Boekenpraat: Oorlogsdochters (Rhys Bowen)

Het verhaal

Groot-Brittannië, 1941. De vijf dochters van Lord Westerham hebben op het landgoed van hun vader een rijk leven gehad. Nu de Tweede Wereldoorlog is uitgebroken, is er echter veel veranderd op het landgoed.
Oudste dochter Livvy mist haar man, die is uitgezonden. Margaret is voor de liefde naar Parijs gegaan en weigert terug te gaan naar het veilige Engeland. Pamela zet zich in het geheim in voor de oorlog door gecodeerde berichten te vertalen en Diana van negentien is vooral gefrustreerd. Haar presentatie aan het hof ging niet door en ze heeft het gevoel dat ze haar dagen nu moet slijten op een landgoed, terwijl ze de wijde wereld in had willen trekken en naar allerlei feesten had willen gaan.

Tot slot is er nog de twaalfjarige Phoebe. Ze is jong, maar oplettend. Ze snapt dat er soldaten zijn ondergebracht op het landgoed van haar ouders, maar houdt toch zelf ook de omgeving nauwlettend in de gaten.

Terwijl Livvy, Diana en Phoebe thuis redelijk rustig hun leven kunnen voortzetten, raken Margaret en Pamela betrokken bij het verzet. Margaret vanuit Frankrijk en Pamela vanuit Londen. Er blijkt een Duitse spion in hun omgeving te zijn, maar wie is het? Loopt hun familie gevaar of is de spion misschien zelfs een familielid of goede vriend? De vrouwen vragen zich af wie ze eigenlijk nog kunnen vertrouwen.

Mijn mening

Veilig buiten de vuurlinie
In eerste instantie lijkt het landhuis van Lord Westerham zich op een redelijk veilige plek te bevinden, waardoor de oorlog min of meer aan hem en zijn vrouw en vijf dochters voorbij zou kunnen gaan. Al snel blijkt echter dat de oorlog ook voor hen en voor andere mensen in de ‘hogere kringen’ grote gevolgen heeft. Het goede leven dat ze altijd leidden, komt tot een einde en er is sprake van schaarste, inkwartiering en met name van angst. Niemand weet van elkaar precies wat er allemaal speelt en wat daarin de taak van de ander is. Dochter Pamela werkt voor ‘een overheidsinstelling’ en hoewel iedereen vermoedt dat ze meer doet dan wat papieren archiveren, weet niemand welke rol zij daadwerkelijk heeft. Dat geldt voor veel meer mensen.

Spionage en (on)betrouwbaarheid
Al na een paar hoofdstukken komt het onderwerp spionage aan bod. Vanaf dat moment werd ik meegezogen in het verhaal. Eerst ging het nog vooral om rijke mensen en hun leventje, maar op het moment dat er spionage bij komt kijken, neemt de spanning toe. Rhys Bowen slaagt erin om de spionage op zo’n manier in het verhaal te verwerken dat je als lezer al snel voelt dat er iemand moet zijn die niet te vertrouwen is, maar dat je niet goed weet wie dat is. Dat zorgt ervoor dat verschillende personages en hun daden ineens verdacht worden.

Op een indringende manier wordt vervolgens duidelijk dat tijdens de oorlog mensen hun eigen vrienden en familieleden niet meer durfden te vertrouwen. Dat zorgde voor eenzame levens, want in het gevaarlijke werk wilden mensen graag iets delen van wat ze deden, maar wie was te vertrouwen? Het boek laat zien hoe eenzaam het leven van een spion was, maar ook van de mensen die hen probeerden op te sporen.

Conclusie
‘Oorlogsdochters’ van Rhys Bowen is een roman over spionage in de Tweede Wereldoorlog. De roman gaat over de hogere klasse van de samenleving in Engeland en laat zien hoe de oorlog het leven van iedereen beïnvloedde: jong of oud, arm of rijk. Op een indringende manier laat Rhys Bowen in deze roman zien hoe familieleden en vrienden elkaar vertrouwden en wantrouwden tegelijk en hoe eenzaam dat hun positie maakte. Een boek over een vrij onbekend onderdeel van de oorlog dat vlot leest en waarin de boeiende personages en het onderwerp spionage ervoor zorgen dat je geboeid blijft tot het einde. Een prachtige roman, die door het onderwerp spionage soms een vleugje van een detective in zich heeft. Het lezen waard!

Meer informatie over Oorlogsdochters

Dit boek ook lezen?
Koop ‘Oorlogsdochters’ bij bol.com.

Boekgegevens
Titel: Oorlogsdochters
Auteur:
Rhys Bowen
Vertaald door Erica Feberwee
Uitgeverij:
Xander Uitgevers
Genre:
Roman
Pagina’s:
384

Dank aan Xander Uitgevers. Ik won dit boek van hen via een winactie bij Bregje. Dus ook jij bedankt!

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor.

8 gedachten over “Boekenpraat: Oorlogsdochters (Rhys Bowen)

Reacties zijn gesloten.