Boekenpraat: 200 wachtenden voor u

Ken je die irritante computerstemmen die je in een telefonische wachtrij vertellen hoeveel wachtenden er nog voor je zijn? Je treft ze vaak bij een klantenservice of bijvoorbeeld bij de huisarts. Ik had een echt mens aan de telefoon, maar haar boodschap was minstens net zo irritant als de boodschap van die computerstemmen: “Er zijn tweehonderd wachtenden voor u.” Waar die tweehonderd wachtenden voor mij ook op zaten te wachten? Op een boek.

Nieuwe boeken lenen bij de bibliotheek

Mijn leeshonger lijkt niet te stillen en daarom zijn er altijd wel boeken die ik wil lezen. Sinds ik op sociale media diverse uitgeverijen volg, wordt mijn leeshonger alleen maar groter. Als ik zie dat er een nieuw boek verschijnt, kijk ik altijd gelijk even of ik het wat vind. Bij sommige uitgevers weet ik dat ik vrijwel al hun boeken fijn vind, dus dan kan ik al bij voorbaat een nieuw te verschijnen boek toevoegen aan mijn leeslijst.

Zodra ik zie dat er een nieuw boek verschijnt, ga ik naar de app van de bibliotheek. Vaak nemen ze een boek voor verschijning al op in hun lijsten en kun je zo’n boek dus al voor verschijning reserveren. Ik denk dan altijd dat ik het boek wel snel zal kunnen lezen, want ik heb het boek immers al ver voor verschijning gereserveerd. Vervolgens begint dan het grote wachten.

Wachten op boeken duurt lang

Sommige boeken wil ik zó graag lezen dat ik een paar keer per dag de app van de bibliotheek check om te kijken of een boek al ‘op transport’ is mijn kant op. Vaak duurt dat wachten lang. Het is heel gebruikelijk om bij de bibliotheek een half jaar of langer te moeten wachten op een nieuw boek. Ze hebben het boek meestal wel snel na verschijning ‘in huis’, maar er zijn meer mensen die het trucje snappen en die al voor verschijning op reserveren klikken. Dan sluit mijn reservering dus achteraan in de rij aan.

Overigens hoor ik je nu denken: waarom leen je die boeken dan ook van de bieb? Heel simpel: de laatste keer dat ik keek, groeide er geen geld op mijn rug, dus ik kan niet alles wat ik wil lezen maar klakkeloos kopen. Bovendien duurt het bij nieuwe boeken bij de bibliotheek helaas nóg langer voor ze (als dat al gebeurt) worden opgenomen in de digitale bieb als e-book. Daar kunnen ze overigens bij de bibliotheek niets aan doen, want dat heeft te maken met rechten en dergelijke. Digitaal lenen bij de bibliotheek is dus met een nieuw boek geen optie.

Tweehonderd wachtenden voor me?!

Nadat ik een poos geen papieren boeken had geleend, werd mijn leeshonger naar nieuw verschenen boeken toch te groot. Ik besloot maar weer eens een rijtje boeken te reserveren. Zorgvuldig bekeek ik eerst of de boeken aanwezig waren. Dat waren ze. Op de foto in deze blog is dat ook te zien. Ik klikte op reserveren en verheugde me op de mail dat ik de boeken af kon halen. Die mail kwam niet. Ik kreeg wél steeds mails dat ik moest reserveren, ondanks de tijdelijke sluiting van de bibliotheken. Dat was service. Ik had dat gedaan, maar waar bleven mijn boeken? Na twee weken besloot ik toch maar even te bellen om te vragen of er iets mis was gegaan.

Eerst hing ik zeventien minuten in de wacht. De muziek was dusdanig irritant dat ik al bijna overwoog om mijn lidmaatschap op te zeggen, maar ja, mijn boekenliefde won het toch van de ergernis. Vervolgens kon ik eindelijk mijn vraag stellen en anderhalve minuut later was het raadsel opgelost: “Er zijn nog tweehonderd wachtenden voor u voor dit boek.”

Boem. Tweehonderd. Heel erg fijn dat zoveel mensen boeken willen lezen hoor, maar eerlijk gezegd vraag ik me dan toch af of er niet een kleine aanpassing in het inkoopbeleid van de bibliotheek nodig is. In ieder geval zou het fijn zijn als een boek niet als ‘aanwezig’ in de app staat als er nog tweehonderd wachtenden voor me zijn. Kunnen we die aanpassing doen? Tot die tijd wacht ik (on)geduldig tot die andere tweehonderd mensen klaar zijn met lezen.

