Dát is zielig

In 2020 was ik elke dag minstens één keer buiten om een rondje te wandelen of te fietsen. Weersomstandigheden hielden me nooit tegen. Sommige mensen vragen zich af of dat niet een beetje zielig is. Nou, nee, niet voor mij. Maar er zit wel een zielig kantje aan.

Met dit weer naar buiten?!

Soms valt de regen met bakken uit de lucht en toch ga ik dan naar buiten. Ja, natuurlijk heb ik dan soms zeiknatte voeten bij thuiskomst en natuurlijk vind ik dat niet altijd leuk, maar ik weet dat een rondje in de regen lopen beter voor me is dan geen rondje lopen. Er zijn dagen dat ik tijdens mijn wandeling van ruim een uur helemaal niemand zie. De rest van de wereld lijkt dan binnen te zitten en dat snap ik. Echt waar, dat snap ik.

Andersom snappen mensen mij niet. “Joh, moet je wel naar buiten nu? Je kunt toch best een keer overslaan?” In theorie kan dat natuurlijk best, om een keer een dag over te slaan. In de praktijk is echter tot nu toe gebleken dat ik maar beter gewoon elke dag naar buiten kan gaan. Dus doe ik dat.

Slecht weer bestaat niet

Eerlijk is eerlijk: het liefst heb ik een strakblauwe lucht en een aangenaam temperatuurtje. Liefst zo min mogelijk wind, zodat fietsen ook tot de mogelijkheden behoort. Maar goed, als ik daar steeds op moet wachten, zou ik denk ik met maximaal tachtig dagen per jaar buiten wel klaar zijn.

Er zijn mensen die zeggen dat slecht weer niet bestaat. Hm, toch wel. Grijs en somber weer vind ik slecht weer. Maar die uitspraak over slecht weer gaat verder. Men zegt namelijk dat slecht weer niet bestaat, maar slechte kleding wel. En dán ben ik het er toch wel mee eens.

Weet je wat zielig is?

Slechte kleding bestaat en dat weet ik maar al te goed. Ik heb heel wat keren met plassen water in mijn schoenen buiten gelopen en nee, dan is er weinig leuks meer aan wat mij betreft. De afgelopen periode besloot ik dat ik voldoende buiten kom om maar eens te investeren in goede kleding.

Zodoende kwam er een regenjas mijn huis in. Ja, ik vond ‘m duur, want het is ‘maar een regenjas’, maar hij is iedere cent waard gebleken. Datzelfde geldt voor de waterdichte wandellaarzen die ik aanschafte. Lekker warm, maar vooral: ook als de regen (of de sneeuw!) met bakken uit de lucht komt vallen, blijven mijn voeten droog. Bijkomend voordeel: ik kan heerlijk door bagger en plassen lopen. Voeg daar nog een stevige paraplu aan toe om mijn haar een beetje droog te houden (nee, veel verder dan dat komt het niet, want bij wind gaat regen behoorlijk onder die paraplu door) en ik ben klaar om ‘slecht weer’ te trotseren.

Nee, dan ben ik niet zielig. Ik heb alleen een beetje medelijden met die echte helden: mijn paraplu, mijn regenjas en mijn waterdichte laarzen. Die vangen alle regen op en houden mij keurig droog. Dát is pas zielig. Voor die paraplu, regenjas en laarzen dan hè. Voor mij is het fijn, want ik kan alle dagen heerlijk naar buiten! Dus deze blog is voor mijn helden, die ervoor zorgen dat ik elke dag frisse lucht kan happen. En voor wie ze wil zien: dit zijn ze.

Alles zelf gekocht en betaald, maar voor hen die het willen weten:
*Regenjas: BonPrix – Bpc-outdoor
*Paraplu: Hema (al jaren geleden gekocht en volgens mij helaas inmiddels niet meer te krijgen)
*Laarzen: Human Nature – model Tamara (gekocht bij de ANWB, met leuke ledenkorting)

34 gedachten over “Dát is zielig

 1. Je zet me aan het denken. Heb zo’n hekel aan natte voeten. Maar met goede schoeisel is dat snel opgelost. Hoe simpel kan het zijn.

  Like

  1. Ja, het kan dus echt. Voor de zomer ben ik nog wel op zoek naar een fijne oplossing, maar voor de winter is mijn probleem opgelost.

