Welke kleur geef jij je dag?

Hoe was je dag gisteren? Was je blij, boos, verdrietig, bang, moe? Als je het mij vraagt, zou ik er echt geen antwoord op kunnen geven, maar er zijn dus mensen die hun stemming bijhouden. Als ik mensen dat zie doen, kan ik maar één vraag bedenken: hoe dan?!

Leuk, een lijstje in mijn bullet journal!

Ja, hoera, ik ben een lijstjesmeisje. Als ik de kans krijg om iets in een lijstje bij te houden, ben ik al snel enthousiast. De laatste jaren komen er allerlei lijstjes voorbij. Sommige mensen kunnen van die lijstjes ook nog eens ware kunstwerken maken en zo een pagina in hun bullet journal vullen. Ik houd het zelf graag simpel. Ten eerste omdat dat lekker overzichtelijk is en ten tweede omdat mijn creativiteit het niveau van de kleuterklas nooit helemaal achter zich heeft gelaten.

Dit jaar werk ik met allerlei leuke jaaroverzichten met kleuren. Een jaaroverzicht voor lezen, voor sportieve activiteiten en voor andere hobby’s. Vakje gekleurd? Dan heb ik die dag die activiteit gedaan. Vakje leeg? Die dag die activiteit dus niet gedaan. Het hele jaar hoeft niet ingekleurd te worden, maar ik vind het leuk om te kunnen zien hoe vaak ik nu eigenlijk bepaalde dingen doe.

Een jaar lang je stemming registreren: elke dag een kleur

Er is één lijstje dat in mijn journal ontbreekt: een lijstje om mijn stemming bij te houden. Want ja, echt waar, er zijn mensen die elke dag een kleur geven en zo na een jaar kunnen zien hoe hun stemming was. Superleuk, dacht ik in eerste instantie toen ik dat zag. De meeste mensen hebben een stuk of vijf kleuren om hun dag mee te kunnen invullen. Hoe leuk is het om aan het einde van een jaar dan te kunnen zien dat je de meeste dagen bijvoorbeeld blij of kalm was? Lijkt me echt geweldig.

Hoe voel ik me?

In mijn journal vind je zo’n lijstje niet en dat zul je er ook nooit in gaan vinden. Ik vraag me namelijk af hoe die mensen dat doen. Ik kan serieus doodmoe en depressief wakker worden en vervolgens halverwege de dag hélemaal hyperactief happy zijn omdat ik iets leuks doe. Andersom kan trouwens helaas ook. Wat ik maar wil zeggen: hoe kun je een dag één kleur geven? Ik zou het echt niet kunnen. Ik zou geloof ik iedere tien minuten een vakje nodig hebben om in te kleuren als ik zoiets bij zou houden.

Jaren geleden moest ik voor een therapie elk uur opschrijven wat ik aan het doen was en hoe ik me voelde. Ik had mijn diagnose nog niet (stemmingswisselingen schijnen nogal bij autisme te horen, maar ik had geen idee) en vond het een gekke opdracht. Ik deed het wel, maar ik vond dat de behandelaar er niets mee kon. Om half elf schreef ik op dat ik aan het voorlezen was en ja, ik voelde me goed. Om half twaalf zat ik met een kind samen te knutselen en ik voelde me goed. Maar ja, tussendoor was ik het grootste deel van de tijd in staat geweest om naar huis te rennen, want toen kwam er een collega wat vragen terwijl ik les stond te geven en dus helemaal geen zin en/of tijd had in vragen van een collega. Dát bedoel ik dus. Wat geef ik zo’n dag dan voor kleur? Ik kan dat gewoon niet. Het voelde voor mij niet goed om die lijst in te leveren. Ja, er stond twee keer dat ik me goed voelde, maar het deed geen recht aan mijn ochtend. Voor mij dus geen dagelijks kleurtje voor mijn stemming. En ach, daar valt goed mee te leven. Dáár wel mee. Met die stemmingswisselingen soms wat minder…

20 gedachten over “Welke kleur geef jij je dag?

 1. Ik heb wel een paar keer een mood tracker gemaakt omdat ik ze er zo leuk uit vind zien vaak, maar voor mij werkte het ook niet echt…

  Geliked door 1 persoon

 2. Haha, inderdaad ja, wie ZIJN die mensen die hun gevoel bij een dag in één kleur kunnen vatten?! :O Ik heb dat ook een tijdje geprobeerd, maar dat werd een monotone bedoeling, terwijl mijn leven toen een emotionele rollercoaster was. Vervolgens heb ik nog even geprobeerd om meerdere kleuren in één vakje te stoppen, maar daar werd de boel niet bepaald duidelijker van. Het hielp me voor geen meter. Dus dan maar niet.

