Boekenpraat: De vroedvrouw van Venetië (Roberta Rich)

Het verhaal

Venetië, 1575. Iedereen in Venetië weet dat je bij een spannende bevalling de hulp van vroedvrouw Hannah Levi in moet roepen. Niemand weet wat Hannah precies doet, maar feit is dat zij al heel wat baby’s en moeders gered heeft die anders bij de geboorte gestorven zouden zijn. Hannah heeft een geheim ‘instrument’, maar houdt dat zorgvuldig verborgen. Ze weet dat ze zal worden veroordeeld als heks als mensen zouden weten van het instrument waar ze al zoveel levens mee heeft gered.

Als Joodse woont Hannah in een getto. Ze mag Joodse vrouwen medische hulp bieden, maar het is haar verboden om buiten het getto iemand te helpen. Als er op een nacht een graaf voor haar deur staat en om hulp vraagt, weet Hannah dat ze niet met de graaf mee mag. Ze kan zijn vrouw, die al dagen ligt te bevallen, niet helpen. Toch gaat Hannah met de graaf mee. Ze spreekt af dat ze als beloning een hoog bedrag wil. Met dat bedrag kan Hannah dan haar man Isaak vrijkopen, die als slaaf op Malta gevangen zit.

Vanaf het moment dat Hannah met de graaf meegaat om te helpen bij de geboorte van zijn kind, weet ze dat ze een gevaarlijk besluit neemt, maar het besluit heeft nog veel meer gevolgen dan Hannah ooit had kunnen bedenken.

Mijn mening

Schilderachtig en boeiend
Roberta Rich schildert met woorden vanaf de allereerste zinnen van dit boek. Je waant je in een gondel in Venetië, voelt de benauwdheid van de kleine huisjes in het Joodse getto en voelt de spanning in je lichaam als Hannah een besluit moet nemen met verstrekkende gevolgen.

Deze schrijfstijl zorgt ervoor dat je de personages en de omgeving snel leert kennen en nieuwsgierig wordt naar hun verhaal. Dat verhaal blijft boeiend tot het einde, omdat een op het oog simpel besluit op allerlei terreinen heel veel gevolgen kan hebben. Het boek geeft een boeiend inkijkje in de geschiedenis, toen bepaalde medische hulpmiddelen die wij nu heel normaal vinden, nog werden gezien als hekserij.

Positie van Joden
Op een schrijnende manier laat dit boek zien dat Joden altijd al vervolgd zijn. In de zestiende eeuw eiste de pest duizenden levens en de Joden kregen de schuld. Dit boek laat zien dat Joden in die tijd bij alles na moesten denken. Alles wat zij deden, kon gevolgen hebben. Ze konden gedood worden of beschuldigd van dingen waar ze niets mee te maken hadden, maar de angst was er altijd.

Het is nu ondenkbaar dat een arts slechts een deel van de bevolking zou mogen helpen, maar dit boek laat zien dat het toen de harde en bizarre realiteit was.

Conclusie
‘De vroedvrouw van Ventië’ is een historische roman van Roberta Rich. In de zestiende eeuw redt de Joodse vroedvrouw Hannah levens van moeders en kinderen. Op een schilderachtige, boeiende manier beschrijft Roberta Rich het leven van Hannah en haar man Isaak. Een verhaal dat me raakte en dat me meenam. Aanrader!

Meer informatie over De vroedvrouw van Venetië

Dit boek ook lezen?
Koop ‘De vroedvrouw van Venetië’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: De vroedvrouw van Venetië
Auteur:
Roberta Rich
Uitgeverij:
Mozaïek
Genre:
Historische roman
Pagina’s:
330

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

9 gedachten over “Boekenpraat: De vroedvrouw van Venetië (Roberta Rich)

  1. Dit klinkt als een interessant boek! Overigens is het in andere landen (buiten Europa) nog niet zo lang geleden dat artsen maar een deel van de bevolking mochten helpen (Segregatie, Apartheid e.d.). Neemt niet weg dat het voor ons (gelukkig) van de zotte is dat een arts je niet mag helpen omdat jij een andere kleur/ander geloof/andere levensovertuiging hebt dan de arts.

    Like

    1. Goed punt! Dat had ik me niet eens gerealiseerd bij het lezen. Dat wil wat zeggen over hoe ‘goed’ we het wat dat betreft hier dus hebben.

      Like

  2. Ik had dit boek digitaal op mijn ereader staan, en toen crashte ie en ik had er geen backup van. Jammer als ik het zo lees.

    Like

  3. Ik vind het intrigerend dat de meeste boeken op je eReader staan : ) Nou ben ik benieuwd: is dat bewust? Vind je een eReader echt fijner of is het simpelweg omdat je op die manier meer boeken tot je beschikking hebt?

    Like

    1. Nou, dat is simpelweg omdat ik er alles aan doe om zo min mogelijk mijn mondkapje op te hoeven doen. Dus leen ik digitale boeken, want dat kan zonder mondkapje. Komt toevallig donderdag een blog over dat ik toch weer meer op papier ga lezen;).

      Like

Reacties zijn gesloten.