
Het verhaal
Twee weken. Veertien dagen.
Dat is de tijd die de achttienjarige Elise Walker heeft om na de geboorte van haar baby te beslissen of ze haar kind wil afstaan voor adoptie. Voor de geboorte nam ze al een besluit, maar de wet schrijft voor dat ze na de geboorte nog twee weken de tijd heeft om een definitief besluit te nemen. Het lijkt een onmogelijk besluit.
Elise is een paar maanden geleden verhuisd om het laatste semester van haar schooltijd af te maken in Bloomington, Indiana. Na de verhuizing ontdekte ze dat ze zwanger was. En dat terwijl ze net had besloten om het roer radicaal om te gooien na haar verhuizing. Ze was juist verhuisd om te ontsnappen aan haar rommelige leventje thuis.
Elise ontmoet na haar verhuizing Cole. Hij luistert, geeft raad en belooft altijd naast Elise te staan, ook al is hij niet de vader van haar kind. Het helpt Elise door een moeilijke tijd. Toch is het ingewikkeld. Cole en Elise zijn tieners. Kunnen zij grote besluiten nemen die voor heel veel mensen de toekomst bepalen? Elise is vastbesloten het enige juiste besluit te nemen en Cole is vastberaden in zijn belofte dat hij Elise zal steunen. Maar juist die vastberadenheid zorgt ervoor dat deze jonge mensen met zichzelf en elkaar in de knel komen te zitten.
Familie Baxter
Dit boek is onderdeel van de serie over de familie Baxter. Ik had zelf voor dit boek nog maar één deel van de serie gelezen, dat veel eerder in de reeks zit. Dit was voor mij geen enkel probleem. Alle personages staan in het boek kort uitgewerkt en in het begin heb ik even gekeken hoe de familie in elkaar zat. Het boek is (mede daardoor) heel goed los te lezen van de rest van de serie.
Mijn mening
Familieliefde
Deze roman draait voor een groot deel om familieliefde. Het boek laat zien hoe familie elkaar kan steunen en hoe je samen sterk kunt zijn. Tegelijkertijd laat het boek zien dat loyaliteit aan je familie je behoorlijk in conflict kan brengen met jezelf. Dit is vooral terug te zien in Cole. Hij wilde zijn hele leven al zijn als zijn vader. Nu krijgt hij die kans en hij wil doen wat hij denkt dat hij moet doen. Maar wat als zijn vader er anders over denkt? Hij wilde toch zijn als zijn vader? Wat wil Cole zelf eigenlijk? Deze strijd tussen willen zijn als een ander en het volgen van je eigen inzichten wordt heel levendig beschreven.
Emotionele rollercoaster
‘Twee weken voor jou’ zou ik omschrijven als een emotionele rollercoaster. Er komen ontelbaar veel gevoelens voorbij, van heel veel mensen. Een ongeplande zwangerschap, tienerliefde, een onvervulde kinderwens, rouw en klein geluk in het dagelijks leven komen allemaal voorbij. Het zorgde ervoor dat ik regelmatig een traantje weg moest pinken tijdens het lezen. Door de schrijfstijl voelde ik zo mee met de personages dat ik niet anders kon dan af en toe met hen lachen of huilen.
In al die gevoelens blijkt wel heel duidelijk dat we te maken hebben met een roman. Hier en daar is alles net iets te mooi om waar te zijn, hoewel de afloop van het verhaal mijns inziens weer heel geloofwaardig is. Ondanks de wat geromantiseerde weergave van de werkelijkheid vond ik het echter een prachtig boek.
Conclusie
‘Twee weken voor jou’ van Karen Kingsbury draait om allerlei gevoelens die komen kijken bij het (niet) krijgen van een kind. Mensen die te maken hebben met adoptie, mensen die te maken hebben met pleegzorg en een tienermoeder spelen allemaal een rol in dit boek. Karen Kingsbury verweeft hun verhalen op een prachtige manier met elkaar. Alle gevoelens zijn zo intens omschreven dat ik niet anders kon dan meevoelen met de personages. Een christelijke, boeiende, prachtige roman. Hier en daar wel typisch een ‘roman’, maar dat vond ik in dit geval geen enkel probleem. Eigenlijk een ‘typische Karen Kingsbury’ en daarmee een aanrader voor iedereen die van haar (soort) boeken houdt.
Meer informatie over Twee weken voor jou
Dit boek ook lezen?
Koop ‘Twee weken voor jou’ bij bol.com.
Boekgegevens
Titel: Twee weken voor jou
Auteur: Karen Kingsbury
Vertaald door Lia van Aken
Uitgeverij: KokBoekencentrum
Genre: Christelijke roman
Pagina’s: 304
Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.
Het klinkt als een mooi boek! Ik ben nu niet in de stemming voor een emotionele rollercoaster, maar mocht ik dat wel weer zijn, dan hou ik deze in gedachten.
LikeGeliked door 1 persoon
Denk dat het voor jou sowieso een emotie- en energieslurper is. Het is wel echt gevoel in het kwadraat, op elke bladzijde van het boek. Mijn tip: hoe mooi ook, sla ‘m over…
LikeLike
Klinkt als: ‘die wil ik lezen.’
LikeGeliked door 1 persoon
Spreekt mij enorm aan!
LikeGeliked door 1 persoon
Zulke onderwerpen vind ik zeker interessant!
LikeGeliked door 1 persoon
Jeetje twee weken om zo’n monumentale beslissing te nemen. Als lezer hoop ik nu al dat ze besluit het kindje te houden.
LikeGeliked door 1 persoon
Ehm, ja, dat ga ik natuurlijk niet vertellen;).
LikeLike
Karen Kingsbury is een heerlijke schrijfster. Alleen door haar ‘overvoerde’ stijl rondom gevoelens en dramatiek ben ik wel (pas) na boek 16 in de Baxter reeks afgehaakt. Geinig, ik ken Cole dus alleen als jongetje 😊
LikeLike
Ik snap het helemaal, dat je op een gegeven moment bent afgehaakt. Dit was mijn derde boek in de serie en ik ben niet van plan de eerdere delen te lezen. Wel grappig dat je Cole dan als jongetje kent. Hier is hij bezig met afstuderen;).
LikeLike