Dingen die onmisbaar blijken te zijn

Als je mij drie jaar geleden om een stift had gevraagd, had ik het hele huis op z’n kop moeten zetten om er één te zoeken. De kans dat ik er één zou vinden, was klein. Misschien een verdwaalde stift in mijn werktas? Dat was een optie, maar verder had ik dat soort dingen niet in huis. Nu, drie jaar later, heb ik overal en nergens stiften liggen. Voorraad genoeg. Stiften blijken namelijk onmisbaar. Zo ontdekte ik de laatste jaren meer dingen die onmisbaar blijken te zijn. Voor de heb, voor het gemak of voor wat dan ook…

Zonde van het geld?

Bij veel dingen die inmiddels onmisbaar zijn in Huize Hoofdtaal heb ik jaren gedacht dat het zonde van het geld was om dat te kopen. Of ik wist niet dat sommige dingen gewoon heel erg leuk waren om te doen. Ik was en ben nogal van het praktisch denken. Heb ik dingen niet nodig, koop ik ze liever niet. Bovendien is mijn huis klein, dus er moet ook allemaal maar plek voor zijn. Nee, bij mij vond je geen overbodige zaken in huis. Die vind je nog steeds niet (hoewel de meningen daar soms over verdeeld zijn), omdat sommige dingen nu eenmaal onmisbaar zijn geworden.

Van die dingen waar ik niet meer zonder kan

Dit zijn ze. De dingen waar ik niet meer zonder kan en wil:
1. Mijn enorme voorraad stiften, kleurpotloden en pennen. Oké, misschien heb ik wat veel stiften en pennen, maar stel je voor dat je stift op is terwijl je halverwege je kleurplaat bent. Dan heb je dus echt wel NU een nieuw exemplaar nodig. Er ligt dus altijd een voorraadje nieuwe stiften. Daar komt bij: elke kleurplaat vraagt om een andere behandeling, dus je hebt nu eenmaal verschillende soorten en maten stiften en pennen en potloden nodig. Heus, echt waar.
2. Mijn uitgebreide voorraad kleurboeken. Eén kleurboek genoeg? Nee joh. Stel dat ik net zin heb in kleuren op nummer en ik heb dat boek niet in huis? Die moet er dus zijn. Elk kleurboek heeft zijn eigen charme en dus werk ik in minstens vijf boeken tegelijk. Ik wissel ze af. Een paar dagen de één, soms een paar maanden de één en dan weer een paar dagen of weken of maanden de ander. Zie je, elk kleurboek is onmisbaar.
3. Mijn regenjas. Ook zoiets. Tot september 2020 had ik geen regenjas in huis. Inmiddels heeft het ding bewezen zeer onmisbaar te zijn. Niet in huis trouwens, maar buiten, maar je moet zo’n jas toch ergens bewaren hè;).
4. Wandelschoenen. Tot twee jaar geleden liep ik mijn rondjes door de polder op ‘gewone’ schoenen. De schoenen waarmee ik ook bij mensen op visite ging of ging werken. Dat leverde met enige regelmaat blaren op, maar ik vond het niet de moeite waard om een hoop geld te steken in wandelschoenen. Dat deed ik uiteindelijk wel en ik wil nooit meer zonder. Wat loopt dát lekker zeg!
5. Diepvriesfruit. Ja, dat is ongezond toch, diepvriesfruit? Niet dus, maar dat had ik mezelf wel altijd verteld. Wat een geweldige uitvinding is dat zeg. Eén keer per week boodschappen doen en toch heel de week vers fruit, zonder nare bruine plekken. In mijn vriezer ligt sinds een jaar áltijd minstens één zak fruit.
6. Keukenweegschaal. Sinds een jaar staat mijn keukenweegschaal ‘in zicht’ en gebruik ik hem dagelijks. Daarvoor had de weegschaal acht jaar ongebruikt ergens in een kastje gestaan. Bakken deed ik niet, dus daar had ik hem niet voor nodig. Maar een jaar geleden leerde ik gezond eten en bleek die keukenweegschaal toch wel handig. Nu eet ik namelijk genoeg. Ik kan porties niet inschatten en met dank aan de keukenweegschaal zit ik nu toch altijd goed. Batterij leeg? Vervanging kan echt niet wachten tot morgen!
7. Zonnebril op sterkte. Zonnebrillen en ik zijn altijd een goede match geweest. Ik droeg als kind al graag een zonnebril. Heerlijk een beetje rust aan je ogen. Toen kreeg ik een bril en werd het tobben. Ik had van die overzetbrillen of (ja, gruwel!) zette gewoon een goedkope zonnebril van de drogist over mijn gewone bril heen. Alles om geen last te hebben van het felle zonlicht. Vier jaar geleden kocht ik mijn eerste zonnebril op sterkte. Dit jaar kocht ik nummer twee. Eén van de beste aankopen ooit. Ik draag die bril heel veel! Wandelen, fietsen, autorijden, lezen in de tuin? Allemaal met zonnebril. Top!

