
Het verhaal
Zeeland, voorjaar 1944. Janna is zestien jaar. Ze draagt de zorg voor haar labiele moeder en wil haar moeder beschermen tegen de Duitsers. Als dat betekent dat Janna in plaats van haar moeder voor de Duitsers moet gaan werken, doet ze dat.
Het werken voor de Duitsers lijkt onschuldig en Janna had niets te kiezen, maar toch wringt het. Dan ontdekt Janna dat een aantal van haar vrienden betrokken zijn bij het verzet. Zou dat ook iets voor haar kunnen zijn? Kan ze dat ‘combineren’ met haar werk voor de Duitsers en met de zorg voor haar moeder? Janna besluit dat ze het goede wil doen. Daardoor ontmoet ze de (meer dan) sympathieke Willem, maar stuit ze ook op gevaren.
Zeeland, 70 jaar later. Zeeland is ongeveer de laatste plek waar de zestienjarige Ize haar zomervakantie door wil brengen. Ze logeert er zes weken bij haar oma, omdat haar ouders haar naar Zeeland hebben gestuurd. Het voelt als een verbanning. Op zolder bij oma vindt Ize een foto van oma. Maar oma reageert gek en zegt dat zij niet degene op de foto is. Vervolgens vindt oma dat Ize het verhaal moet laten rusten. Júist omdat oma dat zegt, is Ize niet van plan om het verhaal te laten rusten. Ze gaat op onderzoek uit en stuit op het verhaal van Janna en van de oorlog op Walcheren.
Mijn mening
Heftig en emotioneel
Het boek vertelt afwisselend de verhalen van Janna en Ize. Met name het verhaal van Janna, dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog, is heftig en emotioneel. Janna was een jonge meid, maar droeg veel verantwoordelijkheid en de oorlog en haar thuissituatie zorgden ervoor dat Janna niet onbezorgd jong was.
Stukje bij beetje wordt het verhaal van Janna steeds duidelijker en krijg je meer inzicht in haar gedachten en gevoelens. De spanning over de oorlog is voelbaar en de emoties liepen bij mij tijdens het lezen hoog op. Gejaagd en verdrietig las ik het boek. Ik moest weten hoe het verhaal af zou lopen. Het greep me bij de keel en raakte me diep.
Weinig woorden
Ik vind het moeilijk om woorden te vinden voor dit boek. Ik voelde me zo verbonden met de personages en was zo geraakt door het verhaal, dat ik er moeilijk iets zinnigs over kan zeggen. Ik zou alleen willen zeggen tegen alle liefhebbers van boeken over de Tweede Wereldoorlog: lees dit boek!
(Het boek is gebaseerd op feiten, maar is wel echt een roman. Het is geen waargebeurd verhaal.)
Conclusie
‘Ze was 16’ van Marlies Allewijn vertelt het verhaal van twee zestienjarige meiden. De één leefde in de Tweede Wereldoorlog en de ander leeft nu. Het is een boek over liefde, vriendschap, familie, verbinding, moed, verraad, dapperheid en daadkracht. Een boek dat me diep heeft geraakt. Het boek is een Young Adult, maar is zeker (ook) geschikt voor volwassenen. Aanrader!
Meer informatie over Ze was 16
Dit boek ook lezen?
Koop ‘Ze was 16’ bij bol.com.
Boekgegevens
Titel: Ze was 16
Auteur: Marlies Allewijn
Uitgeverij: Pepper Books
Genre: Young Adult – Roman
Pagina’s: 432
Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.
Zal ik ook eens moeten lezen. Dit klinkt als mijn stijl van boek.😉
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel voor de tip.
Dit boek schrijf ik in mijn boekje!
LikeGeliked door 1 persoon
De titel vind ik meteen al zorgwekkend, en dat er vast veel mis gaat in dit boek…. Vanwege de tijdsprong sla ik hem denk ik over.
LikeGeliked door 1 persoon
Dit is echt een twijfelgevalletje, ik denk dat het voor nu te heftig is. Maar misschien later…
LikeLike
Het is (vond ik) vooral heftig in de zin dat het je echt vastgrijpt. Je zit er helemaal in. Dus dan inderdaad beter voor misschien later.
LikeLike
Bedankt voor de tip. Ik ga het meteen kopen.
LikeGeliked door 1 persoon
Weet je dat dit verhaal verfilmd is? Was eind vorig jaar op TV het is verfilmd als ‘Het Pamflet’. Ik heb het boek toen niet gelezen omdat het een YA is de film is een korte maar goed opgezet.
LikeLike
Nee, dat wist ik niet. Ik kan ‘m helaas via NLZIET niet terugkijken, maar nu wel heel benieuwd. Komt vast rond de meidagen nog wel een keer terug;).
LikeLike
Dat klinkt als een mooi, maar aangrijpend verhaal.
LikeLike
Dat is het ook. Gaat echt ‘onder je huid zitten’.
LikeLike