  Geliked door 1 persoon

 3. Je zou de tracker dan meerdere vakjes per dag kunnen geven en alle kleuren van de regenboog gebruiken om ze in te vullen ….wordt het alsnog een kunstwerk ..

  Like

  1. Een kunstwerk zou het wel worden, maar ik zou vooral heel zenuwachtig worden van het bijhouden. Dus nee..

   Like

 4. Begrijpelijk. Ik probeer ook iets met “hoe voel ik mee” en “heb ik mjjn doelen behaald” per dag bijtehouden. Maar ik nerk dat dat erg subjectieve dingen zijn, en dus niet echt meetbaar. Met gevolg dat er elke dag ongeveer het zelfde uitkomt. Niet echt zinvol dus. Zulke lijstjes ga ik na een paar maanden dan weer overdenken. En probeer dat wat ik wil meten, meetbaar te maken. Of ik laat het gewoon zijn. Dat is juist het leuke van een bulletjournal. Alles is mogelijk, zinvol en mindrr zinvol.

  Like

  1. Dan ga je hier binnenkort nog meer herkenning vinden, want er staan (voor over een paar weken) twee blogs klaar over de vraag hoe ik me voel én over al dan niet behaalde doelen… Terecht hoor, dat je er dan na een poosje weer mee stopt. Doe vooral niets van wat niet werkt…

   Like

 5. Heel herkenbaar, ik kan ook niks met die kleuren.
  Ik ben ook niet in staat om mijn dag een cijfer te geven. Want wat doe je dan met die stemmingswisselingen?
  Dan kom je altijd op een gemiddelde uit, en dat doet in mijn ogen geen recht aan de 4 maar ook geen recht aan de 10 van die dag.

  Like

 6. Die mensen snap ik ook niet hoor! Ik kwam ooit op pinterest iemand tegen die binnen de kleuren nog een code had bedacht om de emoties wat specifieker aan te geven. Maar dan nog…
  Wel een leuke die ik een keer tegenkwam: adultris. Voor ieder ‘volwassen’ (lees: stom) ding kreeg ze een Tetris-blokje van zichzelf (per taak stond een bepaald soort blokje) en daarmee kon ze dan een getekend Tetris-schermpje vullen.

  Like

  1. Adultris is leuk! Alleen zou ik in de stress schieten van hoe ik het ding vol moest krijgen;).

   Like

 7. In mijn planner van vorig jaar zat voorin ook een soort moodtracker waar je met kleurtjes aan kon geven hoe je je voelde die dag, na de eerste dag dacht ik er anderhalve maand later pas weer aan om het weer te doen… Ook al ben ik ook een lijstjesmeisje, dit is toch niet echt mijn ding. 😉

  Like

 8. Tja, ik probeer dan het gemiddelde te nemen, en te bedenken hoe zowel stemming als energie waren. Inderdaad komen de meeste dagen er zo uit als ‘neutraal’, maar nu ik het een tijdje bijhoud zie ik wel, dat na een goede dag steeds een heel slechte dag lijkt te volgen. Toch wel handig; nu alleen nog ‘even’ achterhalen hoe dat komt ( want de slechte dagen zijn echt écht slecht ).
  Maar stemmingswisselingen horen bij autisme ? Ik dacht dat het bij mij ‘gewoon’ slaapgebrek en/of vermoeidheid was… Hm. Dat betekent dan misschien dat ze wel nooit meer overgaan ? Frak.

  Like

  1. Zo kom je toch wel tot interessante conclusies. Ik weet niet of het algemeen bij autisme hoort, maar het is tegen mij wel heel expliciet gezegd, dat het bij mijn autisme hoort. En volgens mij komt het sowieso vaak voor.

   Like

  1. Als ik de reactie van José zie, kan het meerwaarde hebben, maar voor mij zou het dat niet hebben.

   Like

 9. Ik zou bloedchaggo worden van zo’n lijstje! Als er iets bijzonders is op een dag dan schrijf ik dat wel op een slecht of goed humeur alleen bij uitschieters misschien. Ik vraag me wel eens af of mensen geen schema’s en lijstjes maken om iets te doen te hebben. Niet bij jou want jouw lijstjes hebben wel nut, maar per uur opschrijven wat je gedaan hebt en hoe je je voelde mijn hemel nee.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.