Boekenpraat: De laatste bruid (Beverly Lewis)

Het verhaal

Hickory Hollow, Pennsylvania. De negentienjarige Tessie Miller is smoorverliefd op Marcus King. Hoewel niets een huwelijk in de weg lijkt te staan, verbiedt haar vader Tessie om met Marcus te trouwen. Tessie begrijpt het niet. Zij en Marcus zijn beiden lid van de Gemeenschap van Eenvoud. Ze zijn gedoopt, trouw kerklid en houden van elkaar. Wat is dan het probleem?

Tessie en Marcus besluiten via een ‘omweg’ toch te trouwen. Ze trouwen niet voor de Amish kerk, maar in de Englische wereld. Kort na hun huwelijk verandert ineens alles. En pas dan, als het al ‘te laat’ is, ontdekt Tessie waarom haar vader zo tegen een huwelijk tussen Tessie en Marcus was.

Mijn mening

Hickory Hollow deel 5 – slot
‘De laatste bruid’ is het vijfde en laatste deel in de serie over de Amish gemeenschap in Hickory Hollow. Opnieuw zijn de hoofdpersonages nieuwe mensen, die niet voorkwamen in eerdere boeken. Daarnaast komen ‘oude bekenden’ terug in het boek als voorbijgangers.

Dit boek geeft opnieuw een inkijkje in het leven van de Amish. Toch ben ik persoonlijk blij dat dit het laatste deel in de serie is. Ik vond het boek prachtig, maar tegelijkertijd denk ik dat nu alle onderwerpen wel aan de orde zijn geweest en ligt er herhaling op de loer. Door de serie hier af te sluiten, voorkomt Beverly Lewis dat het een slepend verhaal wordt en blijft de serie tot het einde boeiend.

Klem tussen regels en liefde
In dit vijfde deel worstelt de jonge Tessie met liefde en de regels van de Gemeenschap van Eenvoud. Dat geldt niet alleen voor Tessie, maar ook voor haar familie. Indrukwekkend om te lezen hoe de regels de mensen belemmeren in hun dagelijks bestaan en hen tegelijkertijd richting geven in hun leven voor en met God. Dit boek laat zien dat het een worsteling kan zijn om de regels van de kerk te willen volgen en om eigen keuzes te maken. Wat is daarin Gods wil? De worsteling van Tessie maakt die vraag in dit boek heel concreet. Daarnaast is Tessie een vrouw die ik, door haar sympathieke en eerlijke kijk op zichzelf, onmiddellijk in mijn hart sloot.

Conclusie
‘De laatste bruid’ van Beverly Lewis is het vijfde en laatste deel in de serie over de Amish in Hickory Hollow. Op een boeiende, beeldende manier beschrijft dit boek de strijd van de jonge Amish vrouw Tessie. Zij wil trouw zijn aan haar kerk en haar familie en tegelijkertijd trouw zijn aan haar eigen hart en gevoelens. Een boeiend boek dat een inkijkje geeft in het gestructureerde, maar toch soms zo ingewikkelde leven in een Gemeenschap van Eenvoud.

Alle recensies over de serie Hickory Hollow

Nu ik de serie over Hickory Hollow uit heb, zet ik al mijn recensies hier voor je op een rij. De boeken staan hier in de juiste volgorde, maar zijn ook heel goed los van elkaar te lezen.. Klik op een titel om naar mijn recensie te gaan.
1. De violiste
2. Het bruidsmeisje
3. De beschermelinge
4. De nieuwkomer
5. De laatste bruid (waar deze recensie over gaat)

Meer informatie over De laatste bruid

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De laatste bruid’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De laatste bruid
Auteur:
Beverly Lewis
Uitgeverij:
De Groot Goudriaan
Genre:
Christelijke roman
Pagina’s:
304

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

6 gedachten over “Boekenpraat: De laatste bruid (Beverly Lewis)

 1. Nu ben ik wel nieuwsgierig wat er nou aan de hand was met die jongen…. En goed dat de schrijfster weer wanneer ze moet stoppen. Soms gaan mensen wel eens te lang ergens mee door bij series en dergelijke.

  Like

  1. Tja, wat er aan de hand was met die jongen is echt de moeite van het lezen waard. Ik heb het expres hier maar niet vermeld. Het zou nogal veel van het verhaal ‘weggeven’.

   Like

 2. Ik ben zo benieuwd naar deze serie, ik zet dit deel erbij op mijn nog-lezen-lijst. Bedankt ook voor het overzicht van de complete serie! Ik lees boeken uit een serie altijd op volgorde (ook als dat niet per se nodig is).

  Like

 3. Die spagaat tussen ‘wat de kerk wil’ en ‘wat de wil van God is’, die zie je ook in ‘onze’ wereld. En de ene kerk is de andere niet, net zoals de ene Amish gemeenschap de andere niet is. Ik heb wel eens begrepen dat hun regels zelfs onderling nog verschillen.

  Flinke serie wel! Zeker voor een niet-fantasy-of-detective/thriller-serie. Dat zie je niet vaak buiten die genres.

  Like

  1. Klopt helemaal. Er zijn wel wat meer grote series in een ander genre, maar dat zijn dan van die streekromans. Heb ik als kind verslonden;).

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.