20 gedachten over “Boekenpraat: 200 wachtenden voor u

 1. Frustrerend is dat. Hopelijk heb je nog genoeg andere boeken te lezen.
  ‘Op transport’ betekent tegenwoordig ook niet meer dat de boeken snel af te halen zijn. Mijn boeken zijn laatst ruim twee weken onderweg geweest…

  Maar ach, ik ben allang blij dat de afhaalmogelijkheid er is.

  Like

  1. Gelukkig heb ik een e-reader voor als er geen papieren boeken zijn, dus er is altijd wel genoeg leesvoer. Ik ben ook wel blij met de afhaalmogelijkheid.

   Like

 2. Tweehonderd wachtenden en dan drie weken, (reken 4 met verwerking), dat zijn 200 maanden, dus iets meer als 16 jaar! (zou dat boek zo lang meegaan?) Dan kun je het zeker al bij de kringloop krijgen…. succes. En precies dat wachten op nieuwe boeken is waarom een bibliotheekabonement voor mij niet werkt. Ondertussen ben ik het boek al een paar keer in een winkel tegengekomen en is dan ook bij de derde ontmoeting gekocht.

  Like

  1. Kringloop is een goed idee! En je moet die zestien jaar nog wel even delen door het aantal exemplaren dat ze van een boek hebben. Dan kom je dus meestal ongeveer op iets minder dan een jaar wachten;).

   Like

  2. Ik heb de formule om uit te rekenen hoe lang je nog op je boek moet wachten wel eens op mijn blog gezet. Goede reminder om die weer eens naar boven te halen.

   Like

   1. Klopt, dat herinner ik me nog. Zag pas bij iemand anders ook het aantal wachtenden in de app. Dat werkt helaas bij mijn app niet. Ook niet op de manier die jij al eens hebt uitgelegd. Bloedirritant.

    Like

 3. ZO herkenbaar! Ik ben er tegenwoordig achter hoe ik in de app kan zien welk nummertje ik voor een boek heb. En ik vind dat er een regel moet komen dat je een boek wat gereserveerd is door een ander zsm uit moet lezen en in moet leveren.

  Like

 4. Dat is wel veel, ja ! Toch kan ik me wel voorstellen dat een bieb niet meteen nog meer exemplaren aanschaft; soms zijn boeken in eerste instantie heel populair, maar als het nieuwe er eenmaal af is, wordt het vaak veel minder uitgeleend en is het weer zonde om er zo veel van te hebben staan..

  Like

  1. Dat is ook weer waar ja. Ik voel een goed idee: als ze minder populair worden, moeten ze ze in de verkoop doen. Dat kon ‘vroeger’ vaak wel met oude(re) boeken die weinig meer uitgeleend werden. Die verkochten ze dan voor weinig geld.

   Like

 5. Best wel raar dat men dan niet wat meer exemplaren aanschaft. Boeken hebben ook niet het eeuwige leven en zullen , als ze zó veel gelezen worden, toch regelmatig vervangen moeten worden.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik ben die ellende zo beu he! Mijn reservering van zo’n half jaar wachten boek is al een paar keer gesnaaid ook. Dat kan niet want ze kunnen het boek niet op hun pasje zetten. Ze nemen ze dus ook gewoon mee. Koop er dan nog 20 bij tegen de tijd dat het boek uit de mode raakt verkoop je die als bibliotheek toch weer.

  Like

  1. Precies dat dus. Verkoop die boeken weer. En je kunt gereserveerde boeken van een ander inderdaad niet op je pas zetten, dus dan is het echt gewoon asociaal dat anderen die meenemen.

   Like

 7. Dat probleem heb ik bij onze bib nog nooit gehad, maar ik hoef ook niet zo nodig nieuwe boeken snel te kunnen lezen. Degene waar ik echt echt echt niet op kan wachten koop ik, maar er zijn gelukkig nog zoveel oudere boeken die ik wil lezen dat ik daar zelden een probleem mee heb.

  Geliked door 1 persoon

 8. Allemachtig dat is wel heel veel zeg! Daar zou ik ook op afhaken. Ik mis de bibliotheek overigens enorm… Zelfs al kun je reserveren en dan afhalen, het is niet hetzelfde.

  Like

  1. Nee, het is zeker niet hetzelfde! Ik reserveer normaal ook altijd alles en ga het dan ophalen, maar zelfs dat mis ik. Nu sta ik elke keer een kwartier in de rij, dus ik ben alweer klaar met reserveren geloof ik. Snel weer naar de e-books.

   Like

Reacties zijn gesloten.