Daar gaat mijn blog…

Soms ontstaat er ineens een in mijn eigen beleving briljante blog. Dan ga ik snel achter de laptop zitten om het idee uit te werken en als het dan ‘op papier’ net zo briljant is als in mijn beleving, word ik helemaal blij. Maar dan ben je er nog niet…

Luxeprobleem: meer inspiratie dan plaatsingsmomenten

Er is hier in huize Hoofdtaal sprake van een enorm luxeprobleem. Waar ik veel bloggers zie schrijven dat ze soms niet weten wat ze moeten schrijven, heb ik het tegenovergestelde. Ik heb zóveel inspiratie dat ik nog voor weken blogvoorraad ingepland heb staan. Deze blog schrijf ik bijvoorbeeld op 7 januari. Op 12 februari komt hij online. Geen probleem, want ik houd niet echt een dagboekje of iets dergelijks bij. Het maakt dus helemaal niet uit als een blog pas weken nadat ik hem geschreven heb ook daadwerkelijk online komt.

Uiteraard zijn de polderplaatjes wel echt actueel. Die blog maak ik op de laatste dag van de maand en die plan ik dan in voor heel snel daarna. De rest staat allemaal al weken klaar.

Briljante blog

Het heerlijke van blogs klaar hebben staan in de planning is dat er ook als ik bijvoorbeeld ziek zou worden gewoon blogs online komen. Bovendien is het niet erg als ik een keer geen inspiratie heb. Maar ja, daar komt dat luxeprobleem weer: het moment dat ik geen inspiratie heb, komt maar nooit. Ik heb altijd wel iets te bloggen.

Toch is het hebben van een voorraad heel soms jammer. Bijvoorbeeld op momenten dat ik ineens vanuit het niets een blog op voel komen. Op de één of andere manier zijn die spontane blogs vaak de leukste. En ja, ik zal wel een beetje vreemd zijn, maar ik kan me dan helemaal verheugen op publicatie. Dan vind ik een blog zó leuk dat ik niet kan wachten om die ook te delen.

Dat ik zo’n blog snel wil delen, komt omdat ik er dan heel blij mee ben, maar stiekem is er nog iets.

Dat is mijn blog!

Stel dat ik een leuke blog schrijf en die inplan voor vijf weken later. Het is me al eens overkomen dat ik een blog die bij mij al stond ingepland ineens bij iemand anders in soortgelijke vorm voorbij zag komen. Hm, daar gaat mijn blog… Dan plaats ik die blog uiteraard nog gewoon, want ik weet dat iemand anders iets soortgelijks heeft geplaatst, maar ook dat die van mij daarvoor al geschreven was.

En toch… toch kan ik soms niet wachten. Dan wil ik de blog waar ik zelf al zoveel lol om heb gehad gewoon gelijk delen. En oké, stiekem wil ik dan misschien voorkomen dat een ander mijn leuke blog eerder al publiceert, omdat die ander hetzelfde briljante idee had. Ik had dat bijvoorbeeld bij de blog over mijn pratende wandelschoenen. Die blog ontstond tijdens mijn rondje wandelen. Ik tikte snel wat dingen op mijn telefoon en eenmaal thuis ging ik er gelijk voor zitten om alles uit te werken. Ik weet niet wat het was, maar ik vond het een heerlijke blog en ik verheugde me op publicatie. Wat ik dan doe? Dan schuift er gewoon een andere blog weer een paar weken op en dan deel ik toch die zogenaamd briljante blog eerst. Ik vond de blog te leuk om te wachten. Dat deed ik ook met mijn blog over vakantiegevoel. Op de dag dat mijn blog online kwam over het ontbreken van vakantie had ik ineens het vakantiegevoel te pakken. Ik besloot de blog over het vakantiegevoel dan maar gelijk in te plannen, zodat het mooi aansloot bij mijn veel eerder geschreven, maar die week gepubliceerde blog.

Hoe spontaan is mijn blog?

Uiteraard heb ik me soms afgevraagd hoe spontaan mijn blog nog is, omdat artikelen pas weken na het schrijven online komen. Ik trok de conclusie dat mijn blog nog net zo spontaan is als in het begin. Ik schrijf namelijk nog steeds spontaan en precies wat ik wil. Alleen schrijf ik vaker dan dat ik publiceer en dus duurt het even voor de blogs daadwerkelijk online verschijnen. Maakt dat het minder spontaan? Wat mij betreft niet. En het heeft nog een ander voordeel: als ik schrijf over slechte dagen, kan ik zo’n blog altijd afsluiten met de mededeling dat dat inmiddels weken geleden is en dat jullie je geen zorgen hoeven te maken.

25 gedachten over “Daar gaat mijn blog…

 1. Precies, gewoon schuiven als je wil! Ik herken de angst dat mijn inspiratie op een bepaald punt op is, maar in de praktijk gebeurt mij dat ook nooit 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Wauw. Echt wauw. Ik zou willen dat ik zoveel blogs klaar had staan.

  Er bestaat trouwens een naam voor een idee dat door twee mensen min of meer tegelijkertijd en onafhankelijk van elkaar opgepikt wordt (en waar in dit geval twee blogs van worden gemaakt): “multiple discovery”. Ik vind dat een heel interessant fenomeen. Het komt in de wetenschap ook regelmatig voor, en in de kunsten. Zelfs in de liefde. (Dat iemand jarenlang geen aanbidders heeft en dan ineens zijn er twee geïnteresseerde partijen.)

