Als je bij mij naar binnen zou kunnen kijken…

Stel dat je heel even bij mij naar binnen zou kunnen gluren. Wat zou je dan eigenlijk zien? Ik zag pas bij Romy op haar blog Vaker Vrolijk een lijstje over wat je zou zien als je naar binnen zou kijken bij haar. Ik vond ‘m zo leuk dat ik besloot het idee over te nemen. Een lijstje met weetjes. Dingen die je altijd al wilde weten of die je misschien wel helemaal niet wil weten. Straks weet je ze toch.

Achter de deur van Huize Hoofdtaal

Als je bij mij naar binnen zou kunnen kijken, zou je zien dat…

 • mijn ramen hoognodig gezeemd moeten worden. Ja, altijd ja. Ik heb een enorme hekel aan het zemen van mijn ramen en doe het veel te weinig. In principe weet een gluurder toch niet of dat vuil van gisteren is of van vorige week. Of van drie maanden geleden.
 • … er op mijn eettafel bijna altijd een opengeslagen planner ligt. Ik ga gewoon heel goed op structuur en lijstjes. Dingen afstrepen vind ik geweldig. Die planner ligt dus altijd open. Behalve als er bezoek komt, want dan ben ik geneigd mijn lijstjes te verstoppen en doe ik de planner even dicht.
 • ik houd van opgeruimd. Ik zou mezelf absoluut niet extreem schoon willen noemen, maar wel extreem opgeruimd. Ik vind het gewoon al heel snel een zooi in huis. Een krantje op tafel? Nee, rommel. Ik ruim het liefst alles wat ik gebruikt heb gelijk weer op. Hoe opgeruimder het huis, hoe minder prikkels. En hoe minder prikkels, hoe beter ik me voel.
 • … er geen hakken in mijn gang staan. Ja hoor, hier is er één. Een vrouw zonder hakken in de gang. Twee jaar geleden kocht ik (voor bruiloften) twee paar schoenen met hakken, maar daarna zijn ze met schoenendoos en al in de kast verdwenen. Ze komen er alleen uit voor een kerstdiner of iets gelijkwaardigs. Verder blijven ze in de kast. Mijn door steunzolen ondersteunde voeten hebben namelijk liever gewoon goede schoenen. En gelukkig heb ik een winkel gevonden waar ze goed weten te combineren met leuk en ziet er niet uit als oma-schoenen met steunzolen.
 • … er vrijwel altijd zand/grind/modder in de gang ligt. Vraag me niet hoe ik het doe. Het is echt een gave denk ik, want ik kon zelfs in mijn kniehoge laarzen nog met een steentje in mijn schoen thuiskomen na een wandeling. En ja, waar schudde ik die er dan uit? Precies ja, in de gang. In de zolen van mijn wandelschoenen blijft bovendien nogal wat modder hangen. Als dat opdroogt en ik de volgende keer met mijn wandelschoenen vertrek, laat ik de opgedroogde modder dus achter in de gang.
 • … ik ’s avonds het liefst zo vroeg mogelijk mijn pyjama aantrek. Ik vind dat zó lekker zitten! Het voelt als ultiem ontspannen, als ik ’s avonds in pyjama in mijn leesstoel kan duiken. Dan hoef ik de deur niet meer uit en heb ik rust. Het helpt mij trouwens ook om op tijd naar bed te gaan, want vaak ben ik later op de avond te moe om mezelf naar bed te slepen. Het helpt als ik dan al omgekleed ben.
 • … mijn week een vrij vaste structuur heeft. Ik doe de dingen meestal op vaste dagen. Dat werkt voor mij het beste. De maandag is voor de boodschappen; de woensdag is voor therapie; de vrijdag is meestal voor blogjes tikken, enz.
 • … ik elke dag een middagdutje doe. Ik kan gewoon echt niet zonder. ’s Middags niet slapen? Dan ontstaat er ’s avonds ellende. Moe, depressieve gedachten én een slapeloze nacht. Ik moet gewoon ’s middags even ‘uit’.
 • ik me soms ‘verstop’ voor de buren. Tja, als ik buiten zit te lezen, kan elke langslopende bewoner van het appartementencomplex dat zien. Geen probleem, maar men denkt dat ik dan een praatje wil maken. Dat wil ik niet. Ik geef dus eerlijk toe dat ik soms even ‘drinken moet halen’ als ik de deur van het trappenhuis open hoor gaan en dan verstop ik me even in huis. Na een paar minuten zit ik dan weer lekker buiten in mijn stoel.
 • … ik soms van angst ineenkrimp of gil als ik een boek zit te lezen. Niks mis met een goede thriller toch?
 • ik nooit vrijwillig bel. Ik bel alleen als ik een vraag moet stellen (en een snel antwoord nodig heb) of een instantie moet hebben. Maar gewoon ‘voor de gezelligheid’ een familielid of vriendin bellen? Dat zie je mij nooit doen. Ik haat bellen.
 • … ik altijd in de vreemdste houdingen op stoelen en banken hang. Dat zeggen ze in ieder geval. Ik vind het namelijk heel normaal. Een stoel of een bank is toch niet gemaakt om ‘normaal’ op te zitten? Wat is normaal? Ik vouw me in allerlei bochten. Dat zit nu eenmaal gewoon het lekkerst.

