Wat is het probleem?

Soms heb ik een probleem, maar blijkt het probleem eigenlijk helemaal niet het probleem te zijn. Dat klinkt vrij filosofisch, maar is simpeler dan het nu klinkt. Iedereen heeft namelijk af en toe een probleem. Dat is vervelend, maar in principe hoeft dat niet problematisch te zijn. Volg je het nog? Ik ga het vandaag uitleggen.

Wat als…

Hoewel ik genezen ben van mijn hypochondrie is er soms toch ineens nog een restantje angst dat om aandacht vraagt. De afgelopen jaren rende ik dan gelijk naar de huisarts en dat is nu niet meer zo. Ik bespreek nog wel angsten met mijn psycholoog.

Meestal gaat het niet eens zozeer om de angst of om wat ik voel. Het probleem ligt meestal ergens anders. Dat ik bang ben, is namelijk niet het probleem. Het probleem zit dieper: “Wat als het terug is? Wat als ik weer een echte hypochonder word?”

Wat is nu het probleem?

Je zou kunnen zeggen dat de lichamelijke klacht het probleem was. Laten we als willekeurig voorbeeld hoofdpijn nemen. Simpel toch? Het probleem is hoofdpijn.

Nee, zo simpel is het niet. Hoofdpijn is vervelend, maar niet problematisch.
Wat is dan het probleem? Dat ik daar soms toch nog een seconde een rampscenario bij kan bedenken? Nee, ook dat is vervelend, maar niet problematisch.

Iedereen heeft namelijk weleens hoofdpijn en ja, ook iedereen is weleens bang als hij of zij lichamelijk iets voelt. Dus nee, dat is niet het probleem.

Mijn gedachten zijn het probleem

Het echte probleem zit dieper. Als ik ergens een rampscenario bij heb bedacht, slaat mijn hoofd op hol. Dan roep ik tegen mijn psycholoog: “Straks is de hypochondrie terug. Ik had namelijk ook gewoon kunnen denken dat ik hoofdpijn had en daarmee klaar, maar ik ging er allerlei oorzaken bij bedenken, dus toen dacht ik dat de hypochondrie terug was.”

Zie daar het échte probleem. Het echte probleem is dat mijn hoofd blijft malen en dat ik mijn gedachten en gevoelens ga analyseren. Dat maakt me dan vervolgens weer doodmoe en dan is de cirkel rond. Dan voel ik me ellendig. Maar nee, de hypochondrie is niet terug. De lichamelijke klachten zijn niet het probleem en de angst die er soms heel even is, is ook niet het probleem. Het probleem zit erin dat ik een probleem maak van mijn gedachten.

Mijn psycholoog roept soms letterlijk “stop” als ik dit pad insla. Dan zet hij op een rijtje wat er aan de hand was.
– Je voelde iets. Heel normaal.
– Je maakte je heel even zorgen. Ook heel normaal.
– Die zorgen duurden hooguit een minuutje en je was het weer vergeten. Heel normaal.
– Vervolgens bleef je malen over de vraag of die zorgen misschien toch niet normaal waren en of de hypochondrie terug was en of je misschien…. Dáár zit het probleem.

En hij heeft gelijk. Mijn grootste probleem is niet wat ik in het dagelijks leven tegenkom, maar dat ik er eindeloos over na kan blijven denken.

15 gedachten over “Wat is het probleem?

 1. Best lastig, zo’n hoofd! Fijn dat je een psycholoog hebt om dan ‘stop’ te zeggen. En er komt vast een moment dat je dat tegen jezelf kan zeggen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Herkenbaar, ook al heb ik geen hypochondrie (gehad). Als ik ’s morgens bang wakker word (en dat gebeurt regelmatig), dan wil ik weten waarom. Waar die angst vandaan komt. Ben ik misschien iets vergeten? Staat er iets vreselijks te gebeuren? Terwijl ik dat antwoord echt niet in of met mijn hoofd ga vinden, en op zo’n moment dus maar beter uit bed kan komen om te starten met mijn dag.

  Like

  1. Klopt. En soms is er misschien niet eens een waarom. Maar ja, ga dat je hoofd maar eens vertellen;).

   Like

 3. En weet je: ik denk dat het ook heel normaal is dat je bang bent om terug te vallen. Hypochondrie was zo lang een onderdeel van je leven en je gedachten, dat je hoofd nog moet wennen aan het feit dat de hypochondrie geen rol meer heeft in je gedachten. Je moet dat ‘gat’ in je gedachten nog ‘even’ leren opvullen.

  Like

 4. Herkenbaar. Ik heb zo’n hoofd die constant aan staat. Al doe ik mijn best om mijn hoofd even uit te zetten, mijn hoofd blijft aan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat zou het heerlijk zijn als je een knopje had waarmee je dat nadenken gewoon uit kan zetten als het nodig is, helaas, moet nog uitgevonden worden denk ik.

  Like

 6. Doet me denken aan je blog over het niet kunnen parkeren. Wellicht is dat wel het grootste probleem.

  Like

Reacties zijn gesloten.