Bekentenis over een elektrische fiets

Bijna vier jaar geleden kocht ik een nieuwe fiets. Een ‘echte’, zonder trapondersteuning of iets dergelijks. Dat was een bewuste keuze en ik legde die keuze vorig jaar al eens uit. Toch moet ik nu iets bekennen. Ik heb namelijk gedachten aan, ja, ik krijg het bijna mijn mond niet uit, maar ik denk dus na over een elektrische fiets…

Elke dag (twee keer) naar buiten

Inmiddels ben ik al jaren elke dag buiten voor een wandeling of een fietstochtje. Dat heeft twee redenen. Ten eerste is de buitenlucht erg goed voor zowel mijn lichaam als mijn hoofd. Ten tweede wil ik elke dag een uur lekker bewegen om mijn conditie een beetje in vorm te houden. Oké, buiten zijn is ook gewoon lekker, maar dat hangt een beetje samen met de eerste reden.

Sinds eind 2020 ben ik twee keer per dag buiten. ’s Morgens ga ik (ruim) een uur naar buiten met als doel bewegen en genieten. ’s Middags of ’s avonds ga ik nog een keer, maar dan meestal maar een half uur. Het doel is dan niet om te bewegen of om conditie te kweken, maar het gaat dan echt om het effect van buiten zijn: frisse lucht, zon, desnoods regen, maar vooral rust. Het gaat erom dat ik buiten ben. Dat is namelijk goed voor mijn hoofd.

Sporten of buiten zijn

Dat tweede rondje buiten zorgt ervoor dat ik tegenwoordig soms nadenk over de aanschaf van een elektrische fiets. Ik merk dat ik dat middag- of avondrondje het liefst op de fiets doe. Als ik ga lopen, moet ik voor een kort rondje namelijk door de bebouwde kom en daar houd ik niet van. Ten eerste is het daar niet zo rustgevend als in de polder en ten tweede loop ik daar het risico allerlei mensen tegen te komen die denken dat ik zin heb in een praatje.

Toch wil ik die tweede buitenronde graag behouden. Wel belangrijk: bij die tweede ronde gaat het niet om sporten of conditie opbouwen, maar puur om het opsnuiven van frisse lucht. En dát is het. Als ik op de fiets stap, kan ik prima een leuk rondje van een half uur bedenken. Maar dan ben ik toch nog aan het ‘sporten’, want hier in de polder waait het altijd. Prima voor mijn ochtendronde, die (ook) gaat om conditie, maar ’s middags merk ik dat het me tegenhoudt. Ik wil gewoon lekker buiten zijn en me niet (weer) helemaal in het zweet trappen.

Een elektrische fiets?

Voel je ‘m aankomen? Het is die tweede ronde die zorgt voor gedachten aan een elektrische fiets. Als ik een elektrische fiets zou hebben, zou ik ook op koude dagen en op dagen dat het wat harder waait lekker op de fiets stappen voor ronde twee. Even een half uurtje ‘fietsen’ (ja, tussen haakjes, want ik blijf erbij dat het niet echt fietsen is) en weer naar binnen. Niet gesport, wel lekker buiten geweest.

Ik heb mezelf er stiekem al op betrapt dat ik op de site van een fietsenwinkel zat. Wat ik toen zag, was schokkend. Elektrische fietsen zijn echt DUUR. Met lelijke hoofdletters ja. Dat houdt me tegen. Wat me trouwens ook tegenhoudt is het feit dat ik twee keer op de elektrische fiets van mijn moeder reed en er niet mee om kon gaan. Het is echt wonderbaarlijk dat die twee rondjes niet ergens op een gipskamer zijn geëindigd.
Ik fiets me voorlopig nog maar even in het zweet. Wie weet, ooit, koop ik toch die elektrische fiets, maar mijn ‘gewone’ fiets mag niet weg. Die mag dan blijven voor de ochtendronde. Dan wil ik namelijk ‘sporten’, dus wandelen of echt fietsen. ’s Middags wil ik gewoon als een bejaarde zonder zweet genieten van de buitenlucht.

