
Het verhaal
Londen, 1947. Ann Hughes werkt als borduurster in het atelier waar de bruidsjurk voor prinses Elizabeth gemaakt wordt. Samen met vriendin en huisgenoot Miriam Dassin mag Ann werken aan deze jurk. Het legt een bepaalde druk op de beide jonge vrouwen, want ze mogen met niemand praten over hun werk en al zéker niet over deze specifieke jurk. Toch is deze stressvolle, maar prachtige taak heel welkom. Zowel Miriam als Ann hebben in de oorlog en daarna de donkere kant van het leven ervaren. Deze bruidsjurk brengt letterlijk en figuurlijk een lichtpuntje in hun leven.
Toronto, 2016. Heather MacKenzie verliest van de ene op de andere dag haar baan. Ze besluit in de tijd die ze nu opeens ‘over’ heeft naar Londen te reizen. Na de dood van haar oma heeft Heather namelijk een paar proeflapjes gekregen. Op de doos stond ‘Voor Heather’ en in de doos zaten stukken stoffen met allerlei prachtige, geborduurde versieringen. Heather denkt de stof te herkennen, want die lijkt op de stof van de bruidsjurk van koningin Elizabeth. Maar waarom zou haar oma haar die lapjes hebben nagelaten en wat is het verhaal achter deze prachtige stof? Heather reist af naar Londen om uit te zoeken hoe haar oma leefde voor ze naar Canada vertrok.
Mijn mening
Kunst, schoonheid, glamour
De bruidsjurk van prinses Elizabeth is in dit boek de ‘verbindende factor’ die diverse mensen en generaties bij elkaar brengt. Heel beeldend wordt omschreven hoe ieder kraaltje en iedere parel zijn plaats op de jurk en de sleep heeft gevonden door het harde werk van de borduursters. Door deze beeldende, bijna liefdevolle omschrijving van de materialen komt de bruidsjurk voor je ogen tot leven.
De ‘borduurkunst’ is onbekend en onbemind, maar dit boek laat zien dat borduren wel degelijk (op allerlei terreinen) een kunst is. Mensen kunnen er net zo goed als met verf of klei een verhaal mee vertellen.
In het atelier waar Miriam en Ann werken, worden japonnen gemaakt voor de rijke mensen. De glamour van deze mensen en hun japonnen vormt een schril contrast met het leven van Ann en Miriam, maar geeft tegelijkertijd kleur aan het leven van de eenvoudige vrouwen.
Dit boek geeft een inkijkje in een onbekende ‘kunstvorm’ en uit alles spreekt de liefde voor borduren, mode en schoonheid. Eén klein minpuntje: voor iemand zoals ik (die nog geen knoop kan aanzetten) is het boek soms lastig te begrijpen, omdat er vrij veel vaktermen in voorkomen. Google biedt dan overigens uitkomst.
Mooi verweven verhaallijnen
In 2016 gaat Heather, doordat zij proeflapjes van de bruidsjurk van koningin Elizabeth vindt, op zoek naar het verhaal achter de jurk en het verhaal van de borduursters. Dat brengt haar naar het moderne Londen, waar ze het verhaal achterhaalt van twee vrouwen in 1947. De verhaallijnen zijn zo met elkaar verweven dat ze elkaar echt aanvullen. In de hoofdstukken staan afwisselend Ann, Miriam en Heather centraal. Drie vrouwen op zoek naar licht, verbonden door één jurk.
Conclusie
‘Een tijd om nooit te vergeten’ van Jennifer Robson is een roman over drie vrouwen die op zoek zijn naar vreugde en licht. Twee van hen werken in 1947 (in het uiterste geheim) aan de bruidsjurk van prinses Elizabeth. De ander is in 2016 na haar ontslag op zoek naar de verhalen van de twee vrouwen uit 1947. De bruidsjurk verbindt de drie vrouwen en hun verhalen met elkaar. Een prachtige roman, waarin uit ieder woord de liefde voor schoonheid en borduurkunst spreekt en waarin drie sterke, jonge vrouwen centraal staan.
Meer informatie over Een tijd om nooit te vergeten
Dit boek ook lezen?
Koop ‘Een tijd om nooit te vergeten’ bij bol.com.
Boekgegevens
Titel: Een tijd om nooit te vergeten
Auteur: Jennifer Robson
Vertaald door Marianne Locht
Uitgeverij: KokBoekencentrum
Genre: Roman
Pagina’s: 383
Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.
Dit klinkt als een fijn en sfeervol boek, waarvan je wilt gaan borduren!
LikeLike
Nou, mijn handen begonnen wel een beetje te jeuken ja;).
LikeLike
Lijkt me een mooi boek, ik ben benieuwd! Ook wer 2 verhallijnen, dat zie je steeds meer in boeken, of valt het me nu pas op???
LikeLike
Het is tegenwoordig wel heeeeel erg de trend geloof ik.
LikeLike
Wat jammer dat mijn oma niet meer leeft! Zij kon prachtig borduren, deed ook veel met handwerken (breien, haken, borduren, noem maar op, ik kan me haar amper zonder handwerkje herinneren). Dit lijkt me echt een boek waar zij van genoten zou hebben!
LikeLike
Ja, ik denk dat dit echt een boek voor haar geweest zou zijn. Mooi hè, hoe een boek je ook aan iemand kan herinneren.
LikeGeliked door 1 persoon
Deze staat ook op mijn te lezen lijstje.
LikeGeliked door 1 persoon
Nope niet voor mij deze borduren herinner ik me wel van m’n oma maar het boek spreekt me niet aan door de 2 periodes.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een bijzondere insteek, de jurk van prinses Elizabeth als uitgangspunt, klinkt als een mooi verhaal!
LikeGeliked door 1 persoon