Geniet!

“Geniet ervan,” hoor en zeg ik regelmatig. Het is zo’n ‘kreet’ die heel vaak op straat en online opduikt. We moeten allemaal genieten. Soms lijkt dat genieten zo erg te ‘moeten’ dat het gewoon moeilijk wordt om nog echt te kunnen genieten. Soms is genieten gewoon niet zo eenvoudig. Of toch wel?

Zorgen voor de dag van morgen

Ik ben nogal goed in het bedenken van allerlei ‘wat als-scenario’s’ en in mezelf zorgen maken over de dag van morgen of liefst de dag van volgend jaar. Daarnaast zijn er allerlei dingen die ik ooit nog eens wil doen of bereiken, van heel klein tot groot. Een baan, een nieuw huis, een uitje naar… enz. Al die dingen zorgen er regelmatig voor dat ik vergeet te leven ‘in het nu’. Ik houd niet zo van dat soort kreten, maar zo is het wel. Vandaag zal ik die nieuwe baan niet vinden en vandaag (en dit jaar) zal ik niet verhuizen. Waarom zou ik dan mijn dag vandaag laten bepalen door al die dingen?

Verlangens

De afgelopen periode werd ik me er al steeds meer van bewust dat ik wat meer zou kunnen proberen het kleine geluk te zien in de dingen van nu. Dat kan ik wel, maar ik merk dat ik soms geneigd ben dat over het hoofd te zien, want ja, er is nu eenmaal ook nog…

Toen stuitte ik op een quote van Jim Elliot: “Laat ons verlangen niet de blijdschap in ons dagelijks leven doden.” Bam. Die kwam binnen. Er is in het dagelijks leven, vol met vragen en verdriet, zoveel blijdschap. Elke dag wel.

Klein geluk in het dagelijks leven

Het drong weer even in volle hevigheid tot me door. Die zonnestraal op mijn gezicht, dat stampen door de plassen, dat heerlijke eten op mijn bord, het madeliefje dat in de winter nog bloeit en al die andere ‘kleine’ dingen zijn zó mooi. Het zijn de dingen die mijn dagelijks leven mooi maken. Ja, natuurlijk baal ik soms dat we geen verjaardagen kunnen vieren en ja, natuurlijk wil ik nog steeds verhuizen. Maar nu heb ik een huis: een veilige plek om te wonen. Mijn plek. De zonnestralen kaatsen soms ineens mijn kamer in. Dát is klein geluk. Ik probeer het steeds meer vast te houden. Al jaren schrijf ik elke dag iets op waar ik dankbaar voor ben, maar nu doe ik dat bewuster. Mensen kunnen wel roepen dat we overal van ‘moeten’ genieten, maar dat klinkt makkelijker dan het is. Het is volgens mij een leerproces. Ik stond er de afgelopen tijd weer even wat meer bij stil en ik ben blij dat dat ervoor zorgt dat ik het weer meer kan zien: er is zoveel blijdschap in het dagelijks leven!

En in die blijdschap maak ik mijn plannen voor de toekomst. Ik spaar voor die verhuizing en werk aan herstel om weer te kunnen werken. Volmaakt zal het echter nooit worden, maar gelukkig is er dan toch altijd nog iets om van te genieten en dankbaar voor te zijn.

18 gedachten over “Geniet!

  1. Voor mij is het ook een les hoor, maar ik dacht: als ik ‘m opschrijf, helpt dat vast een beetje. Ze zeggen namelijk dat je dingen beter gaat snappen door het aan anderen uit te leggen:).

   Like

 1. Inderdaad, we komen téveel loze kreten tegen, genieten is er zeker één van, net als zegeningen tellen enz. al begrijp ik dat het altijd goed bedoeld is. Net als “zorg goed voor jezelf” wanneer je in 24/7 zorgtaak zit en voor jezelf zorgen altijd op de laatste plaats moet komen. Gelukkig heb ik de aanmoediging niet nodig, ik leef per dag en heb ook altijd van “het moment” kunnen genieten. Genoot van iedere leeftijd van de kinderen , en nóg.

  Like

  1. Als ik ”weet” als iets goed bedoelt is, zijn het wat mij betreft geen ”’loze” kreten en bedank ik die ander voor zijn of haar aardige woorden. Want als er geen ”aanmoedigingen” zijn raak ik in de war. Want bij sommige situatie’s passen ze namelijk heel goed bij me, en zijn ze ook gewenst.

   Like

   1. Het is altijd goedbedoeld, maar toch heel vaak een beetje loze kreet omdat lang niet iedereen zich voldoende in kan leven in de omstandigheden van een ander. Inderdaad bedank je dan toch beleefd voor de goede bedoeling,

    Geliked door 1 persoon

   2. Het is vaak ook goed bedoeld, maar soms iets te gemakkelijk uitgesproken. Ik snap wel wat je zegt. In sommige situaties zijn het zeker geen loze kreten.

    Like

  2. Genieten is ook echt een ‘levenskunst’ denk ik en volgens mij bezit jij die zeker, want ik lees altijd mooie momenten bij je.

   Like

   1. In ieder geval ben ik goed in m’n zegeningen tellen, dat dan weer wel en natuurlijk kan ik vaak genieten van mooie momenten. Maar net als jij ook niet altijd .

    Geliked door 1 persoon

 2. Joh, als ze van dat ‘wat als-scenario’s bedenken’ nou eens een Olympische Sport zouden gaan maken, dan zouden wij zo mee kunnen naar de Olympische Spelen 😉

  Like

  1. We zouden niet eens meer mee mogen doen denk ik, want anderen moeten ook een kans op winst krijgen toch?:)

   Like

 3. Volgens mij zijn er geen mensen die altijd precies het goede zullen zeggen. Dus ik vind ook ‘goedbedoelde’ uitspraken fijn. Want men bedoelt het goed.
  Dus: geniet ze! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooi!! Ik bedacht vanmorgen dat ik zo blij ben dat er appels bestaan. 😀 sinds mijn zwangerschap eet ik er bijna dagelijks twee, omdat ze goed vallen en een heleboel andere dingen niet. Vanmorgen zat ik er eentje weg te knabbelen en toen volgde er enthousiast een ‘Dank u Heer, voor appels. Wat had ik gemist als u ze niet had bedacht’. 😁

  Geliked door 1 persoon

 5. Nou ik vind ook zeker dat er een druk op Genieten ligt. Zo erg dat ik het daardoor soms lastig vindt om te genieten. Brrr. Soms mag je ook best even gewoon niet genieten vind ik.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.