Nu ben ik vooral heel benieuwd wanneer ik overstag ga. Als de belastingteruggave komt? Die is in mijn geval leuk genoeg om zo’n fiets van te kunnen kopen. Hm, ik gok van niet. Maar ik weet niet of dat volgend jaar ook weer zo zal zijn, want heel stiekem krijg ik er steeds meer zin in. En nog stiekemer ben ik al ergens een (fictieve) spaarpot vol aan het proppen ervoor.

28 gedachten over “Bekentenis over een elektrische fiets

  1. Tweedehands vind ik een optie. Leasen niet. De bank ziet dat (terecht) als een lening en dat zou in mijn nadeel werken bij een gesprek over een nieuwe hypotheek.

   Like

 1. Ik zou zeggen: go for it! Met de aanschaf misschien wachten tot je je goed voelt op een geleende e-bike?

  Like

  1. Dat is wel een goed idee ja. Ik heb tot nu toe steeds het gevoel dat ik uit de bocht vlieg, maar volgens mijn moeder is dat een kwestie van wennen.

   Like

 2. Lekker sparen ervoor zou ik zeggen. Ik vind de elektrische fiets van mijn moeder erg fijn, maar wil voorlopig ook nog echt blijven fietsen.
  Hoe het fietst hangt mede af van waar de ondersteuning in de fiets zit: voor, midden of achter. Misschien mag je dat uitproberen als je je bij een fietsenwinkel gaat oriënteren.

  Like

 3. LOL. Net als jij wilde ik absoluut niet aan de elektrische fiets. Maar net als jij voelde ik mezelf langzaam maar zeker overstag gaan. Tweedehands zijn ze niet zo schokkend duur. Ik kocht de mijne voor 699 euro tweedehands.

  Like

  1. Nou, ik ben benieuwd hoe lang dat proces duurt, van anti naar erover denken naar de aanschaf. Tweedehands vind ik een goede optie. Ik ben dan alleen een klein beetje bang dat de accu niet meer zo goed is, maar dat is natuurlijk eventueel op te lossen met alleen een nieuwe accu, zou ik denken.

   Like

 4. Wil zeker niet aan een elektrische fiets, heb nu een oude Gazelle zonder versnellingen voor de vlakke stukken in de stad. En een fietstocht zou ik met mijn tourfiets maken. Maar nu komt het, en kan je totaal volgen… bij zo’n tocht ben ik berg-op te snel buiten adem, dus dat doe ik bijna nooit. Zou dan toch een ebike de oplossing zijn? Ik ga er eens ergens een huren voor een tour. Godde tip! Een groot nadeel is dat ze erg zwaar zijn.

  Like

  1. Klopt ja, ze zijn loeizwaar! Maar ik herken het dus. Ik merk het hier in de polder ook. Vanmorgen nog. Even naar de bieb. Maar pfff, waaide toch wel hard en toen dacht ik weer: was ik maar gaan wandelen als ‘sport’ vandaag. Dan had ik vanmiddag op mijn e-bike (als ik die had gehad) even naar de bieb gekund. Zonder me helemaal spierpijn en liters zweet te fietsen.

   Like

 5. Ik was ook altijd ene groot tegenstander van de elektrische fiets. Inmiddels ben ik helemaal om ^^. Vooral een fiets met een middenmoter fiets fantastisch. Die zijn niet extreem zwaar, kan je ook zonder motor lekker op fietsen en het lijkt qua fietsen het meest op hoe een gewone fiets fietst.

  Like

  1. Dat vind ik belangrijk, dat je er zonder motor ook goed op moet kunnen fietsen. Ik hoor namelijk ook soms verhalen dat je, als de motor uitvalt, bijna niet meer vooruit kunt komen.

   Like

 6. Ik heb twee of drie keer op een elektrische fiets gefietst (die was van mijn opa, is nu van mijn moeder). Kan er goed mee overweg, het is alsof je op een wolkje fietst, maar ik vond het té makkelijk. Maar als je eerder op de dag al een uur gefietst of gewandeld hebt, is het ongetwijfeld een superfijne manier om toch nog even buiten te zijn.

  Like

 7. Ssst, ik ben een angsthaas op de fiets, dus elektrisch zou het voor mij zeker niet worden.
  Ik heb een gewone fiets, maar die wordt alleen door mijn man gebruikt 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Tja, ik niet. Maar dat komt misschien ook omdat ik op zo’n e-bike gewoon minimaal 25 wil gaan. Met de ondersteuning op standje speed. Je schijnt het te moeten ‘leren’ om er gewoon op te fietsen. Dat heb ik me in ieder geval laten vertellen, want mijn moeder lacht me uit als ik zeg dat ik er niet op kan fietsen;).

