21 in 2021

Op diverse blogs had ik lijstjes met 21 dingen om te doen in 2021 voorbij zien komen. Dat vond ik leuk, maar ik twijfelde of het iets voor mij was. De titel van de blog van vandaag laat zien dat mijn twijfel omsloeg in enthousiasme. Ook ik stelde een lijstje op met 21 dingen die ik in 2021 wil doen. Vervolgens twijfelde ik nog even of ik erover wilde bloggen, maar dat wilde ik dus wel.

Nóg een lijstje. Is dat wel een goed idee?

Mijn leven bestaat zo ongeveer uit lijstjes, dus ik vroeg me even af of het wel een goed idee was om nog een lijstje te maken. Toch waren er in mijn hoofd een heleboel dingen waarvan ik dacht: dat wil/moet ik nog steeds eens doen. Dingen die ik al lang wil doen en waar het niet van komt of die dan toch een beetje uit mijn gedachten verdwijnen. Ik besloot om juist die dingen eens op te schrijven. Ach ja, het jaar was al een paar weken oud toen ik er even voor ging zitten, maar ik vond dat het nog wel kon.

Spelregels voor 21 in 2021

Het probleem met lijstjes is dat het in mijn geval dwangmatig kan worden. Dan moet alles gedaan worden en is er geen rust voor het hele lijstje is afgestreept. Dat leek me in dit geval een valkuil en niet de bedoeling. Daarom stelde ik wat ‘spelregels’ op:

*Schoonmaak moet.
*Deze lijst is vooral een lijst met praktische dingen die ik al lang wil doen of die sowieso moeten gebeuren.
*Zie de lijst vooral als ‘inspiratie’.
*Het is geen probleem als niet alles wordt afgestreept. Het zou zelfs de grootste overwinning van 2021 kunnen zijn:).

21 dingen die ik in 2021 wil doen.

Nu de spelregels helder zijn, is het tijd voor mijn lijst met 21 dingen die ik dit jaar wil doen.

 1. Borduurwerk af. Er ligt in mijn kast een heel schattig schilderijtje waar ik al meer dan tien jaar geleden mee begon. Het is bijna af. Ik moet echt alleen de allerlaatste steekjes nog. Ik denk steeds: dat ga ik doen, maar doe het dan toch niet. Wie weet gebeurt het nu.
 2. Tuin inrichten. Vorig jaar haalde ik mijn tuin leeg. Hij staat nog steeds leeg. Hoogste tijd om daar iets aan te doen.
 3. Zestig boeken lezen. Oké, dat is wat voorzichtig. Tachtig moet ook lukken, maar ik heb geen zin om er druk op te leggen. Zestig dus.
 4. Elke dag naar buiten. Vorig jaar was ik 366 dagen buiten. Lukt het dit jaar om ook alle 365 dagen buiten te zijn?
 5. Met ’t zusje naar ’t Zusje. Ooit, als de horeca open is, wil ik ein-de-lijk eens met ’t zusje bij ’t Zusje tapas eten.
 6. Meedoen aan een challenge (creatief of foto’s). Gewoon omdat ik dat altijd zo leuk vind.
 7. Planner 2022 maken. Voor 2021 maakte ik mijn planner zelf. Hij bevalt heel goed, dus ik wil voor 2022 weer mijn eigen planner maken.
 8. Bullet journal 2022 maken. Zodat ik op 1 januari 2022 gewoon kan beginnen met invullen. Dit jaar maakte ik ook alle ‘voorgedrukte’ pagina’s vast in december. Werkt heel fijn. Mijn journal gebruik ik naast mijn planner, in een apart boekje.
 9. Elke dag dankpunt opschrijven. Al jaren houd ik een lijst bij waarop ik elke dag opschrijf waar ik dankbaar voor ben. Daar komt af en toe de klad in en dan moet ik van een week bijschrijven. Nu heb ik een manier gevonden om het elke dag even te doen, ingebouwd in het bedtijd-ritueel. Werkt veel fijner!
 10. Grofvuil wegbrengen. Ehm, tja. Dat staat al meer dan een jaar ergens in een schuurtje. Het staat niet in de weg en ik kom nooit in dat schuurtje, dus vergeet ik het. Toch eens actie ondernemen.
 11. Nieuwe bril. Mijn huidige bril heb ik nu ruim twee jaar. Ik gebruik mijn oude bril (montuur dat ik voor mijn huidige bril had) voor in bed. Dan is het niet erg als ik in slaap zou vallen op mijn bril. Maar ja, nu ben ik op mijn oude bril gaan zitten. En aangezien ik denk dat mijn ogen ook wat achteruit zijn gegaan, wil ik een nieuwe bril kopen en dan mijn huidige bril gebruiken voor in bed. Dan kan de bril waar ik op ben gaan zitten weg. Overigens wacht ik hier voorlopig even mee, want het schijnt dat je nu weinig mag passen door de coronamaatregelen. Bovendien wil ik eerst naar de kapper, voor ik brillen ga passen. Tot die tijd staat die oude bril schots en scheef op mijn neus in bed. Toch niemand die het ziet.
 12. Legpuzzel 1000 stukjes. Gewoon omdat ik elk jaar even moet bewijzen dat ik heus wel kan puzzelen;).
 13. Minimaal één keer de zomerzon onder lopen of fietsen. Dat is zó fijn! Live schaapjes tellen voor het slapengaan.
 14. Grote schoonmaak keuken.
 15. Grote schoonmaak woonkamer.
 16. Grote schoonmaak washok. (Kan inmiddels worden afgevinkt!)
 17. Grote schoonmaak gang.
 18. Grote schoonmaak wc.
 19. Grote schoonmaak slaapkamer.
 20. Grote schoonmaak badkamer.
 21. Grote schoonmaak trapkast.

