meer van jongs af aan in gestampt (school, huiswerk, en na huiswerk is er tijd voor leuke dingen). Ik vermoed zelf dat het daardoor komt: we hebben het zo ontzettend aangeleerd gekregen dat er pas tijd is voor leuke dingen als het avond is, dat we gewoon niet beter weten. Ik oefen nu met in het weekeind (za en zo) overdag ook leuke dingen te doen en niet constant moetjes te hebben. Dat werkt het beste als mijn to-do-lijstje ook op vrijdag af is 😉

  Like

  1. Ja, dat denk ik ook, dat het misschien iets te maken heeft met aangeleerd gedrag. En mij lukt het ook heel soms om overdag iets leuks te doen, maar dan moet inderdaad wel éérst dat to-do-lijstje van deze week helemaal zijn afgestreept;).

   Like

 7. Pingback: Avondritueel

Reacties zijn gesloten.