Anders nog iets? Ik denk dat dit wel de meest opvallende en dagelijks terugkerende dingen zijn. Valt mee toch? Ik ben thuis gewoon lekker mezelf.

24 gedachten over “Als je bij mij naar binnen zou kunnen kijken…

 1. Mooi lijstje. Vooral het laatste punt is herkenbaar, haha! (Al kunnen mijn ramen ook wel een poetsbeurt gebruiken…) Mijn ouders klagen regelmatig dat ze mijn bank niet comfortabel vinden. Ik heb daar dus nooit last van, maar ik zit dan ook nooit “recht” op de bank. Voeten van de vloer, benen over een leuning, enzovoorts. 🙂

  Like

 2. We reden door Limburg zag een huis met hele grote ramen en dacht, die mogen weleens gelapt worden maar gelijk daarna waarom? als de eigenaars het prima vinden zo waarom zouden ze het doen. Ik denk dat we veel te veel doen voor een ander omdat dat zo hoort. Onzin. Ik zie het zelf niet eens als de ramen bij mij wel een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken.
  Wat lijkt mij dat vervelend als je niet wil praten en mensen doen dat wel. Ik klets met jan en alleman maar voel duidelijk aan als mensen er geen zin in hebben. Ik zal nog beter opletten na het lezen van je blog. Zitten hoe je wil zitten/hangen. Heerlijk. Ik wens je een fijne zonnige week toe. liefs van mij

  Geliked door 1 persoon

 3. Bellen, yep, same here. Als het mensen zijn die ik goed ken / een goede band mee heb durf ik wel eens bellen voor iets snel te vragen inderdaad. Maar vraag me niet om te bellen naar één of andere service, klantendienst, of externe weet ik veel wat die ik niet ken. Verschrikkelijk vind ik het. Ook gebeld worden op dat vlak, nee, die stress kan ik missen :p

  En haha, dat van de buren herken ik ook wel :p Ik zit ook in een appartement, toch maar awkward soms!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ook hier geen hakken, maar om een andere reden: ik heb maat 34,5 en dat is best lastig hakken zoeken. Zeker als je iets volwassens zoekt, en niet ‘ontplofte Dora/K3/Disney-glitterbom’.

  Like

 5. Klein beetje rommel mag van mij wel.
  Wel gezellig zelfs soms.
  Als ik nu naast me kijk ligt er:
  Een pen, die ik nu opruim.
  Twee lege verpakkingen van papieren zakdoekjes.
  Die nu de prullenbak ingaan.
  Een elastiekje, vraag me niet waarom.
  Weg ermee.
  Een tube handcreme.
  Een bakje met een theezakje 🙂
  Een theeglas.
  Die ik nu naar de keuken ga brengen.

  Een keelpastille.
  Een zonnenbril en een glaasje drinken.
  Aardig opgeruimd weer.

  Oh, en mijn telefoon.

  Like

 6. En dan vergeet ik nog te zeggen dat er een plastic zak ligt met AH moestuintjes, een E reader en het hoesje van mijn E reader die helaas is overleden, ik lees dus weer op mijn oude.
  En er ligt een swiffertje.
  Maar het is echt opgeruimd!

  Like

  1. Heb ik je toch weer geholpen om even op te ruimen;). E-reader ligt trouwens bij mij ook wel altijd ergens, of een gewoon boek. Maar dan wél weer op een vaste plek;).

   Like

 7. Ik zie twee punten van overeenkomst, uiteraard de ramen die té weinig gezeemd worden, en géén hakken in huis helaas, ik kan er niet pijnvrij op lopen, zelfs niet in komen.Ik wil geen vies huis maar wel een huis waarin zichtbaar is dat er geleefd wordt, kan ik héél goed tegen enb past goed bij de ongezeemde ramen. 😉

  Like

  1. Nu weet ik het! Ik krijg soms te horen dat mijn huis meer een toonzaal is dan een huis waarin geleefd wordt, maar dan kan ik voortaan op de ramen wijzen;).

   Like

 8. Lekker vlot lezende blog.
  Fijn.

  Ik houd niet van opgeruimd. we zo voor het oog maar ik vind het echt iets hebben als ik iemands kamer in stap en ik zie dat er geleefd wordt. Hier een boek, daar een paar schoenen, ginds een kussen op de grond en …

  Maar als er iemand komt ruimt ik toch wel even op 🙂

  Like

  1. Het grote voordeel van wonen in een appartement: als er beneden aan wordt gebeld, kan ik nog snel terwijl het bezoek op weg is naar boven die ene kleurplaat die toch op tafel lag wegwerken;).

   Like

 9. Ík kwam het ook ergens tegen, zo leuk. Ik ben ook een hakloze vrouw maar kan dus wel heel goed op hakken lopen. Alleen niks voor mij. Mijn normale kleren gaan uit als ik niet meer weg hoef mijn huispak slijt harder dan welke kleding dan ook hier.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.