Een lijst met vooral praktische dingen. En ja, de laatste punten lijken nogal op elkaar, maar ik hak grote taken graag in kleine stukjes. In plaats van ‘Grote schoonmaak’ koos ik er dus voor elke ruimte apart als punt te benoemen. Als ik er erg in heb, kom ik natuurlijk eind 2021 of begin 2022 terug op dit lijstje. Bovendien vermoed ik dat een aantal zaken een aparte blogpost zullen krijgen. Want ja, stel dat ik dat borduurwerkje af ga krijgen… Die is té leuk om hier niet even te showen…

23 gedachten over “21 in 2021

 1. Nu staat het keurig op papier zou dat echt werken om het rond te krijgen. Heb hier ook heel wat te doen maar is niet prioritair. Zie wel hoe alles loopt

  Geliked door 1 persoon

 2. Kwam via huisvlijt op je website en zag je lijstje en ook al bij andere eens voorbij zien komen. Het is wel leuk om het zo eens te lezen wat de jouwe zijn. Wellicht zie ik eens wat allemaal is gelukt bij je in een ander schrijven.

  Like

 3. Lekker gevarieerde lijst heb je! Dat met die boeken lukt vast, zeker als je een luisterboek combineert met dat borduurwerkje, de puzzel of het maken van de planner en de bullet journal 😉

  Geliked door 1 persoon

   1. Nou, matig hoor. Dan stop ik op een gegeven moment met poetsen om gewoon te kunnen luisteren;).

    Like

 4. wat een leuke lijst Vink je de taken dan ook netjes af als je ze gedaan hebt en vervang je ze door nieuwe? Of werk je gewoon de lijst af tot einde van het jaar het allemaal gedaan is?

  Like

  1. Ik vind het af als het gedaan is (in mijn bullet journal) en zet erbij op welke datum een taak klaar was. Nieuwe taken ga ik niet bedenken, want dan wordt het eindeloos.

   Geliked door 1 persoon

 5. Oeps, ik zou geen 21 dingen bedenken die ik perse wil doen dit jaar.Tenzij ik allerlei schoonmaaktoestanden ga noemen maar dáár wil ik helemaal niet aan denken. Het enige dat ik hoop is dat ik een paar van m’n lezers kan ontmoeten

  Like

 6. Groot gelijk dat al die schoonmaakdingen een apart punt krijgen, dat is ook een heel andere taak vind ik! Ben benieuwd naar je borduurwerkje 😀

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik zou die schoonmaakdingen van je lijstje halen hoor. Gewoon leuke dingen erop!

  Like

  1. Ach, het is ook weer zo dat een opgeruimd (dat is het bij mij altijd, maar voor mij geldt dan lekker schoon) huis zorgt voor een opgeruimd hoofd hè…

   Like

 8. Wat leuk dat je ook een lijstje voor 2021 hebt gemaakt. En slim dat je spelregels voor jezelf hebt opgesteld om het leuk te houden en te voorkomen dat het moeten wordt.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ochja schoonmaken ik schuif dat ook voor me uit. Vandaag in de tuin en slaapkamer bezig geweest das weer genoeg voor deze week. Zestig boeken mwah ik doe geen lijstje maar ik wil ook die kant wel op.

  Like

  1. Haha, dat dus. Vorige week het washok gedaan. Dan ben ik wel weer voor een paar weken klaar met die grote schoonmaak.

   Like

 10. Het is een mooi en overzichtelijk lijstje. Ik doe dit soort dingen zelf nooit, omdat ik een beetje een allergie heb voor dit soort challenges. Ik denk dan altijd: ‘Het leven is al challenging genoeg van zichzelf!’

  Like

  1. Hahaha, en dat is ook zo. Moet zeggen dat dit ook allemaal dingen zijn die ik zonder dat lijstje ook zou willen doen. Het staat nu alleen ergens opgeschreven.

   Like

 11. Ik vind het echt leuk zoveel in je te herkennen. Bij mij werkt het precies zo dat lijstjes een ‘moetje’ worden en dat ik mezelf dat enorm kan overvragen. Ook ik deel mijn taken het liefst op. Zo kan ik gerust op een dag de taken hebben: was doen (in wasmachine en aanzetten), was ophangen, was afhalen en was opruimen. Lekker afvinken die boel. Maar zo’n 21 lijst vind ik heel dapper!! Ooit moest ik van mezelf elke week een of twee boeken lezen. Dat werd mijn ‘boekenondergang’. Het was in de aanloop van mijn burnout en ik was er enorm streng in (omdat ik in een boekhandel werkte vond ik dat ik ook moest lezen wat me niet aansprak) Sindsdien nooit meer moeiteloos kunnen lezen. Mooi om te zien dat dat bij jou wel gaat.

  Like

  1. Oh, wat balen van dat lezen! Ik snap wel wat je bedoelt, maar ben blij dat het bij mij tot nu toe juist werkt om mezelf soms te ‘verplichten’ tot lezen. Dat brengt me dan rust. Ik mis het ook echt als ik niet lees. Bij mij kan een was ook uit meerdere taken bestaan hoor. Anders heb ik niks af te strepen als ik de wasmachine aan heb gezet;).

   Like

Reacties zijn gesloten.