   Like

 8. Ik ben ook aan het overwegen om een elektrische fiets te kopen… gewoon omdat we samen willen gaan fietsen en Zoetie zoveel beter fietst dan ik. Hij moet zich niet inhouden en ik moet mij niet forceren. Het is wel de bedoeling om te fietsen op ecostand, zodat ik zeker nog moet fietsen.

  Like

  1. Hier, ik leer hier echt dingen. Ecostand klinkt fantastisch. Ik wil dus ook nog wel moeten fietsen.

   Like

 9. Mijn vader heeft er sinds vorige zomer ook een, en ik zie dat mijn ouders daardoor veel meer kunnen ondernemen. Even op de fiets naar mij (twee hoge bruggen over), geen probleem. Een paar dagen met de fiets op stap? Ook geen probleem. Dus ik denk dat het zeker wel een optie kan zijn, als dat het makkelijker maakt om meer buiten te zijn.

  Like

  1. Oeps. Ik geef toe dat ik soms mijn rondje even aanpas om bepaalde bruggen even links te laten liggen;). Dan hoeft dat inderdaad niet meer.

   Geliked door 1 persoon

 10. Ik heb mijn e-bike nu een jaar. Ik had het veel eerder moeten doen. Wennen doe je in een week. E je komt zoveel verder. Voor mij is er een wereld opengegaan. Zo blij. Ik heb de beste e-bike van de wereld 😉

  https://kostbaar.blogspot.com/

  Like

 11. Ik vind het ook drie keer niks. Heb inmiddels vaker op zo’n ding gezeten maar behalve met tegenwind en hulletje op vind ik er dus geen klap aan. Qua stroomkosten hoef je er neit naar te kijken, maar ik vind het idee van iets opladen waar ik niet bij ben dus niks. Daarbij kan je een half uur fietsen maar heb je maar de helft van de afstand echt afgelegd qua inspanning.
  Als ik in Zuid-Limburg of rond glooiing zou wonen zou ik er geen seconde over twijfelen, ik rijd niet graag auto. Maar als ik dan eens de auto pak en zie hoe een stel 60 plus bejaarden met 28 km/u over een kruispunt jakkeren dan vraag ik me af waar het allemaal heen moet. Het is wat anders als je zo’n fiets naar werk pakt ipv auto. Maar om je wijk uit te komen, denk er maar even over na het is een dure investering en de fietsen gaan door die accu’s niet zolang mee als je denkt. Als je gaat kijken, kom dan beslagen ten ijs want beknibbelen op de kosten kost je!

  Like

  1. Die bejaarden die met tig kilometer per uur de weg onveilig maken, vind ik ook helemaal niks. Maar qua buiten zijn zonder echte inspanning, klinkt dit zó aantrekkelijk. En ik heb inmiddels gehoord dat je er zelfs op zo’n manier op kunt fietsen dat het je nog inspanning kost, als je dat wilt. Overigens is accuduur ook heel verschillend per fiets. Die van mijn moeder gaat al zo’n acht jaar mee en is nog prima!

   Like

 12. Om echt een mening te hebben fiets ik te weinig, en dan ook alleen op een oudje en slechts korte afstanden. Je begrijpt, ik dénk zelfs niet aan een E-bike!

  Geliked door 1 persoon

 13. Het gevoel van dat het niet echt fietsen is weerhoudt mij er vooralsnog ook van om zo’n fiets te willen, maar de doorlopende stormen (ik woon aan de kust, dus hier gaat het net als in de polder altijd flink te keer) maken het fietsen wel minder leuk dan vroeger. Het is onmogelijk om niet bezweet te raken. 😉

  Like

  1. Ja, dat dus, met die stormen. Als je langer dan tien minuten op de fiets zit, kom je sowieso totaal doorgezweten thuis en kun je weer onder de douche. Dat weerhoudt me er nu gewoon vaak van om op de fiets te springen, want ja, leuk dat fietsen, maar dan daarna weer douchen…Kost allemaal een hoop tijd zo.

   Like

Reacties zijn gesloten.