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb het ook soms, dat ik een idee heb voor een post en dan ineens een gelijkaardige post bij iemand anders zie. Ik vind dat dan altijd een beetje stom. Niet dat er iets mis is met inspiratie op doen bij een ander maar dat was dan bij mij niet het geval en zo lijkt het dan wel :p
  Ik heb nooit zoveel blogs klaar staan maar kan toch wel altijd twee of drie weken verder. En als ze eens op zijn, dan is het ook zo 🙂

  Like

  1. Precies dat dus, wat jij schrijft. Het voelt altijd een beetje alsof ik heb afgekeken en dat is dan niet zo.

   Like

 4. Ja gewoon lekker schuiven! Ik heb nooit zoveel klaar staan, op het moment staat alleen die voor komende maandag nog klaar, meestal schrijf ik er in het weekend twee zodat de komende week weer klaar staat. Elke week wil ik door de week ook schrijven, maar vaak ben ik dan zo moe van mijn stage dat ik de energie er niet voor heb.

  Like

  1. Dat snap ik, dat het schrijven toch vaak in het weekend moet gebeuren. Ik merk bij mezelf dat ik uiteindelijk ook vaak één middag ga zitten om alles uit te werken. Maar ik schrijf wel altijd ideeën gelijk ergens op, zodat ik die dan alleen nog maar hoef uit te werken.

   Like

 5. Het Lijkt me heerlijk om zo goed te kunnen schrijven ! Ik geniet altijd van je blogs . Ik ben zelf erg slecht in schrijven ( Voor spelling en grammatica had ik vaak tienen , maar voor opstellen en creatief schrijven en zo ,had ik tweeen op school )Iets met moeite om mijn gedachten en gevoelens op te formuleren in mijn eigen hoofd , laat staan ze op papier te zetten .Veel van je gevoelens en belevingen en ervaringen zijn erg herkenbaar voor mij . Ik ben dan zo blij dat ik het geschreven zie staan . Dan snap ik mijzelf ook beter . Dankjewel Naomi voor al je blogs ! Van mij mag je er wel meerdere per dag plaatsen !!😊

  Like

  1. Wat een mooi compliment. Dankjewel! Dingen op een rij zetten vind ik vaak ook moeilijk, maar juist het schrijven helpt me daarbij. Vaak kan ik trouwens dingen ook pas in een gesprek aankaarten als ik er eerst voor mezelf over geschreven heb. Dan heb ik het meer helder.

   Like

 6. hahaha dat is wel herkenbaar hoor. Hoewel ik niet zoveel creatieve uitspattingen heb als jij… Er zijn gelukkig wel momenten dat ik de ene na de andere kan neerpennen. Deze gaan gewoon naar mijn concepten en komen tzt online.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik kan helemaal niet vooruit bloggen. Heb het wel eens geprobeerd, maar dan voel ik me er niet goed over, omdat ze niet meer actueel zijn.

  Is het geen idee om de blogfrequentie iets te verhogen? Of je houdt een paar artikelen apart als ‘reserve’ voor als je tóch geen inspiratie hebt.

  Like

  1. Alles wat in ‘concepten’ staat is al reserve. Die zijn niet zo tijdgebonden, dus die staan er voor ‘ooit’. Maar die komen dus ‘nooit’;).

   Like

 8. Ik plan ook vooruit, de eerste posts voor maart staan al klaar. Voor mij geeft dat rust, omdat ik dan ook een mindere dag of zelfs week kan hebben.

  Like

  1. Het haalt inderdaad de druk van de ketel. Als ik nu iets schrijf, komt het pas 22 maart online, zie ik net;).

   Like

 9. Ik hou er ook van om te plannen, maar herken wel wat je zegt dat het soms erg kriebelt om meteen al te plaatsen, en ook dat je soms iets ingepland hebt voor over een paar weken en dat iemand dan voor die tijd iets soortgelijks plaatst…

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik schrijf vaak een aantal blogs in een keer en publiceer ze dan met een paar dagen ertussen. Heel soms, vooral als ik de krant lees, plaats ik direct een blog.
  En concepten heb ik ook een heleboel.

  Geliked door 1 persoon

 11. Blogs in voorraad? Nee dat lukt me niet! Zeker niet als ik het zelf een leuk blogje vind want dan heb ik hetzelfde als jij, dan wil ik het publiceren. Als ik meerder ideeën tegelijk gelijk wint wordt er meestal maar één geschreven, van de rest hoort niemand ooit nog iets.Zo zie je maar, we doen het allemaal weer anders.

  Geliked door 1 persoon

  1. Misschien maakt dat het bloggen wel extra leuk, dat je het gewoon allemaal zo lekker op je eigen manier kunt doen.

   Like

 12. Ik heb zeker blogs in voorraad maar dat zijn tijdloze blogs die ik gebruik als ik of geen inspiratie of geen tijd heb. Maar ja er komt nogal eens iets tussendoor.

  Geliked door 1 persoon

 13. Inspiratie is de laatste tijd mijn probleem dus hier kan ik alleen maar jaloers op zijn. Maar het is wel mooi om te horen hoeveel plezier en vreugde je haalt uit bloggen en schrijven. Zalig! De liefde voor schrijven spat ervan af zo

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.