Dit is de lijst voor nu. Ik ben vast nog van alles vergeten, maar dat is dan over een poosje een mooie reden voor aflevering twee.

15 gedachten over “Dingen die onmisbaar blijken te zijn

 1. Leuk idee! Je hebt vaak geen idee tot je ontdekt hoe leuk of handig iets is, hè? Doet me denken aan hoe ik bij agility jarenlang rende op mijn gewone wandelschoenen en in mijn spijkerbroek. Nu ik ben overgestapt op een sportbroek en heerlijk lichte Salomons aan mijn voeten (ze zijn felblauw!), wil ik echt niet meer anders.

  Like

  1. Dat snap ik helemaal, dat zo’n sportbroek lekkerder moet zijn! Maar inderdaad merk je dat pas als je het een keer test;).

   Like

 2. Jaa lang leve diepvriesfruit (en -groentjes)! Ik doe het ook op die manier. En mijn stiften zou ik ook wel niet meer kwijt willen, ook al gebruik ik ze de laatste tijd niet super vaak. Maar als ik m’n kast open doe vind ik het ook gewoon leuk om naar te kijken omdat ze in een paar mooie glazen potten zitten :p
  Een goeie regenjas vind ik ook onmisbaar.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mango is bij mij favoriet (en bij de Appie na maanden ein-de-lijk weer verkrijgbaar). Blauwe bessen vind ik ook heel lekker. Aardbeien zitten soms een paar smerige exemplaren tussen, maar die herken je wel aan de buitenkant, dus die kun je er prima tussenuit halen. Ananas en geel zomerfruit was ik niet weg van.

   Like

 3. Hier buitengewoon onmisbaar: boeken, luisterboeken, thee, kleurboeken en andere creatieve spullen en chocola. Fruit en groente in de diepvries, plus zelfgemaakte bouillon. Kan ik altijd soep en smoothies maken in geval van ‘kan niet naar supermarkt’.

  Like

  1. Ja, boeken ook. Maar die horen al sinds groep drie bij de ‘standaarduitrusting’, dus daar denk ik al niet eens meer over na;).

   Geliked door 1 persoon

 4. Ja, pennen, potloden enz. zijn onmisbaar. Ook mijn zonnebril moet er altijd zijn.
  En iets om te lezen: boeken, tijdschriften desnoods reclamefolders….

  Like

  1. Boeken zijn voor mij ook onmisbaar, maar zo ‘logisch’ dat ik er niet eens meer over nadenk.

   Like

 5. Pennen, potlode, stiften (en vooral vele kleuren), papier, notitieboekjes etc. zijn onmisbaar. En verder een stapel ongelezen (nieuwe) boeken. Momenteel. Maar misschien is dat over een jaar weer anders.

  Like

 6. Diepvriesaardbeien(L)(L)(L) ik maak er een smoothie van met verse bananen als die te rijp zijn. Ik vind aardbeien erg duur en ze zijn ook zelden echt lekker maar die vriezerdingen dus wel he. Ik heb geen geduld voor kleuren, maar snap je qua pennen ik heb een voorraadje!

  Like

  1. Die vriezerdingen zitten soms een paar behoorlijk smerige exemplaren tussen vind ik (zo’n grondsmaak), maar dat zie je prima aan de buitenkant, dus die vis ik er tussenuit en dan vind ik het ook heerlijk. Smoothie kreeg ik pas ook al van iemand als tip, dus misschien toch maar eens proberen.

   Like

Reacties zijn gesloten.