   Like

 2. Ik vind het wel heel stoer dat je elke dag naar buiten gaat Maak je maar geen zorgen over je regenjas en je Paraplu ! Die lopen vast te jubelen als ze voor je aan het werk kunnen !

  Geliked door 1 persoon

 3. Vreemd eigenlijk, dat men in Nederland kwaliteit altijd te duur vindt, en dan “zonde km daar geld aan uit te geven”. Maar indirekt geef je het geld aan je eigen comfort uit, en dat kan niet zonde zijn. Dus super dat je dat hebt gedaan. Ik heb vele jaren geleden echte sneeuwwandelschoenen vsn Lowa in de uitverkoop gekocht, en die zijn zo droog, warm en anti-glij, super. Ik grbruik ze niet zo veel, maar het is een genot. Verder heb ik elke winter eenvoudige warme droge winterlaarsen. En die gebruik ik heeeeel veeeel. Dus uiteindelijk betaalt het me dubbel en dwars terug.

  Like

  1. Nooit zo over nagedacht, maar je hebt helemaal gelijk. Lowa heb ik hier ook al een paar keer gezien. Voor de zomer ben ik nog op zoek naar een oplossing om op regendagen mijn voeten droog te houden, dus misschien kunnen zij uitkomst bieden.

   Like

 4. Goede aankopen, zeg! We willen vaak niet veel geld uitgeven aan iets als een regenjas of een huispak, terwijl we die best vaak dragen, en we geven dikwijls een hoop meer uit aan een jurk en schoenen voor een bruiloft, terwijl je die vaak maar 1 of 2 keer draagt. Dus eigenlijk zouden we moeten kijken naar de “price per wear”, en dus net meer uitgeven aan die items die we vaak dragen. Veel wandelplezier, ik maak zo meteen ook even een ommetje!

  Like

  1. Je hebt helemaal gelijk, met die price per wear. Als je het zo bekijkt, kost het bijna niets. Zo kocht ik bijvoorbeeld een aantal jaar geleden ook een nieuwe fiets. Niet de goedkoopste. Toen iemand tegen me zei dat ze het zo zonde van het geld vond, zei ik wat jij nu ook zegt: “Als je het per kilometer uitrekent, rijd ik voor nog lang geen cent per kilometer op dit ding rond. Dan valt het dus inderdaad best mee;).

   Like

   1. Zknde van het geld…. is een relatief begrip. Misschien moet je dan vragen, waar die andere haar geld voor bewaard of uitgeeft. Rijk sterven is ook alleenmaar zinvol voor de nabestaanden. Tussen geld aan ‘zinvolle’ dingen uitgeven en geld over de balk gooien is nog een ‘subjectief’ verschil. Maar ik herken die iscussie uit onze nederlamdse tijd, en ben blij dat we dat hier niet hebben. Aan het begin van onze relatie, 30 jaar geleden, hebben we dure pannen in Zwitserlamd gekocht en naar huis meegenomen. Maar niemand gezegd wat het gekost heeft. Maar nu koken we er nog uit, en ze zien er nog bijna als nieuw uit.

    Geliked door 1 persoon

 5. In de regen naar buiten? Nee, dank je. Maar ik begrijp mensen wel die het doen. Ik heb bv een grote hekel aan regen als ik naar buiten moet en haat het als er druppels op mijn hoofd vallen. Ooit ging ik wel eens met de klas fotograferen in de gietende regen. Jawel, zo zot waren we. Ik schuilde heel veel in hokjes en dingen waar ik kon schuilen langs straat. Maar toen hield de regen op en maakte ik de mooiste foto’s van allemaal. Ha.. het heeft dus ook zijn voordeel 😉

  Like

  1. Druppels op mijn hoofd vind ik ook vreselijk hoor. Vandaar die paraplu. Die houdt net mijn hoofd droog. En dat getik op m’n paraplu vind ik wél lekker;).

   Like

 6. Ja, ook voor mij is het niet goed om een keer over te slaan: dan komt bij mij al gauw het slop er in en wordt het TE makkelijk om over te slaan.
  Fijn dat je zulke goede spullen hebt (die jas is trouwens heel leuk), dat is al het halve werk…

  Like

  1. Ja, hier dezelfde reden. Als ik vandaag niet naar buiten hoef, dan hoeft het misschien morgen ook niet? En ach, als ik dan toch al twee keer niet geweest ben… Maar beter gewoon volhouden dus.

