
Het verhaal
2000. De volwassen zussen Meredith en Nina hebben allebei een totaal ander leven. Eén ding hebben ze gemeen: ze proberen niet van hun moeder Anya te houden en negeren haar waar mogelijk. Nooit hebben de zussen begrepen dat hun moeder zielsveel van hun vader kon houden, terwijl ze hen, haar kinderen, alleen maar negeerde. Op belangrijke momenten was ze er niet.
Die kilheid en afstandelijkheid hebben ervoor gezorgd dat de zussen zich hebben afgesloten voor hun moeder. Ze willen geen teleurstelling meer en dus proberen ze inmiddels ook niet meer om de liefde van hun moeder te krijgen. Zowel Meredith als Nina hebben een mooie carrière opgebouwd en ze genieten van de liefde van hun vader.
Als hun vader sterft, vraagt hij de zussen of ze hun best willen doen om hun moeder te leren kennen. Vader vraagt of Meredith en Nina nog één keer naar het sprookje willen luisteren dat hun moeder hen altijd vertelde. De zussen willen het Russische verhaal niet meer horen. Maar als ze het een kans geven, horen ze een tragisch verhaal en komen alle herinneringen in een ander daglicht te staan.
Mijn mening
Kwetsbaarheid en kracht
‘De wintertuin’ vertelt het verhaal van drie heel erg kwetsbare vrouwen. De bejaarde moeder Anya en haar volwassen dochters Meredith en Nina hebben allemaal een muur om zich heen gebouwd. Die muur zorgt ervoor dat ze elkaar afstoten en dat ze moeite hebben om eerlijk te zijn naar zichzelf. Het is een muur die in ieder hoofdstuk duidelijk wordt en die ik met een dikke, liefdevolle knuffel had willen afbreken tijdens het lezen. Hoewel de vrouwen kracht uitstralen, voel je aan alles hoe kwetsbaar ze achter hun hoge muur zijn.
Het ‘vergeten verhaal’ van Leningrad
Het boek speelt zich af in 2000, maar in het sprookje dat moeder Anya vertelt gaat het over de Tweede Wereldoorlog en de jaren daarvoor in Leningrad. Onder leiding van ‘kameraad Stalin’ zijn daar gruwelijke dingen gebeurd en mensen opgepakt om hun overtuigingen. In de Tweede Wereldoorlog zijn vele duizenden letterlijk van honger, kou en uitputting op straat gestorven. Het is een indringend verhaal, waarin duidelijk wordt hoe mensen probeerden te overleven op wilskracht, want voedingsstoffen om op te overleven waren er niet.
Diep ontroerend verhaal
Het jaar is nog jong, maar nu al ben ik er vrij zeker van dat dit boek aan het einde van het jaar terug gaat komen op mijn lijst met mooiste boeken van 2021. Ik was zó diep onder de indruk van het verhaal en van hoe Kristin Hannah de kwetsbaarheid en tegelijk de kracht van de drie vrouwen laat zien. Naarmate het einde naderde, wilde ik ergens zo snel mogelijk de afloop weten, maar ergens wilde ik het verhaal niet kwijt, omdat ik de vrouwen in mijn hart had gesloten. Aan het einde van het boek wordt steeds meer duidelijk over het waarom van de muren die de vrouwen hebben opgebouwd en er is zoveel pijn en verdriet. Het is een pijn die op iedere bladzijde (meer) voelbaar is. Het gebeurt nog maar heel zelden, maar dit boek raakte me zó diep dat er tranen vloeiden.
Conclusie
‘De wintertuin’ van Kristin Hannah is een roman waar ik eigenlijk geen woorden voor kan vinden. Ik was tot tranen geroerd door het indrukwekkende, ontroerende verhaal vol pijn, kwetsbaarheid en kracht. Een verhaal van drie vrouwen die proberen te overleven achter hun hoog opgetrokken veilige muur en die elkaar daardoor niet begrijpen. Maar ook een verhaal van liefde en van doorzettingsvermogen en wilskracht. Zo prachtig dat ik er nauwelijks woorden voor kan vinden. Mijn tip: lees het boek zelf!
Meer informatie over De wintertuin
Dit boek ook lezen?
Koop ‘De wintertuin’ bij bol.com.
Boekgegevens
Titel: De wintertuin
Auteur: Kristin Hannah
Vertaald door Marjet Schumacher
Uitgeverij: Boekerij
Genre: Roman
Pagina’s: 431
Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.
Ik heb het al een aantal jaar geleden gelezen en vond het ook heel mooi. Ik ben grote fan van de boeken van Hannah. Kan al niet wachten tot haar volgende boek uitkomt.
LikeGeliked door 1 persoon
Deze wil ik zeker lezen!
LikeGeliked door 1 persoon
Deze ga ik zeker (her?)lezen, ik weet niet of ik hem gelezen heb, omdat de titel zo bekend voorkomt, maar had Joke Verweerd ook niet een boek met deze titel?
LikeLike
Er zijn meerdere auteurs die een boek met deze titel hebben geschreven zag ik. En dit boek is een poosje geleden in een nieuw jasje gestoken, maar is al wat ouder (mijn druk was van 2011 geloof ik). Het zou dus zeker kunnen dat je het al een keer gelezen hebt.
LikeLike
Hoe je het verhaal omschrijft doet me een beetje denken aan ‘een gedroomd einde’, deel 3 van de oneindigheidstrilogie. Ik weet niet of ik deze op mijn lijstje ga zetten (ik heb maar beperkte ruimte voor tranentrekkers), maar ik hou hem wel in gedachten voor een vriendin die wel van oorlogsboeken houdt.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb het boek zomernacht van haar.
Nog niet gelezen.
Komt, ooit 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Volledig eensch: https://www.triltaal.nl/2021/01/17/cliffrock-castle-de-wintertuin/
LikeLike
Ik zie dat ik zelfs door die blog op reserveren klikte. Moest er lang op wachten, maar blij dat ik het boek nu gelezen heb!
LikeLike
Het lijkt me een heel goed boek. Bedankt voor je boekenpraatje.
LikeGeliked door 1 persoon
Een boek dat je echt raakte dus. Dat vind ik altijd een aanbeveling voor een boek.
LikeLike
Deze gaat op mijn lijstje!!
LikeGeliked door 1 persoon