Coronamaatregelen hebben ook voordelen

Door de coronamaatregelen missen we nu al bijna een jaar onze feestjes en gezellige avonden en in de meeste families zijn de feestdagen ook niet helemaal verlopen zoals we dat hadden gehoopt en gewild. Van sommige dingen baal ik. Ik zou best wel weer eens zonder na te denken willen kunnen doen waar ik zin in heb. Toch moet ik heel eerlijk bekennen dat er soms wel degelijk voordelen zitten aan al die maatregelen.

Mijn wangen zijn veilig!

Ik herinner me dat ik jaren geleden op de bruiloft kwam van een collega. Ik feliciteerde de betreffende collega en haar man. Haar man had ik voor de bruiloft nooit gezien, maar hij gaf me drie zoenen. Oké, die had ik niet helemaal zien aankomen. Zo’n zelfde soort geval had ik met een buurman die me op straat het beste wenste voor een nieuw jaar. Het was een buurman van mijn moeder. Ik had die man al minstens vijf jaar niet gezien en toen ik nog bij mijn moeder woonde, waren we ook niet close. Maar hop, drie zoenen erbij.

Als ik nu mensen ontmoet, is één ding zeker: mijn wangen zijn veilig. Op Nieuwjaarsdag stapte ik de deur uit zonder bang te hoeven zijn voor ongemakkelijke momenten en als ik na lange tijd een vage bekende ontmoet, gaat dat allemaal zonder gezoen. Top, wat mij betreft!

Saaie feestjes bestaan niet meer

Ja, ik mis ook de feestjes. Verjaardagen met mijn familie zijn heus heel gezellig. En een keer met een paar broers en zussen tegelijk een zaterdagavond bij mijn moeder doorbrengen, levert gegarandeerd gezelligheid op. Dat kan nu allemaal niet en dat is jammer.

Maar ken je die categorie feestjes waar je normaal altijd smoesjes voor wilde verzinnen? Of van die feestjes waar een smoesje echt niet was toegestaan en waar je dus braaf je tijd uit ging zitten, maar je telde de seconden? Nou, ik ken dat soort feestjes wel hoor. Nieuwjaarsrecepties, verjaardagen van grootouders met mensen die ik nauwelijks ken, enz. Dat soort feestjes zijn inmiddels een jaar geleden. Ik heb ze geen seconde gemist. Sterker nog: stiekem heb ik op een dag dat ik onder normale omstandigheden een feestje zou hebben gehad afgelopen jaar gedacht hoe heerlijk ik het vond dat ik gewoon thuis een kleurplaat kon maken.

Veel thuis zijn is niet meer raar

Voor de coronacrisis had ik regelmatig het gevoel dat ik me moest ‘verantwoorden’ voor het feit dat ik graag en veel thuis was. “Kom gezellig…” Nee, ik kom niet en bovendien vind ik wat jij gezellig vindt helemaal niet gezellig. Nu hoef ik me nergens meer voor te verantwoorden en ineens is iedereen veel thuis. Er zijn zelfs mensen die beginnen te snappen waarom ik dat ook voor de coronacrisis eigenlijk al prima vond. Ja mensen, ik heb niet altijd een hok vol herrie nodig om blij te zijn. Ik kan mezelf echt wel vermaken thuis. Ik heb rust nodig. Toevallig vind ik die rust ook nog fijn. Dat anderen dat niet vinden, kan ik me best voorstellen hoor, maar ik liet hen voor de coronacrisis toch ook in hun waarde? Ik haalde hen toch ook niet over om voortaan thuis te blijven? Nu zitten de ‘uithuizigen’ gedwongen thuis en ik heb heus vaak medelijden met ze. Tegelijkertijd hoop ik dat ze hun les geleerd hebben: voor sommige mensen is thuis zijn prima. Laat die mensen. Maar voor nu, nu iedereen nog thuis zit, voel ik me ineens heel ‘normaal’. Lekker thuis zijn. Iets fijners bestaat niet!

Disclaimer: vergeet je het korreltje zout niet? Natuurlijk snap ik dat er mensen zijn voor wie dit moeilijk is. Ik vind bepaalde dingen in deze tijd ook heel moeilijk, maar dit dan toevallig niet en ik houd er graag de humor een beetje in.