   Like

 7. Ik probeer ook echt elke dag te lopen.
  Lukt niet altijd met de reuma, maar……!
  Ik wil ook nog paar goede wandelschoenen scoren, maar dat wil ik echt in een fysieke winkel doen.

  Like

  1. Als het niet lukt door reuma, is dat natuurlijk wel iets heel anders dan door luiheid (wat bij mij het risico kan worden). Heel begrijpelijk dat je die schoenen in een fysieke winkel wilt kopen. Ik zoek voor de zomer ook nog iets. Ik heb inmiddels wel fijne, lichte schoenen, maar voor de regendagen wil ik echt iets waterdichts.

   Like

 8. Dat aangename temperatuurtje, ik denk dat wij van mening verschillen over wat dat is. Wel fijn dat jij goede spullen hebt! Met name op goede schoenen ben ik jaloers: ik heb een moeilijke maat en kan dus eigenlijk vooral sneakers aan. Nou zitten die prima, maar ze zijn niet altijd even waterdicht of geschikt voor de sneeuw…

  Like

  1. Sneakers zijn inderdaad prima om te wandelen (doe ik in de zomer ook), maar niet in de regen en de sneeuw. Bij een echte goede winkel kun je het vaak ook voor moeilijke maten en voeten goed treffen, maar daar betaal je dan ook wel voor… Mijn oplossing: uitverkoop. Alleen loop je dan dus wel het risico dat precies jouw maat er niet meer is.

   Like

   1. Precies dat is dus het dilemma. En dan wil ik eigenlijk ook wel even passen in de winkel enzo. Dus voor dit jaar heb ik een soort anti-slip-spikes voor onder mijn schoenen gekocht. Werkte prima in de sneeuw en het ijs.

    Like

   2. Passen vind ik met schoenen ook belangrijk. Alleen als ik van een bepaald merk al een paar keer schoenen in dezelfde maat aankon, durf ik online te bestellen.

    Like

  1. Ik moet zeggen dat ik mijn laarzen pas ook verdacht van het doorlaten van wat water, zo tegen het einde van het seizoen. Maar het lijkt met een spuitbusje weer opgelost te zijn.

   Like

 9. Zo mogelijk wacht ik de bui thuis af als ik wil wandelen, maar als ik er echt uit moet is regen geen reden om niet te gaan. Je hebt gelijk ,op slecht weer moet je je gewoon kleden, net als op de kou.
  Een paraplu heb je vaak minder aan in ons winderige klimaat maar die hoort bij mij ook bij de standaarduitrusting.

  Like

  1. Klopt, van die paraplu. Maar ik ben al blij als het ding m’n hoofd (en bril, heel belangrijk!) een beetje droog weet te houden.

   Geliked door 1 persoon

 10. Ik wandel ook echt elke dag. Weer of geen weer. Heerlijk! Zelfs als het regent.

  Laarzen durf ik eigenlijk niet zo goed aan moet ik zeggen. Maar misschien moet ik het toch ‘ns overwegen. Mijn wandelschoenen (echte lowa’s) zijn wederom niet waterdicht gebleken.

  Like

  1. O, dat is balen. Ik lees op internet juist allerlei positieve verhalen over lowa’s. En ja hoor, ik ga ook in de regen. Voordeel van laarzen is ook dat je niet allemaal opgespatte modder op de achterkant van je benen hebt (zoals ik vanmorgen wel had, toen ik mijn kortere laarsjes aan had;)).

   Like

 11. Wat een toffe regenjas, daar word je vrolijk van! En die laarzen zien er ook heel aangenaam uit.
  Ik loop tegenwoordig ook gewoon een rondje als het regent, ook al snapt manlief dat niet. Maar ik voel me er goed bij 😊 en daar gaat het om, toch?

  Like

 12. Helemaal mee eens: slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Ik ga ook altijd, weer of geen weer. Er is zoveel waar ik geen invloed op heb, dat ik het vertik om me door het weer te laten weerhouden van mijn dagelijkse hardlooprondje. Dat kan ik tenminste wel zelf kiezen.

  Like

 13. Extreme koude kan mij ook niet binnenhouden, maar regen wel, wandelen in de regen doe ik echt niet graag.

  Like

Reacties zijn gesloten.