17 gedachten over “Coronamaatregelen hebben ook voordelen

 1. O ja, zeker die eerste twee zijn heel herkenbaar! Met mijn eigen verjaardag vond ik het ook wel echt fijn om niet de hele tijd op en neer te rennen om mijn gasten te verzorgen.

  Like

  1. Dat snap ik. Maar daar heb ik een poosje geleden de oplossing ‘zelfbediening’ voor uitgevonden;).

   Like

 2. Zo herkenbaar wat je schrijft, ik ervaar het eigenlijk precies zo.
  Al zijn er echt wel momenten dat ik achterom kijk en kan bedenken
  dat het allemaal best bizar is. Maar tegelijkertijd…bijzonder en fijn.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik had ook lijsjte geschreven wat de voordelen waren van deze tijd. Onder ander niet zoveel keuzes hoeven maken of excuses moeten verzinnen waarom je niet kwam. Ook over naar het theater gaan of de bios gaf mij stress. Kost veel geld, vermoeidheid, in de avond de deur uit moeten. Ja achteraf bijna altijd heel blij dat ik het gedaan heb.
  toch heb ik veel stress de afgelopen maanden en kom ik er niet vanaf. Ik vind alles saai zo ook het wandelen. Mijn man en ik hebben ook weinig te vertellen want we zijn allebei afgestompt. Gelukkig zijn er nog genietdingen hoor maar ik moet wel keihard eraan werken. Ik ga zo denk ik de tegels in de tuin schrobben; heb ik beweging, ben ik buiten, wordt het mooier. liefs van mij.

  Like

  1. Ik hoop dat je hebt kunnen genieten in/van de tuin. Uiteindelijk kost deze tijd me meer energie dan dat het oplevert, maar ik probeer er met een beetje humor de moed maar in te houden. Meestal lukt dat gelukkig aardig.

   Like

 4. Hoewel ik het aantal bezoekers nu wel heel weinig vind, vind ik het wel fijn dat het een stuk normaler is om thuis te zijn. Maar ik merk wel dat ik het moeilijk vind dat ik steeds minder mensen zie…

  Like

 5. Best wel herkenbaar al heb ik me zelden gedwongen gevoeld om naar feestjes te gaan, accepteerde dan gewoon de uitnodiging niet.

  Like

 6. Gewoon keifijn dat er ook positieve dingen te vinden zijn in de hele toestand. En dat mag toch ook?

  Geliked door 1 persoon

 7. Die disclaimer moet ik ook eens gaan gebruiken, op mijn manier.
  Ik ga al jaren niet verjaardagen ik ga niet bij iemand ook. Ik ben graag thuis maar net zo lief weg op mijn manier. Een druk café, een verjaardag vol onbekenden of van die gezinnen met krijskinderen ik kom niet en ik voel me ook niet schuldig. Net als de bbq of dat gekudt met pannetjes ik kom niet. En natuurlijk even bij iemand binnenwippen voor een kop koffie dat zou eens leuk zijn.
  O en dat gezoen dat is gewoon klaar afschuwelijk! Al die vrouwen zitten onder de make up, smeerseltjes en luchtjes en hoeveel mannen er niet uit hun bek stinken. Ieuw wegblijven ik ben al meer dan een jaar niet verkouden geweest superpositief dat corona met die mondkappies;)

  Like

 8. Herkenbaar wel hoor, het is niet alleen maar naar. Maar toch ben ik er eigenlijk wel een beetje klaar mee (maar wie niet eigenlijk?)

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik vind sommige dingen eigenlijk ook gewoon heel fijn aan corona. Heel veel vervelend Gedoe kan en mag ineens niet meer, waardoor ik niet steeds het gevoel hoef te hebben dat ik tekort schiet.

  Geliked door 1 persoon

 10. Voor sommige feestjes is corona een welgekomen geschenk, voor andere dan weer niet. Ik heb ook een huismus maar merk toch dat ik meer en meer nood heb aan mensen rondom mij.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.